Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
Top LegalLawyers WeekInterviuriEvenimente programateArhiva evenimentelorAnunţuri de recrutare activeAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Comunicare profesională SELECTED

Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“ / 16 aprilie 2024, Aula Academiei Române

9 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și Editura Muzeului Național al Literaturii Române. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 14:30, și se dorește a fi un omagiu adus academicianului Andrei Rădulescu (1880-1959), reputat jurist, cu o vastă cultură, președinte al Academiei Române, în dificilii ani 1946-1948, ales de patru ori vicepreședinte al înaltului for între anii 1925-1946 și președinte al Secțiunii istorice a Academiei Române, în perioada 1938-1941 și președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (1938-1940).

Evenimentul se va transmite LIVE ONLINE pe JURIDICE.ro.

 Personalitatea și activitatea academicianului Andrei Rădulescu vor fi evocate de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Corina-Alina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (tbc), prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept a Universității din București, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, Facultatea de Drept a Universității din București, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare din București, și avocat dr. Dana Gruia Dufaut, președinta Fundației „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“.

Volumul conține corespondența purtată de Andrei Rădulescu, ordonată tematic și cronologic, reconstituind o parte importantă din prodigioasa activitate desfășurată de acesta între anii 1916 și 1958, în calitate de membru activ al Academiei Române, dar și de consilier și prim-președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție sau de profesor universitar și de istoric al dreptului românesc.

Din cele peste 360 de scrisori inedite reproduse în volum, majoritatea provin din arhiva familiei acad. Andrei Rădulescu și sunt însoțite de scurte biografii și comentarii referitoare la expeditori, precum și la personalitățile și evenimentele evocate. Printre semnatarii scrisorilor se regăsesc personalități de marcă ale culturii noastre, precum Vasile Pârvan, Nicolae Iorga, Constantin C. Giurescu, Dimitrie Gusti, Petru Poni, P. P. Negulescu, V. V. Pella, Ioan Bianu.

Lucrarea, cu un număr de 555 de pagini, cuprinde atât scrisori adresate lui Andrei Rădulescu sau trimise de acesta, unele traduse din limbile franceză, engleză și italiană, cât și ilustrații și facsimile după ziare ale vremii, precum și un Cuvânt înainte semnat, în 2022, de fostul președinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, un Studiu introductiv și o Notă asupra ediției redactată de dr. Filica Drăghici, în calitate de editor științific.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Prezentul volum de corespondență constituie un proiect deopotrivă sentimental și științific al avocat dr. Dana Gruia Dufaut, nepoata academicianului Andrei Rădulescu, dar și un gest de responsabilitate intelectuală asumată, așa cum declară:

„Corespondența lui Andrei Rădulescu reprezintă un tezaur cultural valoros, păstrat cu grijă în arhiva familiei mele. Aceste scrisori, unele adevărate capodopere ale stilului epistolar, reflectă nu doar varietatea preocupărilor intelectualilor români, în tumultul perioadei interbelice și imediat după instaurarea regimului comunist, ci evidențiază totodată legăturile semnificative dintre elitele academice din țară și străinătate. Ele ilustrează, de asemenea, interesul pentru unificarea sistemului juridic, ridicarea nivelului de cultură și dezvoltarea societății românești pe baza solidă a cunoașterii.“

Andrei Rădulescu, născut în 1880 la Chiojdeanca, județul Prahova, a urmat cursurile Facultății de Drept și ale Facultății de Litere și Filosofie din București și a obținut un doctorat în drept la Liège. A fost judecător la tribunalele Argeș și Ilfov și consilier la Curtea de Apel şi la Curtea de Casație. În perioada 1938-1940 a deținut funcția de prim-președinte la Înalta Curte de Casație și Justiție. Timp de aproape 30 de ani (1913-1947) a fost titular al Catedrei de drept civil la Facultatea de Drept din București și la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, predând Cursul de istoria dreptului românesc și Cursul de drept civil. În 1949 a organizat colectivul de vechi drept românesc de pe lângă Academia Română. A fost întemeietorul școlii de cercetare în domeniul dreptului românesc, fiind preocupat de strângerea izvoarelor juridice scrise și elaborând norme privind colectarea și antologarea lor. A inițiat colecția „Adunarea izvoarelor vechiului drept românesc“, în care au apărut meritorii ediții critice. A fost membru al Institutului International de Filosofie a Dreptului și de Sociologie Juridică din Paris și reprezentant al României în Uniunea Academică Internațională. A fost distins cu Premiul „V. Adamachi“ al Academiei Române (1916) și a fost decorat cu ordinul „Coroana României“ în grad de Cavaler, „Meritul comercial și industrial“, clasa I, „Steaua României“ în grad de Comandor, „Bene Merenti“ clasa I, „Meritul Cultural“ în grad de Mare Cruce și în grad de Comandor.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership