Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 17-21 mai 2021
21.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție. Trafic de influență. Folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Cumpărare de influență. Complicitate la cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 32/VIII/3 din 14 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

D.N.L., aflat în stare de deținere, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– trafic de influență (două fapte),
– folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

două persoane fizice, oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență,

D.G., la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul D.N.L. ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
– asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
De asemenea, inculpatul D.N.L. a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.
În acest context, inculpatul D.N.L. ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul D.N.L. și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul D.G., precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul D.G.). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui D.N.L. cu înalți oficiali americani.
În schimbul foloaselor primite de la D.G., în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul D.N.L. ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului D.N.L..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție. Percheziții domiciliare. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada -2018 – 2020, în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuințe din fondul locativ de stat.

În cursul zilei de 20 mai 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în 26 locații situate în municipiul București și județele Giurgiu și Ilfov, dintre care una este sediul unui cabinet notarial, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Luare de mită. Percheziții domiciliare. Reținere.

În cauza mediatizată prin comunicatul 320/VIII/3 din 21 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 mai 2021, a inculpatului M.D., la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.
În acest context, în perioada 2019 – 2021, inculpatul M.D., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:
– a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,
– a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,
– a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,
– pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, inculpatul M.D. urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în trei locații situate pe raza județelor Iași și Bacău, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Pitești. Efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Control judiciar. Percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 mai 2021, față de inculpatul A.M.O., comisar de poliție, adjunct al șefului Poliției orașului Mioveni din cadrul I.P.J. Argeș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2017- mai 2021, inculpatul A.M.O., în calitate de ofițer de poliție și ulterior adjunct al șefului Poliției orașului Mioveni din cadrul I.P.J. Argeș, s-a implicat, în mod direct, în activitatea economică a două firme, acționând în numele acestora ca un administrator în fapt, desfășurând, astfel, acte de comerț. Aceste activități erau incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul de ofițer de poliție.
Concret, inculpatul reprezenta societățile comerciale la încheierea unor contracte, se ocupa de achizițiile de bunuri și servicii, de onorarea comenzilor către clienți, stabilea prețurile de achiziție; negocia contractele de livrări și achiziții, plata facturilor fiscale, ținea evidența camerelor închiriate și rezervate prin intermediul aplicației booking.com, a comenzilor și plăților efectuate către agenții economici și negocia prețurile acestora, dispunea plata drepturilor salariale cuvenite angajaților etc.
Pe lângă aceste activități, ofițerul de poliție s-a ocupat și de promovarea pe rețelele de socializare a afacerilor pe care le controla.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului A.M.O. i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza județului Argeș, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție. Constituire a unui grup infracțional organizat. Cumpărare de influență. Trafic de influență. Dare de mită. Fals.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 452/VIII/3 din 20 mai 2021, privind modalitatea de dobândire frauduloasă, din fondul locativ de stat, a 45 de locuințe situate în zone centrale ale mun. București, cu implicarea mai multor persoane fizice și a unor funcționari publici, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus o serie de măsuri preventive față de 17 inculpați (reținere și control judiciar), după cum urmează:

– reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 și 21 mai 2021, a unui număr de opt inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, trafic de influență, dare de mită, fals (comise în forma autoratului și a complicității)

– controlul judiciar față de nouă inculpați în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de cumpărare de influență.

În cauză s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectele:

B.V. și V.A.L., angajate în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL) pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită,
D.L., notar public, pentru săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență (săvârșite în forma autoratului și a complicității).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, cinci inculpați ar fi constituit un grup infracțional la care ulterior ar fi aderat și alte persoane și care avea ca unic scop obținerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, aflate pe raza municipiului București și care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.
Ca modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și al unui notar public.
Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe, de la care inculpații ar fi pretins și primit, în funcție de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro și 210.000 euro (pentru mai multe contracte).
În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpați trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să țină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceștia să depună și să ridice documente la/de la diverse instituții, să încaseze de la aceștia sumele de bani pretinse și să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa.

Una dintre beneficiarele acestui mod de operare ar fi și suspecta D.L. care ar fi dobândit pentru sine și pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuințe.
O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane, precum și cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către suspectele B.V. și V.A.L., în calitate de funcționari în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL).

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, șapte dintre inculpații reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic de minori. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, prin inducere în eroare, inculpatul a recrutat mai multe persoane vătămate minore și majore pe care le-a transportat și cazat în diverse locații de pe teritoriul României, dar și al altor state europene, unde, prin folosirea violenței, le-a determinat să practice prostituția, însușindu-și în totalitate sumele de bani obținute din această activitate.
La data de 20.05.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate diverse înscrisuri cu valoare probatorie, precum și un telefon mobil.

La data de 20.05.2021, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Trafic de droguri de risc. Efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Deținerea, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu. Amenințare și nerespectarea regimului materiilor explozive. Reținere.

La data de 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, deținerea, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu, amenințare și nerespectarea regimului materiilor explozive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu toamna anului 2019, doi dintre inculpați au comercializat droguri de risc (cannabis) către mai multe persoane de pe raza județului Dolj, obținând importante sume de bani.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cel de-al treilea inculpat a deținut droguri de risc pentru consum propriu și s-a aprovizionat cu articole pirotehnice, pe care le-a prelucrat în scopul obținerii de materie explozibilă.
La data de 28.05.2020, prin manipularea defectuoasă a acestora, inculpatul a provocat, la locuința sa, o explozie în urma căreia el şi o altă persoană au suferit numeroase leziuni.
Din cercetări a reieșit faptul că inculpatul intenționa să folosească materia explozivă pentru a incendia locuința soției sale, de care era despărţit și căreia i-a adresat numeroase ameninţări cu moartea.
La data de 19.05.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe doze de cannabis, instrumente şi dispozitive de mărunţire şi porţionare a cannabisului, 3.420 de ţigarete, în pachete, fără timbru legal de marcaj, precum şi 527 de articole pirotehnice, deținute fără drept.
La data de 20.05.2021, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a celor 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase al I.P.J. Dolj şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de mare risc. Trafic internațional de droguri de mare risc. Percheziții domiciliare.

La data de 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe teritoriul României, iar, în cadrul unui ordin european de anchetă, alte 5 percheziții, pe teritoriul unor state vest-europene, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, a acționat o rețea infracțională, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor importante cantități de droguri de mare risc (heroină) către țări din vestul Europei, drogurile fiind disimulate în containere în care erau transportate diverse materiale de construcții sau alte bunuri.
La data de 10.05.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziție a unor containere aflate în Portul Constanța, în urma căreia s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, care au fost transportate, disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran-România, cu destinația finală țările din vestul Europei. Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța.

Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii și executării instrumentelor de cooperare judiciară internațională și a organizat o întâlnire de coordonare in sistem videoconferință.

La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofițeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziții un analist senior din cadrul EUROPOL.

Operațiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanților DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și a specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Pornografie infantilă. Șantaj. Percheziții domiciliare.

La data de 11.02.2021 și 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin şi Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timişoara au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, pornografie infantilă și șantaj.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 2018 – 2021, trei suspecți, cu vârste cuprinse între 20 – 30 ani, în baza aceleiași rezoluții infracționale, au identificat și recrutat nouă victime minore, cu vârste cuprinse între 14 – 17 ani, pe care le-au determinat să producă și să transmită mai multe materiale cu caracter pornografic, prin intermediul unei rețele de socializare.
În momentul în care victimele au refuzat să mai trimită suspecților materialele solicitate, aceștia le-au amenințat cu distribuirea materialelor pornografice anterior transmise, către membrii familiei acestora sau în mediul on-line.
De asemenea, suspecții au folosit materialele pornografice ca mijloc de șantaj pentru obținerea de beneficii materiale de la victime.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, victimele minore erau recrutate prin dezvoltarea unor relații sentimentale false cu suspecții și promisiunea unor câștiguri bănești, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora.
În activitatea infracțională suspecții au utilizat un număr mare de conturi false, create pe rețele de socializare, folosind fotografii ale altor persoane de sex masculin, preluate de pe conturile acestora, abordând victimele minore de pe mai multe astfel de conturi, ca si cum ar fi persoane diferite, și dezvoltând adevărate strategii pentru inducerea in eroare a victimei.
Totodată, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, suspecții au creat pe rețele de socializare mai multe conturi false, cu identități de femei, pe care ulterior le-au folosit pentru a aborda mai multe victime de sex masculin, dezvoltând false relații sentimentale, în cadrul cărora aceștia erau convinși să le trimită diverse sume de bani.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de risc și produse cu efecte psihoactive. Percheziții domiciliare.

La data de 18.05.2021, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea, împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul și S.C.C.O. Tulcea au efectuat 3 percheziții domiciliare în orașul Măcin, județul Tulcea în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și produse cu efecte psihoactive.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2020, la nivelul orașului Măcin s-a constituit un grup infracțional organizat, ce comercializa cannabis și produse cu efecte psihoactive tinerilor din zonă.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 90 grame de produse cu efecte psihoactive și 50 grame de cannabis, recipiente și substanțe folosite la prepararea produselor cu efecte psihoactive, sume de bani și două cântare electronice de precizie folosite la porționarea și comercializarea drogurilor.
La data de 18.05.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea a 3 inculpați, iar la data de 19.05.2021, Tribunalul Tulcea a dispus luarea măsurii arestării preventive față de aceștia, pentru o perioadă de 30 de zile față de aceștia.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La acțiune au participat și lucrători din cadrul I.P.J. Tulcea – S.A.S. Tulcea.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Gorj. Viol. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 18.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a determinat, prin acte de constrângere fizică și psihică, o persoană vătămată minoră, să întrețină cu acesta un act sexual ce a fost înregistrat audio-video cu un terminal mobil. Fișierul a fost, ulterior, stocat și distribuit de către inculpat prin intermediul unor rețele de socializare și aplicații mobile către diverse persoane.
La data de 19.05.2021, Tribunalul Gorj a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Gorj.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 19.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 11 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019 și până în prezent, inculpații au procurat, deținut și comercializat droguri de risc și substanțe psihoactive, către consumatori de pe raza județelor Cluj și Hunedoara.
În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza județului Cluj, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 1 kilogram de cannabis, 200 de plicuri ce conțineau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, sumele de 16.620 de lei, 7.890 de euro, o puşcă airsoft, grindere, cântare electronice şi ambalaje cu urme de substanţe.

Sportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba și BCCO Mureș, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de minori. Trafic de persoane. Proxenetism. Percheziții domiciliare.

La data de 19.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași și Tulcea, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 – 2021, prin utilizarea metodei ”loverboy”, cei 4 suspecți au recrutat mai multe persoane vătămate minore și majore, pe care le-au cazat în diferite locații și le-au determinat la practicarea prostituției, cu scopul de a obține foloase patrimoniale.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, diverse sume de bani și un autoturism.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Tulcea și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Fraudă informatică. Percheziții domiciliare.

La data de 19.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, pe raza județelor Olt și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2020, membrii grupării au acționat coordonat în scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică. Trei dintre suspecți au avut calitatea de racolatori, iar 22 dintre ei au avut rolul de a deschide conturi la unități bancare din România. Aceste conturi au fost folosite pentru colectarea sumelor de bani de la persoane vătămate din Germania, Belgia, Elveția, Austria, Spania, Italia și Luxemburg, interesate de achiziționarea unor bunuri, în special telefoane mobile, console de jocuri video și aspiratoare, în legătură cu care au fost postate anunțuri fictive pe o platforma de profil, folosind conturi de utilizatori accesate fraudulos.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 150.000 de euro.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile și alte obiecte și înscrisuri.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Olt și SCCO Vâlcea și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Frații Buzești” Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Trafic de droguri de risc și mare risc. Reținere.

La data de 17.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, din luna septembrie 2020 și până în prezent, inculpații au comercializat droguri de risc și droguri de mare risc către consumatori de pe raza județului Argeș.
La data de 17.05.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești au efectuat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Curtea de Argeș, a celor doi inculpați, în timp ce comercializau 120 de comprimate MDMA.
De asemenea, asupra celor doi, au mai fost descoperite alte 295 de comprimate de MDMA, 80 de grame de substanță cristalină, susceptibilă a fi drog de mare risc, 50 de grame de amfetamină și două grindere.
Totodată, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că unul dintre inculpați figura ca fiind plasat în carantină, începând cu data de 10 mai.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti