« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Guvernul a lansat Programul „Din grijă pentru copii”
31.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 31 mai 2021, Guvernul României a lansat lucrările dedicate Programului Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, potrivit  unui comunicat.

Scopul programului este să ofere soluții ca răspuns la efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violența domestică.

Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România.

Programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională-managementul emoțiilor și siguranța copiilor și este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.

Arii de Intervenție:
1. Inteligență emoțională și managementul emoțiilor – componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoțional, precum și de resurse pentru practicieni și beneficiari, atât prin sistemul de educație, cât și la nivelul comunității;
2. Siguranța copiilor – componenta vizează echiparea copiilor, a părinților și a altor actori implicați cu instrumente și informații în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar și dezvoltarea de mecanisme de prevenire și combatere a violenței domestice împotriva copiilor.

Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu:
– introducerea tematicii ”managementul emoțiilor și inteligență emoțională” în școli,
– formarea profesorilor,
– elaborarea unor ghiduri de intervenție adaptate contextului pandemic,
– facilitarea accesului la terapii psihologice și psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăți,
– crearea de resurse pe tema siguranței online și domestice pentru a identifica pericolele și semnele diferitelor forme de violență și abuz,
– planuri aplicate de acțiune pentru raportarea și asistarea cazurilor identificate de abuz și violență împotriva copiilor
– crearea unei platforme de resurse online pentru părinți, copii și profesori.

Rezultatele obținute în urma dezbaterilor grupului interinstituțional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Național, derulat pe o perioadă de 2 ani.

Din grijă pentru copii, s-au așezat la aceeași masă specialiști de renume în domeniul psihologiei și psihiatriei, sprijiniți de premierul României și susținuți de reprezentanți din cinci ministere.

Prim-ministrul Florin Cîțu: ”Nu cred că există foarte multe programe guvernamentale în care se vorbește despre inteligența emoțională. Este o premieră! Mă bucur că avem curajul să realizăm un program guvernamental care să se ocupe de problemele emoționale ale copiilor, să ofere ajutor și soluții. Este un program necesar deoarece, în această pandemie, copiii au suferit foarte mult. În același timp, campania de vaccinare continuă, iar în aceste zile sunt mai multe acțiuni dedicate adolescenților. Îi încurajez pe părinţi să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor. Trebuie să înţelegem că e nevoie de cât mai multe persoane vaccinate pentru a trece cu bine de pandemia COVID-19.

Mădălina Turza, consilier de stat: “Programul pe care l-am gândit și pe care îl lansăm azi vizează cele două mari vulnerabilități ale copiilor din timpul pandemiei: vulnerabilități apărute în plan psiho-emoțional și cele care au reieșit din riscurile asociate violenței domestice și online. Fie că vorbim de confruntare cu tensiunile din familie sau de cele cauzate de prezența excesivă în online a copiilor, programul a fost gândit la nivel conceptual să le adreseze pe ambele. Alături de principalii actori guvernamentali și neguvernamentali am stabilit două direcții de intervenție. În primul rând, avem în vedere un set de măsuri destinate managementului emoțional al copilului, prin dezvoltarea de resurse pentru practicieni și beneficiari. Iar cea de-a doua componentă, care vizează siguranța copilului, presupune echiparea părinților și a altor actori implicați cu instrumente și informații în legătură cu violența la care sunt expuși copiii în ziua de azi. Îmi doresc ca toate materialele pe care le vom face să se adreseze și persoanelor cu dizabilități.

 
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul familiei, Dreptul sanatatii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Guvernul a lansat Programul „Din grijă pentru copii””

  1. Tratarea unor astfel de subiecte precum inteligența emoțională și siguranța copiilor duc educația din România la un alt nivel și îi oferă copilului posibilitatea de a se dezvolta complet și sănătos.
    Capacitatea de a recunoaște emoții și de a le putea stăpâni înseamnă cultivarea unui autocontrol, care ulterior, va putea conduce la beneficii pe toate planurile, de la o mai bună cunoaștere de sine, echilibru interior, la rezultate și progrese școlare.
    De asemenea, pandemia Covid 19 a făcut ca viața celor mici să se desfășoare în fața ecranelor, limitând contactul fizic al acestora cu profesorii sau prietenii lor. Acest lucru îngrădește controlul asupra copiilor, ei fiind din ce în ce mai predispuși la pericolele pe care le prezintă internetul.
    Totodată, mulți dintre ei nu beneficiază de un mediu liniștit, prielnic studiului și dezvoltării lor acasă, ci se confruntă permanent cu episoade de violență, tensiuni sau conflicte, ce le pot afecta creșterea.
    Tocmai de aceea, programul vine în întâmpinarea unor nevoi ale celori mici, nevoi care s-au amplificat în contextul pandemiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD