« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Mihaela Sărăcuț: Profesia de judecător m-a ales pe mine
27.05.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Sărăcuț

Mihaela Sărăcuț

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Mihalea Sărăcuț de la Curtea de Apel Cluj, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ce v-a determinat să urmați cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai?

Mihaela Sărăcuț: Bună ziuă și vă mulțumesc pentru oportunitatea de a sta de vorbă!

Am ales să urmez cursurile facultății de Drept din cadrul UBB încă de pe băncile liceului. Deși sunt născută și crescută în județul Maramureș, am fost eleva unui liceu de informatică din municipiul Cluj-Napoca, Liceul de matematifică-fizică nr. 2 și am stabilit încă de la data admiterii la liceu că voi urma cursurile acestei facultăți și voi deveni judecător. Poate credeți că este un clișeu dar, vă asigur, că în ceea ce mă privește, chiar așa au stat lucrurile și am ales atunci, întrucât părinții mei, din grijă pentru mine, m-ar fi dorit undeva mai aproape de casă…

Alina Matei: Profesia de judecător cum ați ales-o?

Mihaela Sărăcuț: Cred că profesia m-a ales pe mine. De mic copil eram justițiară 🙂 , iubeam și încă iubesc dreptatea, restabilirea unei ordini nesocotite. Dar mai presus de toate mi se părea o profesie nobilă, care îți aduce prețuirea oamenilor. Nu mi-am dorit niciodată putere, dovadă că nu am avut nicio funcție de conducere, însă, încă îmi sună bine atunci când pot spune că ”am făcut dreptate!”.

Alina Matei: Sunteți judecător specializat în dreptul insolvenței. Specializarea unui judecător presupune că nu rămâne nimic nedescoperit în acea materie?

Mihaela Sărăcuț: Greu de spus. Desigur că specializarea te face să cercetezi și să descoperi tot ceea ce este în legătură, directă sau indirectă, cu dreptul insolvenței. Îmi place să cred că după atât de mulți ani petrecuți în acest domeniu, al dreptului insolvenței, am descoperit multe dintre necunoscute, însă, cred că nu poți susține niciodată că ai aflat și găsit soluții pentru orice problemă care ar apărea indiferent de domeniul de specializare. Cât despre dreptul insolvenței, îmi place să spun că suntem buni prieteni, că ne respectăm reciproc și că ori de câte ori apare o necunoscută în această relație, îi dăm de capăt…

Alina Matei: Practica de judecător dedicat unei ramuri de drept a condus la urmarea școlii doctorale?

Mihaela Sărăcuț: În mod evident da. Când am decis să urmez cursurile școlii doctorale am simțit că am acumulat suficientă expertiză care să-mi permită să scriu o teză de doctorat. Faptul că am optat pentru dreptul insolvenței mi-a ușurat oarecum munca pentru că am lucrat cu noțiuni care îmi erau cunoscute chiar dragi, aș putea spune. Fascinația pentru insolvența persoanei fizice, cu noianul de probleme pe care le ridică m-a mobilizat odată în plus să vreau să scriu în acest domeniu.

Desigur și întâlnirea mea cu profesorul Radu Catană, conducătorul meu de doctorat, a contribuit decisiv la această alegere. Înțelepciunea maestrului meu, căldura și modalitatea de abordare a problemelor m-au convins că este și timpul dar și locul în care trebuie să-mi îndeplinesc acest vis (mai vechi) al meu, de a urma cursurile școlii doctorale.

Alina Matei: Veniți în contact cu avocați – practicieni în insolvență sau cu practicieni în insolvență ce nu sunt avocați care sunt animați de salvarea afacerilor. Când se pronunță intrarea în faliment sau falimentul unei afaceri, iese la lumină partea umană care constată că ”of, s-a mai dus pe apa sâmbetei altă afacere” sau aceste remarci pălesc în fața numărului mare de dosare care trebuie soluționate?

Mihaela Sărăcuț: Este adevărat că în continuare avem un număr mare de dosare, dar niciodată abordarea acestora nu am făcut-o fără a mă apleca asupra acestor probleme. Ne bucurăm ori de câte ori întâlnim în instanță proceduri de reorganizare, ne dorim, ca magistrați, să soluționăm probleme de legalitate în acest tip de cauze dar, din păcate, numărul lor este foarte redus. Este trist un faliment indiferent dacă acesta intervine încă de la data deschiderii procedurii sau ulterior, ca urmare a nerealizării planului de reorganizare. Să știți că pe lângă faptul că ”se duce pe apa sâmbetei încă o afacere” acest mecanism ascude dramele unor oameni, și nu puține, din păcate. Îmi amintesc, spre exemplu, momentele grele prin care am trecut ori de câte ori se pronunța falimentul unor dezvoltatori imobiliari care pe parcursul derulării afacerii dar și ulterior în etapa reorganizării nu au reușit să reglementeze situația juridică a unor apartamente „achiziționate” prin antecontracte de vânzare al căror preț a fost achitat, însă, transmiterea dreptului de proprietate nu mai era posibilă. Imaginea unor justițiabili disperați, plini de speranță când te văd acolo în sala de judecată, te urmărește mult timp…

Alina Matei: În privința actelor făcute de avocați/practicieni în insolvență cum v-ar plăcea să fie redactate?

Mihaela Sărăcuț: Mi-ar plăcea ca fiecare participant la procedură să se respecte întâi pe el, redactând toate înscrisurile întocmai cum și le-ar dori ei să le primească: clare, inteligibile, cu o descriere a stării de fapt reală, etc. Dar cel mai mult îmi doresc ca aceste documente să fie redactate cu bună-credință, fără să fie tentați să pună la încercare vigilența magistraților!

Alina Matei: Pe măsură ce urci în grade profesionale ca judecător crește numărul cauzelor în care intri în complete de apel/recurs. Cum sunt relațiile în cadrul unui complet? Montaigne spunea că ”oamenii n-au curajul să corecteze pe alții pentru că nu n-au curajul de a accepta să fie corectați”. Întrebarea vizează ce faceți în situația în care constatați că un membru al completului are o anumită atitudine în ședința de judecată.

Mihaela Sărăcuț: Fiind judecător la Curte de mulți ani (din anul 2004), m-am obișnuit cu completurile colegiale, comunicarea fiind esențială de fiecare dată. Au existat situații, puține ce-i drept, în care am dat soluții cu opinii majoritare sau chiar în complet de divergență, pentru simplul motiv că nu poți abdica de la o serie de principii de drept. Cât privește eventuala greșeală a colegului de complet în deliberările avute, să știți că doctrina ne oferă de cele mai multe ori soluția, cu cartea pe masă atât eu cât și colegii mei găsim soluția cea mai bună, argumentul de text fiind cel care salvează aproape de fiecare dată. Greu este, însă, atunci când nu ai încredere în colegul de complet pentru că atunci parcă nu mai ai încredere nici în ceea ce tu știi… Dar sunt rare acele situații, din fericire!

Alina Matei: În această perioadă în care în instanță suntem mascați de abia ni se văd ochii, cum vi se pare că este înfăptuit actul de justiție? Pare că am alunecat pe o muchie a justiției cu care nu ne-am mai confruntat… Profesorul Valentin Constantin afirma că ”suntem martorii recuzării mai multor drepturi fundamentale sau, cum li se mai spune, drepturi ale omului, în numele reacției organizate față de un pericol care pare mai special”, iar Andrei Săvescu că ”pandemia a distrus solemnitatea ședințelor de judecată, care au devenit tulburătoare”, am citat în ordinea publicării materialelor pe J.

Mihaela Sărăcuț: Este greu în această perioadă! Încercăm să ne adaptăm, însă, cu măști, geamuri larg deschise până înghețăm de frig, dezinfectanți, voci ridicate. Nu m-am gândit că solemnitatea ședințelor de judecată este afectată poate și pentru că am încercat să văd dincolo de fețele acoperite, sclipirea din ochii participanților la judecată sau, dimpotrivă, sprânceana ridicată sugestiv fiind elemente noi cu ajutorul cărora obțin un anumit feedback. Ne adaptăm, ce să facem!  🙂

Alina Matei: În ceea ce privește evenimentele/manifestările juridice, judecătorii beneficiază de o pregătire profesională continuă, organizată de INM, dar nimic nu îi împiedică să participe la orice alte dezbateri juridice de idei. Există asemănări între cele două tipuri de evenimente?

Mihaela Sărăcuț: Cred că există asemănări între aceste evenimente întrucât de fiecare dată urmăresc informațiile noi ce îmi sunt oferite. Dezbaterile juridice organizate în afara profesiei sunt mai animate, participarea multor specialiști, alții decât judecătorii, fac mai interesant evenimentul, posibilitatea de a afla și părerea altora fiind oricând binevenită!

Alina Matei: Care sunt bucuriile dumneavoastră?

Mihaela Sărăcuț: Cele mai mari bucurii le găsesc în familie! Zâmbetul fiului meu, îmbrățișarea soțului meu sunt motive suficiente pentru a-mi aduce bucurie! Îmi place să călătoresc, să citesc, să-mi întâlnesc prietenii!

Nu neg, însă, că mă bucură și privirile pline de recunoștință ale părților atunci când le pronunț soluția adoptată sau un simplu salut aruncat pe stradă de un justițiabil mulțumit! (cei nemulțumiți nu s-au manifestat până acum în vreun fel, public, cel mult prin sesizări la Inspecția Judiciară). 🙂

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Mihaela Sărăcuț: Știu că cititorii Dvs. sunt, în principal, specialiști ai dreptului și de aceea îi îndemn să continue să va urmărească, să vă citească și să participe la evenimentele pe care le organizați întrucât sunt minunate, susținute de profesioniști. În egală măsură le doresc să-și găsească fericirea!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Mihaela Sărăcuț: Eu vă mulțumesc pentru că ați făcut posibil acest dialog!

 
Secţiuni: Insolvență, Interviuri, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD