Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Cyberlaw Dreptul Uniunii Europene Note de studiu Noutăți legislative RNSJ SELECTED

EU AI PACT – dobândirea calității de promitent respectător al legii

18 aprilie 2024 | Roman BRADU, Noemi CĂDARIU
Roman Bradu

Roman Bradu

Noemi Cădariu

Noemi Cădariu

În contextul aprobării Regulamentului privind Inteligența Artificială de către Parlamentul European, la data de 13 martie 2024, supranumit și EU AI Act considerat a fi prima reglementare oficială a inteligenței artificiale din lume, supunem atenției și existența unui demers anticipativ inițiat de UE, anume EU AI Pact.

EU AI Act reglementează categorii diferite de risc în privința diferitor sisteme de inteligență artificială, între risc inacceptabil – considerate o amenințare pentru oameni și fiind interzise (i.e. identificarea și clasarea biometrică a persoanelor fizice), risc ridicat – care au un efect negativ asupra siguranței și drepturilor fundamentale ale oamenilor, urmând a fi evaluate înainte de a fi puse pe piață (i.e. softuri privind gestionarea migrației, azilului și controlului la frontieră; softuri ce oferă asistență în interpretarea și aplicarea legii) și risc limitat – categorie ce include inteligența artificială generală și generativă (i.e. ChatGPT; sisteme care generează și manipulează imagini, conținut audio și video, respectiv deepfakes)[1].

Întrucât prevederile EU AI Act sunt preconizate a intra in vigoare și a-și produce toate efectele aproximativ la finele anului 2027,  Comisia Europeană inițiază Pactul pentru Inteligență Artificială (EU AI Pact), pact ce vine în preîntâmpinarea adoptării acestui regulament, oferind companiilor posibilitatea de a implementa rigorile regulamentului, benevol. Mai exact, participarea în EU AI Pact oferă aderantului, într-o formulare colorată, calitatea de promitent respectător al unei legi viitoare.

Dată fiind amploarea fenomenului utilizării tot mai frecvente a softurilor de inteligență artificială (în toate formele sale, cu preponderență în uzul comun, de zi cu zi, fiind întâlnită inteligența artificială generativă de conținut – precum ChatGPT), precum și inexistența unor limite impuse modului de accesare a softurilor, conținutul generat, impunerea respectării datelor cu caracter personal, Comisia Europeană dorește atragerea voluntară a industriei în respectarea unor reguli ce urmează a fi impuse, urmărind crearea unei tranziții eficiente spre responsabilizarea atât a utilizării unor astfel de softuri, cât și a punerii lor la dispoziție către publicul larg.

Aceasta este cu atât mai importantă dat fiind că, în ultimele luni, dezvoltările tehnologice și adoptarea generalizată a sistemelor AI generative și cu scop general s-au accelerat, depășind toate graficele de timp preconizate pentru diferitele grade de dezvoltare. În timp ce mulți actori din domeniu au luat deja măsuri pentru a atenua efectele nocive și nelimitate ale dezvoltării inteligenței artificiale prin filtrarea conținutul produs ori accesibil, acestea nu acoperă nevoia actuală de limitare și prevenire.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Ce presupune, mai exact, EU AI Pact?

Pactul pentru Inteligența Artificială este un program care va promova implementarea timpurie a măsurilor prevăzute de Regulamentul privind Inteligența Artificială. Companiile vor avea oportunitatea de a-și demonstra și de a-și împărtăși angajamentul față de obiectivele viitoare ale Regulamentului și de a-i implementa eficient prevederile. Mai mult, Pactul încurajează companiile să comunice voluntar procesele și practicile pe care le pun în aplicare pentru a se pregăti pentru conformitate și pentru a asigura că proiectarea, dezvoltarea și utilizarea AI-ului sunt de încredere și au în vedere protejarea drepturilor fundamentale ale omului.

Angajamentele industriei vor lua forma promisiunilor (declarații de implicare) de a lucra în direcția conformității cu Regulamentul, însoțite de detalii despre acțiunile concrete în curs sau planificate pentru a aborda cerințele specifice ale Regulamentului. Astfel de angajamente pot include o abordare graduală, pentru a avansa, într-un interval de timp definit, către nivele mai ridicate de protecție decât acțiunile deja implementate.

Promisiunile vor fi colectate și publicate de către Comisie, pentru a oferi transparență și a construi încredere suplimentară în tehnologiile dezvoltate de companiile implicate în Pact, precum și pentru a stimula și încuraja implicarea mai multor actori din industrie în crearea unui sistem sigur de punere la dispoziție a softurilor de inteligență artificială.

Ce actori vor fi implicați?

Pactul pentru Inteligența Artificială va convoca, pe bază voluntară, actori cheie din industria UE și non-UE pentru a participa la o comunitate de schimb de bune practici care va avea ca scop creșterea conștientizării principiilor care stau la baza Regulamentului și asigurarea angajamentului de a anticipa și a reduce decalajul în implementarea condițiilor impuse de Regulament.

Care sunt beneficiile Pactului pentru participanți?

Comisia va lucra împreună cu participanții și îi va sprijini în:

– dezvoltarea unei înțelegeri comune și neechivoce asupra obiectivelor Regulamentului;

– luarea de acțiuni concrete pentru a înțelege, adapta și pregăti implementarea Regulamentului (e. construirea de procese interne, pregătirea personalului și autoevaluarea sistemelor AI, filtrarea conținutul posibil generat, aplicarea unor watermarks acoperind o suprafața suficientă din conținutul generat purtând mențiunea „AI generated”);

– împărtășirea cunoștințelor și creșterea transparenței măsurilor de siguranță puse în aplicare pentru a demonstra siguranța softurilor AI;

– crearea unui spațiu sigur de utilizare și punere la dispoziție a tehnologiile AI.

În noiembrie 2023, Comisia a lansat un „apel pentru interes” pentru organizațiile care doresc să se implice activ în Pactul pentru Inteligența Artificială. Ca următor pas, Comisia va aduce împreună părțile interesate, în prima jumătate a anului 2024, pentru a discuta ambițiile Pactului și a colecta idei preliminare și bune practici care ar putea inspira viitoarele promisiuni.

După aprobarea formală a Regulamentului privind Inteligența Artificială (EU AI Act), Pactul pentru Inteligența Artificială (EU AI Pact) va fi lansat oficial, iar organizațiile de frunte vor fi invitate să își facă primele promisiuni publice.


[1] Legea UE privind IA: prima reglementare a inteligenței artificiale | Teme | Parlamentul European (europa.eu)


Av. dr. Roman Bradu, Managing Partner BRADU, NEAGU & ASSOCIATES
Av. Noemi Cădariu, Managing Associate BRADU, NEAGU & ASSOCIATES

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership