Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Senatul a aprobat modificarea și completarea Codului de procedură civilă
26.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Procedură civilă, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 25 mai 2021, Senatul României a aprobat, cu amendamente, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă.

Conform amendamentelor aduse de Comisia juridică la forma inițială, „Paternitatea stabilită pe cale judecătorească poate fi contestată de tatăl din afara căsătoriei sau de copil, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă după rămânerea definitivă a hotărârii prin care a fost stabilită paternitatea au fost obţinute probe noi prin procedee tehnico-ştiinţifice care nu erau disponibile la data soluţionării cauzei. În cazul de admitere a acţiunii, prima hotărâre îşi pierde efectele de la data rămânerii definitive a celei de a doua hotărâri.”

De asemenea, în materia contestaţiei privind tergiversarea procesului, s-a stabilit că judecarea contestaţiei va avea loc în camera de consiliu, cu citarea părţilor, iar formularea acesteia nu suspendă judecata.

În același sens, art. 525 NCPC se modifică și va avea următoarul cuprins: „Contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare care o soluţionează în complet format din trei judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de cinci judecători. Când procesul se judecă în completul de cinci judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de cinci judecători.”

Tot cu titlu de noutate, din rațiuni care țin de celeritatea procesului civil, proiectul mai prevede că, atunci când este posibil, dosarul cauzei se trimite instanței ierarhic superioare, în format electronic.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti