Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CJUE Dreptul Uniunii Europene Jurisprudență SELECTED

CJUE. C-654/22 – Triferto Belgium. Interpretarea unor dispoziții din Regulamentul REACH. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată

11 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată

Trimitere preliminară – Înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice – Regulamentul REACH – Domeniu de aplicare – Noțiunile de «import» și de «importator» – Obligație de înregistrare – Persoană care își asumă responsabilitatea pentru înregistrare

Cererea de decizie preliminară privește interpretarea articolului 2 alineatul (1) litera (b), a articolului 3 punctele 10 și 11 și a articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul REACH[1], astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1272/2008[2].

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Serviciul Public Federal pentru Sănătate Publică, Siguranța Lanțului Alimentar și Mediu din Belgia (SPF Sănătate Publică), pe de o parte, și Triferto Belgium NV, cu sediul în Gent, Belgia, pe de altă parte, în legătură cu o amendă aplicată acesteia din urmă ca urmare a încălcării obligației de înregistrare a unor substanțe, prevăzută la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul REACH.

În cursul anului 2019, Triferto a comandat societății Dreymoor Fertilizers Overseas PTE LTD, cu sediul în Singapore, peste o tonă de uree. Această marfă provenea dintr‑o țară terță, iar locul de livrare convenit era Gent. La cererea acestei din urmă societăți, Belor‑Eurofert Gmbh, cu sediul în Bamberg, Germania, a introdus fizic încărcătura de uree în discuție în litigiul principal în Uniune și a depozitat‑o într‑un antrepozit vamal din Gent. Anterior, declarându‑se importator, în sensul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul REACH, Belor depusese la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) o cerere de înregistrare a ureei în discuție în litigiul principal și depusese declarația vamală cu privire la aceste mărfuri.

În urma unui control prin care se urmărea verificarea respectării Regulamentului REACH, efectuat la 11 februarie 2020, SPF Sănătate Publică a apreciat că Triferto, iar nu Belor era cea care trebuia să fie considerată ca fiind importatorul, în sensul dispozițiilor coroborate ale articolelor 3 și 6 din Regulamentul REACH. Considerând că societății Triferto îi revenea sarcina de a solicita înregistrarea ureei în discuție în litigiul principal, SPF Sănătate Publică i‑a aplicat o amendă în cuantum de 32 856 de euro.

Printr‑o cerere comună depusă la 10 februarie 2022, Triferto și SPF Sănătate Publică au sesizat Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est, Secția Gent, Belgia, care este instanța de trimitere.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Această instanță ridică problema interpretării noțiunii de „importator”, în sensul articolului 3 punctul 11 din Regulamentul REACH, această noțiune având, în opinia sa, o importanță decisivă pentru aplicarea corectă a articolului 6 alineatul (1) din acest regulament.

În plus, instanța menționată ridică problema interpretării articolului 2 alineatul (1) litera (b) din regulamentul menționat, potrivit căruia acesta din urmă nu se aplică substanțelor, ca atare, în preparat sau în articol, care sunt supuse controlului vamal, cu condiția ca acestea să nu fie supuse niciunui tratament sau niciunei transformări, și care se află în depozitare temporară sau într‑o zonă liberă sau într‑un antrepozit liber, în vederea reexportării sau în tranzit.

Prin hotărârea pronunțată la data de 11 aprilie 2024[3], Curtea a reținut că articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul REACH, trebuie interpretat în sensul că excluderea din domeniul de aplicare al acestui regulament, prevăzută de această dispoziție se aplică numai substanțelor, ca atare sau conținute în amestecuri sau în articole, care sunt supuse controlului vamal și care nu fac obiectul niciunui tratament și niciunei transformări, atunci când aceste substanțe sunt plasate în una dintre situațiile prevăzute în mod expres de dispoziția menționată.

Totodată, Curtea a stabilit că articolul 3 punctele 10 și 11 și articolul 6 din Regulamentul REACH trebuie interpretate în sensul că persoana care cumpără o cantitate anuală de peste o tonă dintr-o substanță importată în Uniunea Europeană și care intră în domeniul de aplicare al acestui regulament, nu este obligată să depună ea însăși cererea de înregistrare a acestei substanțe atunci când o altă persoană stabilită în Uniune și-a asumat răspunderea pentru importul în Uniune al substanței menționate, această persoană a prezentat această cerere și niciun element nu indică faptul că au fost eludate obligații legate de mecanismul de înregistrare instituit de acest regulament.


[1] Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO 2006, L 396, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 60, p. 3, rectificare în JO 2009, L 36, p. 84).
[2] Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 (JO L 353, p. 1).
[3] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba neerlandeză, dar și traducerea în limba română pot fi accesate pe aici.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri