Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Mesaje de condoleanțe

Amb. jur. Gheorghe Tinca, fost ministru al Apărării Naționale, s-a stins. Mesaje de condoleanțe

12 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Joi, 11 aprilie 2024, Ministerul Apărării Naționale a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul ferpar:

Ministerul Apărării Naționale anunță cu regret trecerea la cele veșnice a lui Gheorghe Tinca, ministrul Apărării în perioada 6 martie 1994 – 12 decembrie 1996.

Transmitem, în numele Ministerului Apărării Naționale, sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității pe site-ul său oficial următorul mesaj de condoleanțe intitulat „Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei ambasadorului Gheorghe Tinca”:

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profundul regret față de decesul ambasadorului Gheorghe Tinca, care a încetat din viață joi, 11 aprilie 2024, și transmite sincere condoleanțe familiei.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Pe parcursul întregii cariere marcate de profesionalism și dedicare, Gheorghe Tinca și-a desfășurat activitatea atât în cadrul instituției, cât și în Serviciul Exterior. A fost numit subsecretar de stat, șef al Departamentului Africa, Asia, America Latină, Australia, în perioada 1 mai 1991 – 29 decembrie 1992, secretar de stat, șef al aceluiași departament, în perioada 30 decembrie 1992 – 5 martie 1994. De asemenea, a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în perioada 6 martie 1994 – 1 decembrie 1996.

Gheorghe Tinca a mai deținut, în Centrala MAE, funcțiile de director adjunct la Direcția Organizații Internaționale, în perioada 7 februarie 1990 – 31 august 1990, ambasador la Grupul de Control al Activității în Exterior și Centrală, în perioada 20 decembrie 1996 – 6 mai 1999 și ambasador la Corpul Consilierilor Diplomatici, în perioada 15 ianuarie 2001 – 2 decembrie 2001.

În Serviciul Exterior, a reprezentat țara noastră la Misiunea Permanentă a României la New York, în perioada 28 martie 1982 – 22 decembrie 1987, și a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar la Ambasada României la Praga, în perioada 3 decembrie 2001 – 19 februarie 2006.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Fostul Prim-Ministru Adrian Năstase, Președintele Fundației Europene Titulescu, a transmis pe blogul său următorul mesaj de condoleanțe intitulat „A murit diplomatul Gheorghe Tinca„:

A murit Gheorghe Tinca, un diplomat de excepție și un prieten de mai multe decenii. L-am cunoscut în 1990, la Ministerul de Externe, și i-am propus să fie secretar de stat. A fost unul dintre colaboratorii mei apropiați în toată perioada mandatului de la Externe. Cele 10 volume ale cărții mele „România după Malta” menționează nenumăratele activități pe care le-am derulat împreună.

Probabil că puțini își aduc aminte de faptul că el a condus „comandoul” ce a mers cu un avion militar la Cannes pentru a aduce în țară, în 1991, osemintele lui Nicolae Titulescu.

În 1992, la formarea Guvernului Văcăroiu, era nevoie de un civil care să conducă Ministerul Apărării. Cunoscându-i calitățile și stilul, am propus conducerii de atunci ca el să preia conducerea acelui minister. A avut un rol deosebit în stabilirea și consolidarea relațiilor pe plan militar și diplomatic între România și NATO. Probabil că nu era pe lista celor a căror contribuție trebuia menționată la reuniunea MApN de sărbătorire a 20 de ani de la aderarea la NATO!

Într-o vreme își cumpărase o casă de lemn la Cornu. Din păcate, în ultimii ani starea de sănătate i se deteriorase și nu mai putea veni acolo.

Va rămâne un model de diplomat profesionist, cu umor și un exemplu de respectare a cuvântului dat.

Ni-l vom aminti cu nostalgie și cu regretul că ne-a părăsit.

Condoleanțe familiei!

*

Gheorghe Tinca (foto „Ziua Veche”) s-a născut la 21 septembrie 1941 în București.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, cu prestigioasa promoție 1964, și, ulterior, a urmat cursuri postuniversitare în domeniul Relațiilor Internaționale (1965-1966).

A activat în Ministerul Afacerilor Externe, unde timp de 25 de ani a avut o apreciată carieră profesională, promovând în toate rangurile diplomatice până la cel de ambasador (1996).

A fost trimis la post la Geneva (secretar I la Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Organizației Națiunilor Unite și membru al delegației române la Comitetul ONU pentru Dezarmare, 1972-1979) și New York (consilier la Misiunea Permanentă a României la ONU, 1982-1987), dar și ca reprezentant al României în conducerea unor organizații internaționale.

Începând din 1991, regretatul diplomat jurist a fost numit succesiv, în cadrul aceluiași minister, secretar de stat pe probleme de control al înarmării și dezarmare, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relațiile cu țările din Africa, Asia, America Latină, Australia și director pentru afaceri multilaterale (ianuarie 1993 – martie 1994).

Gheorghe Tinca a deținut funcția de ministru al Apărării Naționale în Guvernul Nicolae Văcăroiu (6 martie 1994 – 12 decembrie 1996), fiind primul ministru al Apărării civil de după Revoluția Română din Decembrie 1989.

În această demnitate publică, s-a implicat activ și cu devotament în reformele din domeniul apărării și securității naționale, contribuit esențial la modernizarea forțelor armate române.

În mandatul său ministerial s-au stabilit primele contacte oficiale între România și NATO, Gheorghe Tinca promovând cooperarea militară cu Alianța Nord-Atlantică și punând bazele viitoarei noastre aderări, din 2004, la Organizație.
Astfel, în ianuarie 1994, România fusese primul stat post-comunist care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace (Partnership for Peace), documentul de prezentare al Parteneriatului României fiind depus la sediul NATO din Bruxelles de ministrul și omul politic Gheorghe Tinca la 28 aprilie 1994, iar programul individual al țării noastre fiind semnat în luna mai 1995 tot de către acesta.

Ulterior, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Cehă (2001-2006) și se afla la Praga, la jumătatea mandatului misiunii sale diplomatice, la momentul aderării noastre la NATO.

În anul 1996, la Editura Enciclopedică, a apărut volumul biografic „De vorbă cu… Gheorghe Tinca” (interviuri), lucrare coordonată de Marcel D. Popa.

Gheorghe Tinca este tatăl diplomatului și ambasadorului Ștefan Tinca.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership