Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la cea de-a 3-a ediție a Atlantic-Black Sea Security Forum
31.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Data protection, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 31 mai 2021, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat la cea de-a 3-a ediție a Atlantic-Black Sea Security Forum, eveniment organizat la București de Institutul Aspen din România și de German Marshall Fund of the United States (GMFUS).

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pe pagina sa că „ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanța la nivel internațional a temei abordate, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a devenit un punct de inflexiune, ce remodelează percepțiile asupra lumii și determină necesitatea recalibrării abordărilor strategice, inclusiv în vederea consolidării rezilienței în context post-pandemic.”

Referindu-se la lecțiile învățate și la bunele practici implementate de diplomația română ca urmare a pandemiei, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că a solicitat în cursul anului trecut înființarea unui task force la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a dezvolta capacitatea de previziune și pentru a găsi cea mai eficientă formă de adaptare pentru acțiune a diplomației române, în contextul provocărilor generate de pandemie.

Oficialul român a subliniat importanța proceselor de reflecție lansate la nivelul NATO și UE, ca principal instrument pentru consolidarea abordării strategice prin care aceste organizații se pot adapta la realitățile în schimbare și la provocările emergente. În acest sens, la nivelul Alianței Nord-Atlantice, a făcut referire la procesul de reflecție NATO2030, care va fi urmat de negocierea unui nou Concept Strategic al Alianței, ministrul român de externe fiind primul ministru aliat care a propus actualizarea acestui document, în cadrul reuniunii ministeriale din noiembrie 2019.

A fost subliniată și solidaritatea și cooperarea internațională, în contrast cu abordările individualiste, de tip unilateral, dar și a colaborării cu state like-minded, pentru a combate tendințele unilaterale pe care unii actori le-au promovat sau le promovează la nivel internațional, încercând să influențeze negativ capacitatea de luare a deciziilor în materie de politică externă și de securitate, precum și pe necesitatea consolidării parteneriatului transatlantic.

Astfel, E-ARC va asigura o platformă pentru discuții strategice, instruire și exerciții, dezvoltarea de concepte, precum și furnizarea de lecții învățate și va permite dezvoltarea de diferite programe și inițiative în domeniul rezilienței, pe următorii trei piloni: combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici; cooperare practică în domeniul educației și instruirii și exerciții comune.

Înregistrarea video a intervenției este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/55839.

Atlantic – Black Sea Security Forum este un eveniment internațional de nivel înalt în cadrul căruia sunt discutate cele mai presante subiecte de pe agenda globală de securitate. Cea de-a treia ediție, desfășurată în format hibrid, atât la Cercul Militar, cât și online, între 31 mai și 2 iunie 2021 și intitulată Democratic Security and Resilience in the Era of Great Power Competition, se concentrează pe dezbaterea progreselor tehnologice și impactul acestora asupra securității și pe reziliența în complexul regional dintre Marea Neagră și Marea Mediterană.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti