Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Mesaje de condoleanțe Sistemul judiciar Universitaria

Procuror conf. dr. Pavel Palcu s-a stins. UPDATE: Mesaje de condoleanțe

16 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 15 aprilie 2024, în jurul orei 14:00, fostul procuror criminalist PAVEL PALCU de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, profesionist eminent și dedicat, mentor apreciat de mai tinerii săi colegi, profesor și publicist a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani, într-un centru de recuperare din Capitală, după ce pe 19 decembrie 2023 acesta a suferit un accident vascular cerebral hemoragic masiv – au informat ziarele locale „Aradon” și „Special Arad„.

La acel moment tragic, a fost internat în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad, iar ulterior transferat la Spitalul Județean Timișoara și supus unei intervenții neurochirurgicale complexe.

Născut la 15 ianuarie 1954, Pavel Palcu a absolvit Liceul (actualmente Colegiul) Teoretic „Mihai Viteazul” din Ineu (1974).
Era licențiat al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1980), Doctor în Criminalistică al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2006) – teza sa de doctorat fiind coordonată de Profesorii Matei Basarab și Ion Mircea, autorități incontestabile în domeniul Dreptului Penal și Criminalisticii – și Master în Management și Finanțare în Administrația Publică al Facultății de Științe Economice a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (2008).

Procurorul Pavel Palcu a intrat în sistem la vârsta de 22 de ani, în anul 1980, la Procuratura Municipiului Arad, unitate de unde în 1992 a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
În 1996 s-a întors pentru o perioadă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, unde a deținut funcția de prim-procuror timp de 8 ani.
În 2004 a revenit la Parchetul ierarhic, în calitate de procuror criminalist în cadrul Secției Urmărire Penală, fiind considerat unul dintre cei mai buni procurori ai Ministerului Public.

De-a lungul bogatei sale cariere a soluționat unele dintre cele mai complexe cazuri de omor produse pe raza județului Arad, dar și dosare economice și s-a implicat în activitățile de pregătire continuă a magistraților, acesta fiind membru al mai multor echipe de granturi naționale obținute prin competiție internațională precum și membru al comitetului științific și Keynote Speaker al unei serii de simpozioane desfășurate la Arad și dedicate prevenirii traficului de persoane (2011-2014).
Dintre dosarele din prima categorie menționată ale procurorului criminalist Pavel Palcu amintim: șocanta crimă a omorârii în bătaie cu bestialitate a unei fetițe de 4 ani de către tatăl ei vitreg, în vârstă de 23 de ani, consumator de droguri, victima fiind aruncată și incendiată apoi de acesta pe un câmp de lângă un cimitir; moartea suspectă a patronului unei echipe de fotbal, găsit decedat în râul Mureș, crima fiind săvârșită de un fost învățător în comuna Cuvin; cazul tragic al bărbatului din Neudorf care și-a ucis fratele cu cioburile unei sticle sparte; crima unui fost jandarm care și-a ucis fratele geamăn din Lipova din cauza unui litigiu provocat de o moștenire; incidentul în care un tânăr a fost torturat și ucis în bătaie de un polițist local în sediul Poliției Locale din Arad (filmele reconstituirilor pentru studenții săi juriști ale ultimelor două crime evocate pot fi vizionate aici și, respectiv, aici) și multe altele.

La împlinirea a 20 de ani de magistratură i s-a conferit de către Președintele României Diploma „Meritul Judiciar” clasa a II-a pentru „rezultate meritorii obținute în activitate” (2002).

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii îi acordase procurorului Pavel Palcu avizul obligatoriu pentru menținerea sa în activitate, pentru a cincea oară, încă un an, până pe 15 ianuarie 2024, însă acesta a fost eliberat din funcție la 9 ianuarie a.c., fiind pensionat la cerere în contextul menționat.

La acel moment, Pavel Palcu era decanul de vârstă al magistraţilor din România, având vârsta de 70 de ani și cea mai mare vechime în magistratură de la noi, și anume, 43 de ani.

De asemenea, din 1996, apreciatul magistrat era și cadru didactic universitar – lector (2002) și, ulterior, conferențiar (2014) – la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universității de Vest „Vasile Godiș” din Arad, unde în ultimii ani a predat studenților cursurile de Psihologie Judiciară (anul II), Criminalistică și Dreptul Comerţului Internaţional (ambele, anul IV), iar masteranzilor cursurile de Drept Penal European şi Strategii în cercetarea criminalistică.
În anii anteriori a predat și disciplinele Drept Penal – Partea generală și Drept Penal – Partea specială.
Acesta a fost pentru o perioadă și director al Departamentului de Drept Public al Facultății.

Este autorul mai multor cursuri universitare și cărți de specialitate, dintre care amintim: „Dreptul Comerţului Internaţional” (2002, 2018), „Considerații tactice privind etapele și mijloacele de fixare a cercetării la fața locului” (2004), „Consideraţii privind soluţionarea împrejurărilor controversate de la faţa locului” (2004), „Tactica cercetării criminalistice la fața locului. Monografie” (2006, teza sa de doctorat), „Reguli privind operațiuni de comerţ internaţional” (2009), „Criminalistică” (2010, 2018) și „Drept Penal European. Tendințe și perspective” (2011).
A publicat, totodată, zeci de studii și articole în reviste de drept și criminalistică și a participat la numeroase conferințe interne și internaționale.

Un interviu de referință acordat de regretatul procuror Pavel Palcu jurnalistei Adriana Oprea, pentru ziarul „Libertatea”, în luna decembrie 2022, poate fi accesat In Memoriam aici.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat astăzi pe site-ul instituției următorul ferpar:

Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață a domnului Palcu Pavel, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească!

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership