Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
Top LegalLawyers WeekInterviuriEvenimente programateArhiva evenimentelorAnunţuri de recrutare activeAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Comunicare profesională Interviuri SELECTED

Alexandru Iorgulescu: Avocatul partener este un alergător de maraton, iar nu unul de ștafetă

11 aprilie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Alexandru Iorgulescu

Alexandru Iorgulescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Alexandru Iorgulescu, Partener ZAMFIRESCU RACOTI VASILE & PARTNERS (ZRVP), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE. De curând ați fost numit Partener. O să vă rog să ne spuneți care a fost parcursul dumneavoastră până la statutul de Partener ZRVP.

Alexandru Iorgulescu: Mulțumesc și eu pentru oportunitate! Relativ la parcurs, pot spune că am bifat toate jaloanele. În 2009 am făcut un stagiu de practică în cadrul firmei și am rămas în contact cu o parte din viitori mei colegi, aspect care a contat mult în decizia de fi avocat și, mai ales, de a fi avocat la ZRVP. Debutul meu oficial în cadrul firmei se suprapune cu debutul în profesie în prima parte a anului 2011. Fiind deja familiarizat cu stilul de lucru, cu valorile și cerințele de performanță, m-am integrat rapid. De atunci am avansat treptat, de la stagiar, la definitiv, senior, manager. Saltul final către partener a venit într-un mod natural, întrucât ca manager deja îndeplineam unele din funcțiuni. Preluasem atribuții de coordonare a echipei de insolvență și drept bancar și aveam preocupări de dezvoltare a clientelei.

Alina Matei: Avocatul și avocatul partener au aceeași plămadă? Și dacă da, de ce nu ajung decât unii avocați parteneri? 🙂

Alexandru Iorgulescu: Venind în firmă de mic, am avut ocazia să cresc alături de toți colegii care au devenit parteneri ai ZRVP în ultimul deceniu. Suntem cu toții diferiți, din fericire (așa cum zice un slogan cunoscut), dar aș putea găsi câteva trăsături comune ale celor care au ajuns parteneri. În primul rând este vorba de însușirea identității și modelului de avocatură propus de ZRVP. La fel de important este să fii team player și să dezvolți o chimie cu restul colegilor. Fără să găsești satisfacție în apartenența la grup nu poți aspira la statutul de partener.

Ingredientele de mai sus nu sunt însă suficiente pentru ”nașterea” unui partener. Este clar nevoie și de răbdare, sau mai bine zis de rezistență, întrucât promovarea vine numai după probarea abilităților profesionale respectiv a compatibilității cu restul echipei manageriale, iar ele necesită timp. Partenerul este un alergător de maraton, iar nu unul de ștafetă. În cei peste 13 ani în firmă am fost într-o continuă cursă de autodepășire. Am depus eforturi pentru a câștiga atât încrederea clienților care mi-au devenit la rândul lor parteneri de drum, cât și pe cea a partenerilor fondatori și seniori.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Cred că la acest amestec s-ar mai putea adăuga și un anumit profil uman care să fie aplecat către activități de management, de coordonare. Este o vocație specială, diferită de cea față de profesia de avocat, și în principiu, chiar dacă nu face parte din construcția ta, o poți dobândi.

Alina Matei: Înainte de a fi partener ești avocat. Fundația este munca enormă și iar munca enormă. Desigur, s-ar putea adăuga pasiunea și dăruirea. Tărâmul parteneriatului înseamnă să te uiți la problemă și să vezi soluția?

Alexandru Iorgulescu: În ce mă privește pot confirma că fundamentul pe care se construiește o carieră într-o firmă mare de avocați îl reprezintă munca asiduă. Nu pot să omit însă îndrumarea primită de la cei pe lângă care m-am format. În lipsa ei, progresul ar fi fost mult mai greu. Cât despre viziunea strategică, capacitatea de simplificare, de identificare a argumentului decisiv într-un noian de argumente, ele apar pe măsura acumulării de experiență nu numai în profesie, dar și în viață. Evident nu sunt atașate avocatului partener odată cu promovarea, iar măsura în care sunt câștigate se vede cel mai bine în succesele repurtate în dosare și în aprecierea clienților.

În avocatura de litigii și, mai cu seamă, în cea a disputelor între profesioniști, provocările sunt diverse, iar situația mai mereu gri. Soluțiile sunt greu de vizualizat indiferent de câtă determinare ai pus în ”privit”. Mai mult, ceea ce ai identificat inițial ca soluție se poate dovedi o pistă falsă sau o fundătură. Eu sunt adeptul consultării, al dialogului permanent înăuntrul echipei. Cred că acesta este creuzetul în care se prepară soluțiile juridice inovative și se adoptă cea mai bună strategie. În dosarele mele clienții au așadar garanția că la problemă privesc cel puțin 3-4 perechi de ochi. În același timp, nu este nicio rușine pentru partener să ceară o părere, o confirmare a unui raționament celor mai experimentați și pot spune că fac acest exercițiu destul de des.

Alina Matei: Dobândirea statutului de partener te învață răbdarea. Te aștepți să vină vremea ca într-o zi să se facă anunțul.. Și odată venit anunțul, ce urmează? 🙂

Alexandru Iorgulescu: În principiu, dacă nu ai ars etape pe drumul către a deveni partener, ai o idee destul de clară despre ce urmează. În ce mă privește, voi continua să pun la treabă experiența profesională, know-how-ul, relațiile construite, în condițiile unor așteptări mai mari. Promovarea a adus cu sine o anumită independență în cadrul firmei, și întrevăd și un impact reputațional, de vizibilitate, care va trebui și el capitalizat. Resimt pe de altă parte și o responsabilitate care mi-a fost partajată. Echipa de insolvență a ZRVP se plasează de mulți ani pe primul loc în directoare internaționale, fiind acum și misiunea mea să asigur continuitatea acestui standard de profesionalism și calitate.

Alina Matei: Ce clopote bat în inima unui avocat de litigii? Întrebarea mi-a fost inspirată de Clopote printre frunze, de Debussy.

Alexandru Iorgulescu: Nu pot să vorbesc decât în numele meu, dar avocatul de litigii trebuie să fie întâi de toate un om pasionat. E greu să faci avocatură de bară fără să iubești ceea ce faci. E o profesie care te absoarbe, te ridică, te consumă, în același timp te deprimă, dar îți dă extaz și satisfacție. Ești într-o permanentă frământare, o cursă a cunoașterii și afirmării, în care ajungi să te întrebi și după cea mai bună lucrare dacă nu ai omis ceva ori după o pledoarie istovitoare dacă nu ai lăsat un argument nespus în fața instanței. De aceea încerc să exersez echilibrul în tot ceea ce fac pe plan profesional. Port în inimă recunoștință pentru cei care mi-au condus pașii pe acest drum, dar și un sentiment de mândrie, dat de faptul că ce fac acum a ajuns să conteze pentru mulți alții. Admir și stimez mulți colegi și încerc sa învăț permanent de la cei de la care consider că pot învăța. În fine, sunt plin de speranță și încrezător că drumul ales este cel corect.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Alexandru Iorgulescu: Atât în viață cât și în profesie pasiunea și seriozitatea nu rămân neobservate. O carieră de succes se construiește prin acumulări și eforturi constante. Dacă urmărești recompense de etapă, indiferent de natură, poți scăpa din vedere obiectivul final. Vă urez să vă atingeți obiectivele și să vă bucurați de drumul parcurs până acolo.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alexandru Iorgulescu: Și eu vă mulțumesc!

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership