Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Urbanism și construcții – Liniile directoare recent adoptate de Guvern pun bazele mult așteptatei debirocratizări și fluidizări în domeniu
24.05.2021 | Crina CIOBANU

JURIDICE - In Law We Trust
Crina Ciobanu

Crina Ciobanu

Pe 30 martie 2021 a intrat în vigoare hotărârea Guvernului nr. 298/2021 pentru aprobarea tezelor prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Nevoia de a adopta un Cod al construcțiilor s-a simțit puternic în industrie în ultimii ani, în contextul accelerării dezvoltării teritoriale și urbane din România, coroborat cu nevoia de unificare a legislației speciale în materia construcțiilor. Deși nu antamează concret viitoarele prevederi ale Codului construcțiilor, noul act normativ trasează liniile directoare și principiile avute în vedere: coordonarea și simplificarea proceselor, debirocratizarea ori creșterea transparenței și coerenței în procesul decizional în sector.

Actul normativ constituie un prim pas în corectarea mai mult decât necesară a deficiențelor constatate în procesul decizional în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor, printre care cele mai acut resimțite sunt formalismul excesiv în procesul de informare și participare a comunității în deciziile de planificare și dezvoltare, proceduri ineficiente în domeniul disciplinei și controlului în construcții, insuficienta reglementarii în ceea ce privește contenciosul administrativ specializat în urbanism, amenajarea teritoriului și construcții și corelarea insuficientă a fiscalității cu procesele de dezvoltare.

Una dintre rațiunile pentru care au fost elaborate tezele prealabile ale Codului construcțiilor este nevoia de a crea un cadru legislativ unitar și coerent, în vederea uniformizării reglementării speciale în domeniul construcțiilor. Aceasta pentru ca, în prezent, legea generală în materie este Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care se completează cu reglementările speciale precum Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului.

HG nr. 298/2021 evidențiază neconcordanțe în dispozițiile actelor normative menționate în materia suspendării actelor administrative atacate, anulării actelor administrative, acțiunilor împotriva refuzului nejustificat de a soluționa cereri ori cea a completurilor specializate, neconcordante care au creat adesea în practica confuzie în aplicarea procedurilor în materie precum și un climat de incertitudine de natura să afecteze încrederea investitorilor în industria construcțiilor.

Tezele prealabile recent adoptate subliniază importanța creării unor instanțe de contencios administrativ și fiscal ori complete judecătorești specializate în materia urbanismului și a construcțiilor. HG nr. 298/2021 prevede că viitorul Cod al construcțiilor va conține dispoziții privind procedurile judecătorești urgente, care să permită oprirea realizării proiectelor ilegale sau neconforme din punct de vedere urbanistic sau tehnic, înainte ca acestea să fie finalizate. În acest sens, se are în vedere corelarea acestei viitoare reglementări cu procedura ordonanței președințiale, ori procedura specială a suspendării efectelor actului administrativ ceea ce ar constitui o măsura extrem de bine venită.

HG nr. 298/2021 anticipează o serie de măsuri ce urmează a fi luate prin intermediul viitorului Cod al Construcțiilor, precum:

– crearea unui mecanism de avizare printr-un integrat și partenerial care să asigure atât coordonarea investițiilor, cât și reducerea semnificativă a termenelor de avizare-aprobare;

– reducerea semnificativă a timpului pentru obținerea autorizațiilor în construcții;

– în ceea ce privește executarea lucrărilor de construcții, instituirea obligației de a obține certificările necesare pentru angajații ce prestează muncă în cadrul societăților de construcții;

– redefinirea faptelor care constituie infracțiuni sau contravenții în domeniu, în raport de proporționalitatea acestora, precum și uniformizarea acestora cu actele normative speciale în materie; sau

– introducerea unor prevederi referitoare la suprataxarea construcțiilor ilegale, în scopul descurajării acestora.

Un alt principiu avut în vedere de către HG nr. 298/2021 este prevalența interesului general asupra celui privat. Este de așteptat, deci, ca Codul construcțiilor sa instituie prevederi cu privire la servituțile de urbanism și modalitatea de instituire și implementare a acestora.

Crina Ciobanu, Partner SUCIU POPA, Co-Head al practicii de Real Estate & Construction

Secţiuni: Articole, Construcții, Drept civil, Lege 9, Proiecte legislative, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO