Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Avocați Mesaje de condoleanțe SELECTED Sistemul judiciar Universitaria

S-a stins Av. conf. dr. Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, procuror, judecător militar și deputat. Mesaje de condoleanțe. UPDATE: Program funeralii

15 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Duminică, 14 aprilie 2024, Doru Viorel Ursu, reputat avocat și profesor, fost ministru de Interne, procuror și judecător militar, om politic şi publicist (foto Wikipedia), a murit, la vârsta de 71 de ani, după ce s-a luptat cu o boală gravă.

În comunicatul transmis de familia greu încercată, ieri de dimineaţă, și preluat de portalul „Cotidianul” se arată:

Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a domnului Doru Viorel Ursu, o figură marcantă a vieții politice și juridice românești.

Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 1 martie 1953. 
A absolvit Facultatea de Drept din București în 1976 și a activat ulterior ca procuror la Procuratura Sectorului 2.

Cariera sa a cunoscut o ascensiune remarcabilă, fiind numit ministru de Interne în Guvernul Petre Roman în perioada 1990-1991. A jucat un rol esențial în reformarea sistemului de justiție din România post-comunistă, a contribuit la consolidarea statului de drept și la respectarea drepturilor omului.

Pe lângă cariera sa politică, Doru Viorel Ursu a excelat și în domeniul juridic, a fost judecător militar și ulterior conferențiar universitar la Facultatea de Drept din București.

A publicat numeroase cărți, printre care „Colivia cu ciori vopsite”, „Sânge și carne de om”, „Ministru de interne: Radiografia unei lovituri de stat”, „Ministru de interne: Început de sfârșit”, „Șah mat la România”, “Țara ultimului soldat” și „Umbre”, prin care a demonstrat o profunzime a gândirii și o pasiune pentru domeniul juridic.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Doru Viorel Ursu a fost un om de o onestitate impecabilă, un patriot convins și un luptător pentru democrație. Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat.

Familia îndurerată va anunța locul de depunere, data înhumării și roagă opinia publică să manifeste discreție cu privire la acest trist eveniment. 
Odihnească-se în pace!

*

Potrivit anunțului de astăzi al familiei: Pentru un ultim omagiu, trupul neînsuflețit al lui Doru Viorel Ursu va fi depus la Biserica „Sfântul Ilie-Rahova” (str. Sfântul Ilie, nr. 5, sector 4, București), începând de luni, 15 aprilie 2024, de la ora 16:00, și până miercuri, 17 aprilie, la ora 09:00. 
Înmormântarea va avea loc miercuri, 17 aprilie, începând cu ora 12:00, la Cimitirul Militar Ghencea III (str. Drumul Cooperativei, nr. 9, sector 5, București).

*

Doru Viorel Ursu, după absolvirea meritorie a Facultății de Drept a Universității din București, cu media 9,95, a activat, inițial, ca procuror la Procuratura Sectorului 2 București (1976-1980), iar mai apoi a fost judecător la Tribunalul Militar Bucureşti (1980 – iunie 1990), devenind vicepreședinte (1986 – ianuarie 1990) și, ulterior, preşedinte al acestui Tribunal (februarie-iunie 1990).

A obținut titlul de Doctor în Dreptul Penal (1997) – cu teza „Contribuții la cercetarea principiilor fundamentale ale Dreptului Penal Român”, coordonată științific de eminentul Prof. univ. dr. Constantin Bulai –, dedicându-se și activității universitare și promovând până la gradul de conferenţiar universitar.

Doru Viorel Ursu a fost numit ministru de Interne în Guvernele majoritare ale Frontului Salvării Naționale conduse de Petre Roman, în controversata și dificila perioadă de după Revoluția Română din Decembrie 1989 (Guvernul Roman 1 – interimar –, 14-28 iunie 1990; Guvernele Roman 2-3 – titular –, 28 iunie 1990 – 16 octombrie 1991), de activitatea sa ministerială fiind legată înființarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și a Liceelor ​​de Poliție „Neagoe Basarab” din Buzău și „Constantin Brâncoveanu” din Ploiești precum și reînființarea Jandarmeriei Române.
Totodată, a luat parte la încheierea primelor acorduri dintre Ministerul de Interne şi ministerele similare din alte ţări (Franţa, Austria) și a reprezentat România la importante reuniuni şi întâlniri internaţionale.

În urmă cu mai mulți ani, într-un interviu de referință acordat Revistei „Jandarmeria Română”, fostul ministru de Interne declara:
Numirea mea s-a datorat, pe de o parte, notorietăţii dobândite peste noapte în procesul în care îl judecam pe Nicu Ceauşescu la Sibiu, iar pe de altă parte crizei politice provocate de evenimentele din 13-15 iunie 1990, chemarea minerilor la Bucureşti şi dezastruoasa imagine creată României. Deci nu meritelor mele personale, ci crizei în care se afla guvernarea FSN-istă şi nevoii de a spăla ceva din imagine. Sunt conștient de asta.
Nu aveam obiective imediate, cum să le am în acele momente? Încă se bâjbâia iar forţele politice, acelea care erau, se confruntau şi se contestau cu ferocitate. Nici azi nu suntem departe. Aveam de partea mea doar educaţia primită în familie, aproape toţi ai mei învăţători şi profesori, în Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi în Facultatea de Drept Bucureşti. Profesori excepţionali. Şi bineînţeles credinţa în Lege, aşa cum am dovedit. Să nu uităm, eu am fost Ministrul de Interne al României, nicidecum al FSN-ului sau al vreunui alt partid.

În timpul Guvernului Theodor Stolojan (coaliție, 16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992), Doru Viorel Ursu a ocupat succesiv funcțiile de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (24 octombrie – 23 decembrie 1991) și de secretar de stat și şef al Departamentului pentru Administraţie Publică Locală (23 decembrie 1991 – 1 noiembrie 1992).

La alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, apreciatul jurist și om politic a fost ales deputat de Argeş (legislatura 16 octombrie 1992 – 22 noiembrie 1996) al Partidului Democrat, din luna martie 1995 acesta activând ca independent (neafiliat).
Pe toată durata mandatului de deputat, a avut calitatea de membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informaţii precum și al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiană.

Atât ca ministru, cât și ca parlamentar, și-a adus o contribuție esențială la elaborarea legislaţiei moderne postrevoluţionare a României.

Din 1 noiembrie 1992, Doru Viorel Ursu și-a început o prestigioasă carieră de peste trei decenii ca avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în ultimii ani renunţând la activitățile universitare și politice pentru a putea da prioritate și a se dărui avocaturii.

Este autorul unei opere memorialistice vaste, iar scrierile sale – „cărți de suflet și pentru suflet„, cum le numea acesta – alcătuiesc o veritabilă frescă a epocii și a faptelor istorice trăite activ și care l-au marcat pe memorialistul jurist, politician și ministru.
Această operă cuprinde volumele: „Colivia cu ciori vopsite” (1995), „Ministru de interne” – 3 volume (2008 – Partea I. „Încleștarea”, 2009 – Partea a II-a. „Început de sfârșit” și 2010 – Partea a III-a. „Radiografia unei lovituri de stat”), „Șah mat la România” (2009), „Sânge și carne de om” – în colaborare cu av. Ana Maria Cristina Săndulescu – 3 volume (2010 – Cartea I. „Decembrie 1989. Drama unui minister”, 2011 – Cartea a II-a. „Acvariul groazei. Sibiu, Decembrie 1989” și 2013 – Cartea a III-a. „Enigma mieilor”), „Poker cu măști”, „Arta sinuciderii” – în colaborare cu Ana Maria Cristina Săndulescu – (ambele, 2015), „Umbre” și „Țara ultimului soldat” (ambele, 2021).
Ca pe un laitmotiv redând cel mai bine chintesența operei sale, Doru Viorel Ursu spunea: „Nu există mai multe istorii ale aceluiași neam. Doar neamuri care își ucid, din timp în timp, istoria…”

Doru Viorel Ursu era membru al Fundației Europene Titulescu și membru de onoare al unor fundații cu caracter umanitar.

Fiind pasionat și de sport, a fost preşedinte al Comisiei de Disciplină a Federației Române de Fotbal (august 2003 – iulie 2006) și, ulterior, a fost numit preşedinte al Comisiei de Apel a FRF (martie 2008).

A fost menţionat timp de patru ani în prestigioasa publicație „Who’s Who” – Personalităţile politice notabile ale lumii (1991-1994).

Două interviuri memorabile, acordate în urmă cu 10 ani și acum 2 ani, de regretatul Maestru și om politic avocatului Sebastian Drăgan – pentru emisiunea „Agenția de cultură” a MDI TV Târgoviște – și jurnalistei Cătălina Biholar – pentru emisiunea „Ediție specială” a Intermedia TV Suceava –, pot fi vizionate In Memoriam aici și, respectiv, aici.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Sincere condoleanțe și sentimentele noastre de profundă compasiune fiului Maestrului, dl. avocat Doru Cosmin Ursu, colegul nostru, și întregii familii îndurerate!

***

Gabriel Oprea, general (r), președintele Asociației Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, fost vicepremier pentru Securitate Națională, ministru de Interne și ministru al Apărării Naționale, a transmis următorul mesaj de condoleanțe, în numele Asociației – publicat pe site-ul acesteia:

Este o veste foarte tristă. 
Doru Viorel Ursu a fost un om de mare caracter, de o onestitate deosebită și un mare patriot. A iubit adevărul, și-a iubit profund țara și a luptat permanent pentru democrație. 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership