« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Șiretenia șacalului (Panciatantra)
27.05.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-o pădure locuia odată un șacal pe care-l chema Mare-Șiret. Odată acesta găsi în pădure un elefant mort. Îi dădu târcoale însă nu putea să-i sfâșie pielea, căci era foarte tare. Într-acestea veni într-acolo un leu. Când îl văzu, șacalul i se închină cu botul până la pământ și-i zise:

– Stăpâne, eu păzesc elefantul, căci sunt paznicul tău. Mănâncă dar! Leul răspunse:

– Eu nu mănânc niciodată un animal omorât de altul. Îți dăruiesc elefantul! Auzind aceasta, șacalul zise cu bucurie:

– Iată o faptă vrednică de stăpânul meu! Doar se spune:

Un om superior nu-și leapădă virtuțile, chiar când se află în împrejurarea cea mai grea, fiindcă-i curat la suflet. Scoica nu-și pierde albeața nici când e mistuită de foc. (110)

Auzind aceasta, leul plecă. După plecarea lui, veni un tigru. Când îl văzu, șacalul gândi: „Pe-un ticălos, pe leu, e adevărat că l-am mătrășit, închinându-mă lui lui. Dar pe acesta cum să-l îndepărtez? E viteaz; fără dezbinare n-am să pot scăpa de el. Doar se spune:

Când nu se poate întrebuința nici blândețea, nici puterea banilor față de cineva, trebuie de pus la cale dezbinarea, pentru că aceasta îl aduce la supunere. (111)

Chiar și acela care-i înzestrat cu toate însușirile poate fi încătușat prin dezbinare. Doar se spune:

Chiar și acela care caută liberarea, care-i stăpânit de bunătatea absolută, neîmpiedicat de patimi, virtuos în faptă și frumos la suflet, rămâne legat de lanțul nesfârșit al renașterilor, dacă-i dezbinat înlăuntrul său. (112)

Luând această hotărâre, îi ieși înainte și ridicând puțin gâtul îi zise:

– Prietene, ai intrat aici în gura morții. Elefantul acesta a fost omorât chiar adineauri de leu. M-a pus să-l păzesc, iar el s-a dus să facă baie. La plecare mi-a poruncit: „Dacă vine tigrul să mă înștiințezi în taină, ca să curăț pădurea de el; pentru că un tigru mi-a mâncat odată pe furiș dintr-un elefant ucis de mine, lăsându-mi rămășițele”. Auzind aceasta tigrul zise înspăimântat:

– Nepoate, scapă-mi viața; nu-i spune leului nimic despre mine, oricât de târziu s-ar întoarce! Zicând așa, se făcu îndată nevăzut. După ce plecă acela, veni o maimuță. Când o văzu, șacalul se gândi: „Asta are dinți tari; de aceea am s-o pun să găurească pielea elefantului”. După ce se hotârî astfel, îi zise:

– Hei, nepoată, da de mult nu te-am văzut. Mi-ai venit ca musafir și pari flămândă. Uite aici un elefant, pe care l-a ucis leul și pe care-l păzesc. Mănâncă din carne, până ce te vei sătura și după aceea pleacă, înainte de a sosi leul. Maimuța răspunse:

– Unchiule, dacă-i așa, mai bine mă lipsesc de carne. Cel care trăiește are parte de sute de bucurii. Doar se spune:

Ceea ce se poate mânca și ceea ce odată mâncat se poate mistui și ceea ce în cele din urmă priește, aceea să mănânce cel care își dorește binele. (113)

De aceea, mă duc! Dar șacalul zise:

– Mănâncă fără grijă. Am să-ți spun când îl voi vedea de departe că sosește. Maimuța îl ascultă. Când șacalul văzu că pielea e găurită, zise:

– Hei, nepoată, pleacă iute, iată că vine leul! Auzind aceasta, dispăru și maimuța. Însă în timp ce șacalul mânca din carnea elefantului prin gaura pe care o făcuse maimuța, se apropie un șacal furios. Când îl văzu, își aminti de strofa:

Celui foarte puternic să i se închine; pe cel viteaz să-l dezbine; celui de rând să-i dea ceva; cu cei de o seamă cu el să se lupte. (114)

După ce-l birui, făcându-l ferfeniță cu dinții, și-l puse pe fugă, șacalul mâncă multă vreme din carnea elefantului, singur și-n tihnă. Tot așa și tu, învinge-l pe crocodil în luptă și pune-l pe fugă. Astfel vei pieri. Doar se spune:

Trebuie să te aștepți: la câștig, când ai vaci; la ispășire, când e la mijloc un brahman; la nestatornicie, când e vorba de femei și la primejdie din partea rudelor. (115)

Tot astfel:

Sunt acolo tot felul de lucruri bune de mâncat, iar gospodinele nu bagă de seamă. Un singur cusur are țara străină: că te prigonesc cei de un neam cu tine. (116)

– Cum asta? întrebă crocodilul. Maimuța povesti:

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD