« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Adunarea privind Agenda digitală 2021 va fi dedicată deceniului digital al Europei
31.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 31 mai 2021, Comisia Europeană a anunțat că, în perioada 1-2 iunie 2021, Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene vor găzdui Adunarea privind Agenda digitală, care va fi dedicată anul acesta deceniului digital al Europei, potrivit unui comunicat.

Acest eveniment la nivel înalt se va axa pe obiectivele pe care și le-a fixat UE pentru 2030 în cadrul deceniului digital și pe programul Europa digitală, un nou program de finanțare în valoare de 7,5 miliarde EUR, destinat implementării de proiecte digitale europene.

La eveniment vor participa miniștri din mai multe state membre, reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile. Aceștia vor discuta despre cum ar putea fi promovate, pe de o parte, exemplul Europei în toate domeniile și, pe de altă parte, obiectivele pentru 2030 prezentate în Comunicarea Comisiei privind deceniul digital, inclusiv cele referitoare la competențele digitale, la transformarea digitală a întreprinderilor, la conectivitatea de mare viteză și la infrastructura digitală sigură și durabilă, precum și la digitalizarea serviciilor publice. Discuțiile se vor concentra, de asemenea, asupra modului în care pot fi promovate și protejate cel mai bine în mediul digital valorile și drepturile europene.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală: Protejarea valorilor UE într-un context digital este tot mai importantă în condițiile în care ne petrecem o parte importantă din timp online. Prin urmare, miza deceniului digital este să garanteze faptul că, în calitate de cetățeni, avem aceleași drepturi atât online, cât și offline.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă: Am putut constata, în timpul pandemiei, ce rol central au ajuns să ocupe tehnologiile digitale în viața noastră. Sectorul digital va fi unul dintre principalii piloni ai eforturilor noastre de redresare. Trebuie să construim împreună un continent rezilient și suveran din punct de vedere digital, cu sprijinul programului Europa digitală.

António Costa, prim-ministrul Portugaliei, a declarat: Tehnologia și drepturile trebuie să fie cele două fețe ale aceleiași monede. Această viziune este înscrisă în ADN-ul european, iar președinția portugheză a Consiliului UE dorește, prin această inițiativă, „Stabilirea coordonatelor deceniului digital”, să dea o formă concretă ideii de partajare a valorilor, a principiilor și a drepturilor care stau la baza interconectării digitale.

Prima zi

Deceniul digital: Viziunea Europei și posibilitățile de transformare digitală a Europei până în 2030

În prima zi a Adunării privind Agenda digitală, discuțiile se vor concentra asupra definirii căii pe care trebuie să o urmeze Europa pentru a face din transformarea digitală o reușită până în 2030, pe baza viziunilor prezentate în luna martie de către Comisie în cadrul Busolei pentru dimensiunea digitală. Se vor face investiții importante în vederea atingerii obiectivelor fixate în acest domeniu, inclusiv prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta pregătirile care sunt în curs în vedere unei declarații interinstituționale comune privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital. Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, va prezenta Declarația de la Lisabona, care va contribui la aceste pregătiri. Declarația așteptată privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital va include numeroase angajamente, printre care acela de a asigura accesul la o conectivitate de înaltă calitate în întreaga Europă, de a promova competențele digitale pentru toți cetățenii și de a construi unui mediu online echitabil și lipsit de discriminare. Consultarea publică pe acest subiect, deschisă până la 2 septembrie 2021, are drept scop lansarea unei dezbateri ample la nivelul societății și colectarea opiniilor cetățenilor, a organizațiilor neguvernamentale și a organizațiilor societății civile, a întreprinderilor, a administrațiilor și a tuturor părților interesate cu privire la această tematică. Contribuțiile colectate vor sta la baza propunerii de declarație interinstituțională.

O nouă autostradă digitală a datelor va apropia Europa de America Latină

În cadrul primei zile va avea loc și ceremonia de lansare a EllaLink, un proiect cofondat de UE prin intermediul programului BELLA. EllaLink este un cablu submarin optic care leagă Europa de America de Sud. Acest program, care constituie un pas esențial către atingerea obiectivului UE de a investi într-o mai bună conectivitate cu partenerii săi, va asigura prima conexiune de date directă și de mare capacitate între Europa și America Latină menită să sprijine schimbul și prelucrarea de date din domeniul cercetării și educației. UE este investitorul cu cea mai mare contribuție la programul BELLA, în valoare de 26,5 milioane EUR, rețelele naționale de cercetare și educație din America Latină și guvernul brazilian contribuind și ele cu fonduri suplimentare.

Ziua a doua

Programul Europa digitală: 7,5 miliarde EUR pentru sprijinirea supercalculatoarelor, a inteligenței artificiale, a securității cibernetice și a competențelor digitale avansate

Programul Europa digitală va fi subiectul central al celei de a doua zile a Adunării privind Agenda digitală. Cu un buget general de 7,5 miliarde EUR, programul are drept obiectiv consolidarea suveranității digitale a UE, dar și sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii – tranziția verde și transformarea digitală. Programul va accelera redresarea economică și transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Acesta va finanța proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate. În timpul evenimentului, reprezentanții sectorului și ai mediului de afaceri, inclusiv ai întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și ai startupurilor, precum și organismele guvernamentale vor avea posibilitatea de a afla mai multe despre posibilitățile pe care le oferă programul Europa digitală și de a primi orientări practice.

:: Detalii

 
Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD