« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Parchetul European devine operațional de la 1 iunie 2021. UPDATE: Publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
04.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 188 din 28 mai 2021 a fost publicată Decizia de punere în aplicare nr. 856/2021 de stabilire a datei la care Parchetul European își asumă atribuțiile de investigare și de urmărire penală.

La 7 aprilie 2021, procurorul-șef european a propus Comisiei Europene ca Parchetul European (EPPO) să își preia atribuțiile de investigare și urmărire penală la 1 iunie 2021. În acest sens, EPPO a primit un buget autonom în conformitate cu cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care îi garantează deplina autonomie și independență.

Până în prezent, toate statele membre au notificat Comisiei Europene adoptarea măsurilor de transpunere în legislația națională a Directivei (UE) 2017/1371 și, în general, au instituit și alte măsuri adecvate pentru ca EPPO să își poată începe activitatea operațională.

Prin urmare, prezenta decizie anunță că, începând cu data de 1 iunie 2021, Parchetul European și-a preluat atribuțiile de investigare și de urmărire penală.

Intrare în vigoare: 28 mai 2021

***

Miercuri, 26 mai 2021, Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO), condus de procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie, potrivit unui comunicat.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție: „Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei.”

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
– frauda în materie de cheltuieli și venituri;
– frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
– spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
– corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
– participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

EPPO poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, INTERNAȚIONAL, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Parchetul European devine operațional de la 1 iunie 2021. UPDATE: Publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”

  1. Deși au avut loc întârzieri referitoare la desemnarea procurorilor delegați de către statele paticipante, iar efortul de organizare a fost unul impresionant, este lăudabil că Parchetul European va deveni operațional începând cu data de 1 iunie.
    Cu siguranță, rezultatele noii instituții europene vor începe să să resimtă.
    De asemenea, momentul în care Parchetul European își începe drumul coincide cu actualul context pandemic, fiind un bun prilej de a-și definitiva misiunea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD