Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CJUE Dreptul Uniunii Europene Fiscalitate Jurisprudență SELECTED

CJUE. C-68/23 – Finanzamt O. Cupoane valorice cu utilizare unică. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, președintă de cameră

18 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost președintă de cameră

Trimitere preliminară – Sistemul comun al TVA – Directiva 2006/112/CE – Articolele 30a și 30b – Cartele preplătite  – Cupoane valorice cu utilizare unică sau cu utilizări multiple

Cererea de decizie preliminară privește interpretarea articolelor 30a și 30b din Directiva TVA[1].

În cursul anului 2019, care constituie perioada de impozitare în litigiu, M‑GbR, o societate civilă germană, a comercializat, prin intermediul magazinului său online, cartele preplătite sau coduri de cupoane valorice care permit încărcarea unor „conturi de utilizatori” destinate achiziționării de conținuturi digitale în magazinul online X.

Aceste cartele, denumite „X‑Cards”, permiteau cumpărătorilor să încarce conturi pentru  utilizarea unei anumite valori nominale în euro în magazinul X. După încărcarea unui asemenea cont, titularul acestuia putea achiziționa conținuturi digitale în magazinul X, gestionat de societatea Y, stabilită în Regatul Unit.

Y era responsabilă de emiterea X‑Cards și le comercializa în Uniunea Europeană, cu diferite coduri de țară, prin diferiți intermediari. X‑Cards cu codul de țară DE erau destinate exclusiv unor clienți care aveau în același timp domiciliul stabil sau reședința obișnuită în Germania și un cont german de utilizator X.

În conformitate cu condițiile de utilizare a codurilor de cupoane valorice X publicate de Y pe site‑ul magazinului X, clienții trebuiau, la deschiderea unui cont de utilizator X, să furnizeze informații exacte care să permită stabilirea locului în care își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită. În cadrul magazinului online al M‑GbR era de asemenea indicat că un client care își încarcă contul de utilizator X trebuie să se informeze în prealabil cu privire la țara în care este înregistrat acest cont și că, având în vedere separarea strictă a țărilor care se aplică în ceea ce privește X‑Cards, clienții nu pot activa decât credite care sunt efectiv destinate țării corespunzătoare contului lor de utilizator X.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

În cursul anului 2019, M‑GbR a achiziționat X‑Cards emise de Y de la doi furnizori, L 1 și L 2, stabiliți în alte state membre decât Republica Federală Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În declarațiile sale fiscale, M‑GbR a considerat că X‑Cards sunt cupoane valorice cu utilizări multiple, în măsura în care, în momentul vânzării acestor cartele, domiciliul stabil sau reședința obișnuită a clientului final nu este cunoscută cu certitudine. Identificatorul de țară atribuit de Y fiecărui cupon valoric nu ar fi fost suficient pentru a stabili cu certitudine locul prestării serviciilor, dat fiind că Y nu ar verifica datele clienților la deschiderea conturilor de utilizatori X și la utilizarea lor ulterioară. În plus, un mare număr de clienți cu reședința în afara teritoriului german ar fi deschis un cont german de utilizator X, în special din cauza avantajelor tarifare, și ar fi cumpărat de asemenea X‑Cards de la M‑GbR cu codul de țară DE.

În urma unui control fiscal, Finanzamt O, administrația fiscală germană, a apreciat că X‑Cards constituie cupoane valorice cu utilizare unică, dat fiind că acestea nu pot fi utilizate decât de clienți domiciliați în Germania și care dispun de un cont german de utilizator X, astfel încât locul prestării se află în Germania. În plus, administrația fiscală germană a apreciat că atât Y, cât și ceilalți intermediari au considerat X‑Cards drept asemenea cupoane valorice. Prin urmare, această administrație a stabilit o plată provizorie anticipată a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în sarcina M‑GbR.

Întrucât acțiunea introdusă de M‑GbR împotriva stabilirii respectivei plăți anticipate a fost respinsă în primă instanță ca nefondată, ea a formulat recurs la Curtea Federală Fiscală din Germania, care este instanța de trimitere.

În acest context, instanța de trimitere ridică problema interpretării articolelor 30a și 30b din Directiva TVA în contextul unui lanț de persoane impozabile stabilite în diferite state membre. Ea solicită să se stabilească, în primul rând, dacă, într‑un asemenea context, în momentul emiterii X‑Cards, se poate considera că locul de prestare a serviciilor furnizate pe cale electronică clienților finali la care se referă cuponul valoric este cunoscut, astfel încât să permită calificarea acestuia drept cupon valoric cu utilizare unică, în sensul articolului 30a punctul 2 din Directiva TVA.

În al doilea rând, în ipoteza în care ar trebui să se considere că cupoanele valorice în discuție sunt cupoane valorice cu utilizări multiple al căror transfer, care precedă furnizarea efectivă a prestării de servicii la care se referă cuponul, nu intră în sfera TVA‑ului, instanța de trimitere arată că nu îi este clar cum poate fi conciliat articolul 30b alineatul (2) primul paragraf in fine din Directiva TVA cu soluția reținută de Curte în Hotărârea din 3 mai 2012, Lebara (C‑520/10, EU:C:2012:264).

Prin hotărârea pronunțată la data de 18 aprilie 2024[2], Curtea a reținut că articolul 30a și articolul 30b alineatul (1) din Directiva TVA, trebuie interpretate în sensul următor: calificarea unui cupon valoric drept „cupon valoric cu utilizare unică”, în sensul articolului 30a punctul 2 din această directivă, depinde numai de condițiile prevăzute de această dispoziție, care o includ pe cea potrivit căreia locul prestării de servicii destinate unor consumatori finali, la care se referă acest cupon valoric, trebuie să fie cunoscut în momentul emiterii cuponului valoric respectiv, independent de împrejurarea că acesta din urmă face obiectul unor transferuri între persoane impozabile care acționează în nume propriu și sunt stabilite pe teritoriul altor state membre decât cel în care se află acești consumatori finali.

De asemenea, Curtea a stabilit că articolul 30b alineatul (2) din Directiva TVA trebuie interpretat în sensul că revânzarea de către o persoană impozabilă a unor „cupoane valorice cu utilizări multiple”, în sensul articolului 30a punctul 3 din această directivă, poate intra în sfera taxei pe valoarea adăugată, cu condiția ca aceasta să fie calificată drept prestare de servicii în beneficiul persoanei impozabile care efectuează, în schimbul cupoanelor valorice menționate, predarea efectivă a bunurilor sau furnizează efectiv serviciile către consumatorul final.


[1] Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO 2006, L 347, p. 1, Ediție specială, 09/vol. 3, p. 7), astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 (JO 2017, L 348, p. 7).
[2] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba germană, dar și traducerea în limba română pot fi accesate aici

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership