Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Parchetul European devine operațional de la 1 iunie 2021. UPDATE: EPPO sărbătoreşte prima aniversare


02.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Primul an de funcționare a Parchetului European arată că acesta funcționează bine: 4006 sesizări de infracțiuni înregistrate și analizate, 929 de anchete deschise și 259 de milioane de euro (de peste patru ori mai mult decât bugetul anual al EPPO) de ordine de înghețare acordate. Cu toate acestea, rămân provocări, cea mai importantă fiind nivelul scăzut de detectare a fraudei în UE: „De îndată ce primul caz EPPO a fost înregistrat la 1 iunie 2021, ora 7:00, în urmă cu exact un an, a fost creată „zona EPPO”. O zonă în care EPPO este principala entitate responsabilă pentru combaterea fraudei în UE. Cele 35 de birouri ale noastre din 22 de țări pun în aplicare aceeași politică de urmărire penală: să se concentreze asupra cazurilor care implică infracțiuni grave, cu același obiectiv principal: să ajute statele membre ale UE să recupereze prejudiciile.

Pentru a-și valorifica potențialul, EPPO ar dori ca statele membre ale UE participante să înființeze unități specializate dedicate pentru a sprijini investigațiile. În acest scop, procurorul-șef european a propus crearea unui corp de elită de investigatori de fraudă financiară cu înaltă calificare, care ar putea lucra la nivel transnațional în cadrul EPPO.

EPPO este un accelerator spectaculos. Primele condamnări și confiscări au avut deja loc, ceea ce nu s-a mai văzut în cazul acestor tipuri de investigații financiare complexe.”

***

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 188 din 28 mai 2021 a fost publicată Decizia de punere în aplicare nr. 856/2021 de stabilire a datei la care Parchetul European își asumă atribuțiile de investigare și de urmărire penală.

La 7 aprilie 2021, procurorul-șef european a propus Comisiei Europene ca Parchetul European (EPPO) să își preia atribuțiile de investigare și urmărire penală la 1 iunie 2021. În acest sens, EPPO a primit un buget autonom în conformitate cu cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care îi garantează deplina autonomie și independență.

Până în prezent, toate statele membre au notificat Comisiei Europene adoptarea măsurilor de transpunere în legislația națională a Directivei (UE) 2017/1371 și, în general, au instituit și alte măsuri adecvate pentru ca EPPO să își poată începe activitatea operațională.

Prin urmare, prezenta decizie anunță că, începând cu data de 1 iunie 2021, Parchetul European și-a preluat atribuțiile de investigare și de urmărire penală.

Intrare în vigoare: 28 mai 2021

***

Miercuri, 26 mai 2021, Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO), condus de procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie, potrivit unui comunicat.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție: „Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei.”

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
– frauda în materie de cheltuieli și venituri;
– frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
– spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
– corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
– participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

EPPO poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro