« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

MAE. Mesaj de condoleanțe ref. trecerea în neființă a Profesorului James Crawford: UPDATE: Prof. univ. dr. Iulia Motoc, mesaj de condoleanțe
01.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 31 mai 2021, Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, și-a exprimat profundul regret pentru stingerea din viață a domnului Profesor James Crawford, despre care a afirmat că „a fost un profesor, cercetător extraordinar. A fost de partea echipei românești în procesul cu Ucraina de la Haga, a fost unul dintre contributorii la o carte pe care am editat-o în 2018. A fost între creatorii răspunderii în dreptul internațional. Era un spirit tânăr cu mult umor.

Dumnezeu să-l odihnească!”

***

Luni, 31 mai 2021, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a dat publicității un mesaj de condoleanțe cu privire la trecerea în neființă a Profesorului James Crawford.

„Ministerul Afacerilor Externe regretă profund trecerea în neființă, la 31 mai 2021, a Profesorului australian James Crawford, reputat specialist în domeniul dreptului internațional, judecător al Curții Internaționale de Justiție, care a făcut parte în perioada 2004-2009 din echipa ce a reprezentat România în cadrul procedurilor în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în speţa Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina).

Astfel, prin Hotărârea pronunțată de către Curtea Internațională de Justiție, la data de 3 februarie 2009, România a obținut o suprafață de aproape 80% din zona aflată în dispută cu Ucraina, adică 9.700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă din suprafața disputată de cca 12.200 km². Pentru meritele sale deosebite, alături de ceilalți membri ai echipei României în fața Curții Internaționale de Justiție, profesorul James Crawford a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în grad de Cavaler.”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a condus echipa română în cadrul procedurilor în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, a declarat: „Decesul Profesorului James Crawford reprezintă o pierdere enormă pentru domeniul dreptului internațional și pentru fiecare dintre practicanții și teoreticienii săi, care au avut contact de-a lungul timpului cu ilustrul Profesor, direct sau prin intermediul imensei sale munci intelectuale. Cu o carieră strălucită ca profesor și practician al dreptului internațional public, fiind unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, Profesorul James Crawford lasă în urma sa o moștenire extraordinară, ce se reflectă atât în eforturile concrete de avansare a domeniului dreptului internațional, cât și în specialiștii pe care i-a format și influențat de-a lungul timpului. România rămâne îndatorată Profesorului James Crawford pentru contribuția sa, ca membru al echipei pe care am condus-o, la rezultatul obținut în urma Procesului de la Haga, ce a marcat prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de la Marea Unire din 1918. Prin încrederea și răbdarea sa, alături de generozitatea sa intelectuală și umană, Profesorul Crawford, care m-a onorat cu prietenia sa, va rămâne permanent în memoria noastră.”

 
Secţiuni: Internațional, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD