Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Lucian Netejoru reclamă protecția pe care Secția în materie disciplinară a CSM o oferă procurorilor. UPDATE: Poziția CSM
26.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 26 mai 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:

„Având în vedere informațiile lansate în spațiul public prin interviul acordat de către dl. Lucian Netejoru, inspector șef al Inspecției Judiciare, în data de 23.05.2021, cu privire la modul în care sunt soluționate de către Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii acțiunile disciplinare promovate de Inspecția Judiciară față de procurori, Secția pentru procurori informează opinia publică cu privire la următoarele aspecte:

Prin Hotărârea nr. 230 din data de 23 martie 2021 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a fost analizată, printre altele, calitatea activității Inspecției Judiciare în domeniul răspunderii disciplinare a procurorilor.

În respectiva hotărâre s-a reținut că în perioada 2017 – 2020, au fost exercitate un număr 50 de acțiuni disciplinare, dintre care 44 au fost soluționate. Din totalul celor 44 de acțiuni disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară şi soluționate de Secția pentru procurori, 30 de acțiuni au fost soluționate prin respingerea şi anularea acestora, respectiv într-un procent de 68,1%. Din cele 30 de hotărâri de respingere sau anulare a acțiunilor disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară, 23 au rămas definitive la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (88,4%), 3 au fost modificate în recurs şi 4 se aflau pe rolul Înaltei Curţi, în vederea judecării recursului.

Având în vedere motivele care au stat la baza respingerii sau anulării unor acțiuni disciplinare, Secția pentru procurori a apreciat că managementul asigurat de inspectorul şef este unul defectuos, astfel că prin hotărârea de mai sus, s-a propus revocarea din funcție a inspectorului șef Lucian Netejoru de către comisia specială din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția pentru procurori apreciază ca inadmisibilă lansarea denaturată în spațiul public a unor informații privind activitatea unei instituții din cadrul sistemului judiciar, respectiv împrejurarea refuzului Secției pentru procurori de a proceda la judecarea pe fond a cauzelor, având în vedere procentul foarte ridicat al acțiunilor anulate care constituie un impediment în analizarea faptelor reținute pe fond, hotărâri menținute de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Această abordare și raportare atât la activitatea proprie a Inspecției Judiciare, cât și a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, este cu atât mai gravă, cu atât mai mult cu cât aceste afirmații sunt făcute de către conducătorul Inspecției Judiciare care ignoră astfel decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care au confirmat în procent covârșitor activitatea Secției în materie disciplinară.”

***

Jud. Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, s-a referit în cadrul unui interviu (25 mai 2020, aici) cu privire la protecția pe care Secția pentru procurori a CSM o oferă procurorilor cercetați disciplinar, declarând, printre altele: „Va dau un exemplu recent. În 2019 Inspecția Judiciară a exercitat o acțiune disciplinară împotriva unui procuror al cărui nume a fost foarte vehiculat la vremea respectivă. În același an, spre sfârșitul anului Secția pentru procurori a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare pe motiv că sesizarea nu ar fi fost repartizată în mod aleatoriu așa cum spune legea.

Bineînțeles Inspecția Judiciară a atacat cu recurs această rezoluție și instanța supremă a dispus trimiterea cauzei din nou la Secția pentru procurori și continuarea cercetării și soluționării cauzei. Ei bine, când lumea citea sau continuă să citească hotărârea CJUE din dată de 18, pe 19 Secția pentru procurori deja a și făcut aplicarea ei, susținând că inspectorul șef care a confirmat rezoluția de clasare nu ar fi avut calitatea să semneze. Adică eu nu aș fi avut calitatea de inspector șef.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti