« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Senatul a aprobat modificarea și completarea Codului de procedură civilă
26.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 25 mai 2021, Senatul României a aprobat, cu amendamente, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă.

Conform amendamentelor aduse de Comisia juridică la forma inițială, „Paternitatea stabilită pe cale judecătorească poate fi contestată de tatăl din afara căsătoriei sau de copil, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă după rămânerea definitivă a hotărârii prin care a fost stabilită paternitatea au fost obţinute probe noi prin procedee tehnico-ştiinţifice care nu erau disponibile la data soluţionării cauzei. În cazul de admitere a acţiunii, prima hotărâre îşi pierde efectele de la data rămânerii definitive a celei de a doua hotărâri.”

De asemenea, în materia contestaţiei privind tergiversarea procesului, s-a stabilit că judecarea contestaţiei va avea loc în camera de consiliu, cu citarea părţilor, iar formularea acesteia nu suspendă judecata.

În același sens, art. 525 NCPC se modifică și va avea următoarul cuprins: „Contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare care o soluţionează în complet format din trei judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de cinci judecători. Când procesul se judecă în completul de cinci judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de cinci judecători.”

Tot cu titlu de noutate, din rațiuni care țin de celeritatea procesului civil, proiectul mai prevede că, atunci când este posibil, dosarul cauzei se trimite instanței ierarhic superioare, în format electronic.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Procedură civilă, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD