« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Tăcerea teilor
03.06.2021 | Veronica DOBOZI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

În fiecare an, în luna mai, văd repetându-se, iar și iar, aceeași scenă ”sângeroasă” de-a lungul străzilor din București și, uneori, și în parcuri (mai rar decât pe stradă, ce-i drept, pentru că, în ultima vreme, prin parcuri există paznici).

Oamenii năvălesc asupra bieților tei, pentru că, din întâmplare, aceștia produc flori pentru ceai. Dacă singurul lucru pe care l-ar face ar fi să culeagă florile (deși chiar și acesta este contravenție potrivit art. 2 lit. a) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009) ar fi oarecum de înțeles. Dar nu, nu se mulțumesc cu atât. De teamă să nu fie surprinși asupra faptului – durează să strângi florile unui copac întreg – se urcă cu rapiditate în tei, taie cu fierăstrăul sau rup cu picioarele toate crengile mai subțiri decât o mână de om, și le aruncă la baza copacilor unde altcineva smulge de pe ele la repezeală câte flori se poate, cu frunze, cu ramuri mici, le aruncă în saci și pleacă spre următoarea victimă.

În urma lor, teii vandalizați rămân schilodiți ca în fotografiile celebre ale câmpurilor de luptă din primul război mondial, victime tăcute ale nepăsării noastre generale față de ființele vii care produc oxigenul pe care îl respirăm.

Cu toate că la art. 2 lit. b) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009 se prevede clar că este contravenție și se pedepsește cu amendă de la 50 la 100 lei – da, atât se consideră că valorează să distrugi viața unui copac – ruperea ramurilor arborilor și arbuștilor aflați de-a lungul aliniamentului stradal, nimeni nu face nimic în acest sens, pentru că altfel nu s-ar repeta actele de vandalism în fiecare an.

Cine are atribuția de sancționare? Potrivit art. 6 din H.C.G.M. București nr. 304/2009, oricare dintre următoarele autorități: Primarul General al Municipiului București și împuterniciții acestuia, Primarii sectoarelor 1-6 / împuterniciții acestora și Poliția locală.

Administrarea acestor spații cu arbori, inclusiv pe aliniamentul stradal intră în atribuțiile companiilor publice municipale/de sector sau ale administrațiilor domeniului public de sector. Dar angajații acestor entități vin doar să adune resturile carnagiului. Deși, o minimă coordonare a tuturor acestor companii/societăți/autorități, și o patrulare minimă a zonei în perioada de înflorire a teilor ar fi suficientă pentru a preîntâmpina distrugerea unor copaci pentru care a fost nevoie de 15-20 de ani ca să se dezvolte.

Timpul nu poate fi cumpărat cu bani, nu putem înlocui 15-20 de ani peste noapte. Fiecare tei mort înseamnă mai puțin oxigen în oraș, mai puțin parfum de flori și mai mult miros de combustibil ars. Când mai treceți pe stradă, pe lângă arbori, și vă întrebați de ce teii arată ca jumuliți, având crengi rupte și uscate deși alături de ei, platanii au alte specii, sunt falnici și viguroși, acum aveți răspunsul.

Veronica Dobozi, Partner STOICA & Asociaţii

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Articole, C. contravențional, Dreptul mediului, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD