« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Băncile vor avea acces la baza de date a MAI, în vederea actualizării datelor clienților
20.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Data protection | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 mai 2021, prim-ministrul Florin Cîțu a afirmat la finalul ședinței de Guvern că va acorda băncilor acces la baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), în vederea actualizării din oficiu a datelor persoanelor în sistemul bancar.

În principal, datele ce trebuie actualizate periodic, atunci când intervin modificări, sunt domiciliul persoanei, seria, numărul cărții de identitate ori numărul de telefon, însă accesul la bazele Evidenței Populației ar permite vizualizarea și a altor informații precum codul numeric personal sau alte date fixe. Scopul acestui demers legislativ ar fi scutirea clienților de a se deplasa la o unitate bancară atunci când au loc astfel de schimbări.

Unul dintre reprezentanții Asociației Române a Băncilor și Consiliului Patronatelor Bancare, invitat la întâlnirea de marți după-amiază, a afirmat că ”e o mare presiune pe noi cu această actualizare necesară. Dacă te cheamă la bancă și nu vii, băncile amenință că închid contul, lucru extrem de enervant pentru client, pe bună dreptate. Avem și noi rude sau cunoștințe care ne spun cum s-au trezit dintr-o dată cu asemenea amenințări și știm cât de neplăcut e și mai ales, cât de tare ne șifonează imaginea. Soluția ar fi să avem acces la baza de date a MAI, acces pe care până în 2016 l-am avut”, potrivit surselor.

Florin Cîțu a declarat că „se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înțeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Național de Spălare a banilor care cere informații de la sistemul bancar și le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.r. bancherii) nu au cum să ia aceste informații și sunt prinși la mijloc. Deocamdată, mai e o instituție de stat care trebuie să-și dea acordul și sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, pentru că toată lumea ar avea de câștigat”.

 
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD