« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Leul și cămila (Panciatantra)
20.05.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-un oraș locuia odată un rotar, pe care-l chema Cap-Prost. Acesta, fiindcă nu se pricepea la meșteșugul lui, cumpără o cămilă. Pe aceasta o crescu, dându-i mâncare, apă și așa mai departe. Când îi veni timpul, cămila fătă. Ea se îngrășă mâncând toată ziua mlădițele de la fel de fel de copaci dintr-o grădină de la marginea orașului, iar puiul se făcea mare. Rotarul mulgea în fiecare zi cămila și cu laptele ei îi hrănea pe ai săi. Fiindcă ținea mult la puiul de cămilă, îi legă de gât o talangă. Mai târziu rotarul se gândi: „Am să mă las de celelalte treburi, că tot nu-mi merg. Cămila asta este un mijloc cât se poate de bun de a-i hrăni pe ai mei. Ce-mi mai trebuie altă îndeletnicire? Voi lua pe ea ca zălog o mulțime de bani.” Făcându-și această socoteală, se duse acasă și zise nevestei sale:

– Am să capăt mulți bani pe cămila asta, dând-o ca zălog. De aceea ai grijă de ea până mă întorc, căci vreau să-mi mai cumpăr o cămilă! Apoi luă cu el bani și se duse în satul Gujerat, unde cumpără niște cămile tinere. Făcu din ele o turmă mare și dădu păzitorilor ca plată câte un pui de cămilă pe an; iar lapte aveau voie să bea cât pofteau. În felul acesta rotarul ducea o viață tihnită, ocupându-se numai cu creșterea cămilelor. Acestea se duceau să-și caute hrana într-o pădurice a orașului. După ce mâncau lianele fragede și beau apă dintr-un lac mare, seara se întorceau acasă, mergând agale și jucându-se. Însă cămila care fusese cumpărată cea dintâi, fiind zburdalnică, rămânea mereu în urmă, până ce se alipea și ea la turmă. Atunci celelalte ziseră:

– Cămila asta fără minte se răzlețește de turmă, merge la coadă și face să sune talanga; abia după aceea vine și ea. Dacă dă peste ea vreo fiară, apoi piere singură! Odată, pe când se înfundau în pădure, veni un leu atras de dangătul tălăngii. Uitându-se mai bine, văzu cum venea turma de cămile. Și, în timp ce una din ele zburda în urmă și păștea în treacăt lianele, celelalte, după ce băuseră, se îndreptau spre casă. Când, în sfârșit, ieși din pădure și cămila care rămăsese în urmă și se uită împrejur, nu mai știu drumul. Rătăcită astfel de turmă, pe când înainta încet, zbierând cât se putea, i se ivi deodată înainte, gata să sară asupra ei, leul, care o urmărise după glas. Când se apropie cămila, dintr-o săritură leul o apucă de beregată și o omorî. De aceea eu spun:

Cel care din prostie nesocotește sfatul celor buni, acela își găsește pierzarea, ca și puiul de cămilă din partea leului. (105)

Auzind aceasta, crocodilul zise:

– Prietenă, oamenii învățați spun că prietenia are șapte pași. Ascultă ce-ți voi spune cu privire la prietenie: (106)

Oamenilor care dau povață cuiva și-i doresc binele nu li se ivește vreo nenorocire, nici pe lumea aceasta nici pe cealaltă. (107)

De aceea, deși sunt un nerecunoscător, fie-ți milă de mine și dă-mi un sfat.

Ce merit are bunătatea celui bun față de cei care fac bine? Cine-i bun față de cei care fac rău, acela-i numit bun de către virtuoși. (108)

Auzind aceasta maimuța zise:

– Prietene, dacă-i așa, du-te și te ia la luptă cu acela. Doar se spune:

Celui foarte puternic să i se închine; pe cel viteaz să-l dezbine; celui de rând să-i dea ceva; cu cel de-o seamă cu el să se lupte. (109)

– Cum asta? întrebă crocodilul. Aceea povesti:

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD