« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

INTERPOL dezvăluie o bază de date ADN pentru identificarea persoanelor dispărute
02.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 1 iunie 2021, INTERPOL a anunțat lansarea unei baze de date care ar urma să permită identificarea persoanelor dispărute, prin compararea, la nivel internaţional, a datelor genetice familiale.

Profilurile membrilor familiei pot fi comparate cu cele ale unui corp neidentificat sau ale rămășițelor umane prin ADN. Această metodă este adesea utilizată atunci când nu este disponibilă o probă directă de la persoana dispărută – dintr-o probă medicală anterioară sau dintr-un obiect personal.

Cu toate acestea, sunt necesare calcule complexe pentru a confirma o potrivire, deoarece rudele biologice au procente diferite de ADN. Această complexitate este mărită atunci când este întreprinsă la nivel internațional, datorită variației genetice în rândul populațiilor din întreaga lume, se arată în comunicat.

I-Familia este prima bază de date globală care controlează automat astfel de diferențe fără a necesita cunoașterea originii genetice a persoanei dispărute și oferă îndrumări standardizate cu privire la ceea ce constituie o potrivire.

Astfel, profilurile ADN sunt transmise de cele 194 de țări membre ale INTERPOL pentru a stabili legături între persoanele dispărute și cazurile legate de rămășițele umane.

I-Familia este alcătuit din trei componente:
1. o bază de date globală dedicată pentru găzduirea profilurilor ADN furnizate de rude, deținută separat de orice date penale;
2. software-ul de potrivire a ADN-ului, numit Bonaparte, dezvoltat de compania olandeză Smart Research;
3. linii directoare de interpretare, pentru a identifica și a raporta în mod eficient potențiale potriviri.

Tehnologia Bonaparte utilizează algoritmi statistici avansați pentru a calcula probabilitatea unei potriviri comparativ cu un tabel de interpretare. Acest software puternic poate efectua milioane de calcule într-un spațiu scurt de timp. Rezultatul este apoi interpretat de experții medico-legali ADN de la secretariatul general INTERPOL.

„Identificarea persoanelor dispărute la nivel global a fost întotdeauna o provocare, din cauza lipsei procedurilor de schimb de date combinate cu complexitatea științifică a interpretării statistice. Prin urmare, credem că dezvoltarea de către INTERPOL a I-Familia deschide noi oportunități pentru țările membre care vor avea un impact pozitiv asupra eficacității investigațiilor internaționale privind persoanele dispărute”, a declarat dr. Arnoud Kal, cercetător criminalist senior la Institutul criminalistic olandez – unul dintre cele mai importante laboratoare de criminalistică din lume.

Pentru familiile care se confruntă cu incertitudinea dacă cei dragi sunt în viață sau morți, uneori timp de mulți ani, consumul emoțional poate fi zdrobitor. Absența unui certificat de deces poate avea, de asemenea, implicații administrative și financiare considerabile.

„Toate țările au anchete nesoluționate despre persoane dispărute, precum și rămășițe umane care nu pot fi identificate folosind doar sisteme naționale. I-Familia este un instrument umanitar care, prin acoperirea globală a INTERPOL, deschide noi posibilități de identificare a persoanelor dispărute și de a oferi răspunsuri familiilor lor”, a completat secretarul general al INTERPOL, Jürgen Stock.

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Drept penal, INTERNAȚIONAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD