« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua Direcţiei Generale Anticorupţie
27.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Direcţiei Generale Anticorupţie este marcată, anual, la data de 27 mai.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis următorul comunicat de presă:

Ziua Direcției Generale Anticorupție a fost marcată astăzi, 27 mai a.c., în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, context în care a fost apreciată activitatea acestei structuri în cei 16 ani de la înființare.

„Aveți cu adevărat o misiune dificilă, dar am mare încredere în dumneavoastră. Faceți parte dintr-o structură de elită, sunteți una dintre instituțiile care s-au maturizat rapid. În cei 16 ani de activitate v-ați demonstrat din plin utilitatea, v-ați adaptat, ați stabilit standarde de performanță. Îmi doresc să vă continuați activitatea la același nivel înalt profesional și să rămâneți, așa cum este firesc, imparțiali și echidistanți, independenți față de orice posibile presiuni și imixtiuni care ar putea să vă deturneze de la misiunea încredințată.”, a spus ministrul Lucian Bode.

Totodată, ministrul afacerilor interne a subliniat importanța misiunii acestei structuri, cu atât mai mult în această perioadă de reformă și modernizare instituțională care, dincolo de finalitatea unui serviciu public adaptat cerințelor sociale, are ca fundament selectarea și formarea unor angajați a căror integritate să fie dincolo de orice dubiu.

De asemenea, a apreciat rezultatele recente obținute de DGA pe linia combaterii faptelor de corupție și a evidențiat importanța faptului că structurile MAI sunt primele care au reacționat la derapajele din sistem, subliniind că acest mod de acțiune este, pe cât de firesc, pe atât de necesar în activitatea curentă a structurilor MAI – ca furnizor de încredere și siguranță pentru cetățeni.

Cu acest prilej, au fost acordate Plachete aniversare unor reprezentanți ai MAI și ai structurilor partenere ale Direcției Generale Anticorupție.

Au mai fost acordate distincții de integritate pentru 13 polițiști care au refuzat să se lase mituiți, indiferent de sumele de bani sau de calitatea persoanelor care au încercat să îi determine să nu aplice legea.

De asemenea, 7 structuri centrale și teritoriale ale DGA au primit Diplome de merit pentru activitatea desfășurată.

La eveniment au mai participat Excelența Sa Andrew Noble, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Emil Jacotă, însărcinatul cu afaceri interne/ministru consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București, Monika Wasiewicz, șeful Biroului FBI pentru România și Moldova, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor partenere.

***

Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată în baza Legii nr.161/2005 şi este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

Crearea acestei Direcţii a fost susţinută de către Uniunea Europeană, prin acordarea de asistenţă din partea unor specialişti din Marea Britanie şi Spania.

Direcţia Generală Anticorupţie va stabili relaţii de cooperare cu organismele publice şi private care au misiunea de a preveni şi combate corupţia în societatea românească.

Personalul propriu îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu prevederile legale interne şi internaţionale la care România este parte, respectând cu stricteţe principiile obiectivităţii, confidenţialitătii şi imparţialităţii, dar şi drepturile şi libertăţile omului, în desfăşurarea investigaţiilor.

Acestea vor avea un profund caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, urmărind îndepartarea acestora, în vederea oferirii unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.

Direcţia Generală Anticorupţie va promova, în activitatea pe care o desfăşoară, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al Ministerului Afacerilor Interne.

Aplicând aceste principii în activitatea pe care o desfăşoară, Direcţia Generală Anticorupţie doreşte să promoveze standarde etice şi profesionale înalte, care să transpună în practică motto-ul acestei structuri de elită a M.A.I. – Integritate pentru credibilitate.

Carta Direcţiei Generale Anticorupţie reprezintă documentul de consacrare principială a activităţii acestei unităţi.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Content, Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD