Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
Top LegalLawyers WeekInterviuriEvenimente programateArhiva evenimentelorAnunţuri de recrutare activeAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Comunicare profesională Interviuri SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Carmen Hubert: Femeile au acces liber la alegerea și exercitarea profesiilor juridice

22 martie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Carmen Hubert

Carmen Hubert

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Carmen Hubert, Partener CONSTANTINOF & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Carmen Hubert: Vă mulțumesc pentru invitație și sper ca aceste rânduri să fie parcurse cu plăcere de cititorii JURIDICE.ro. Ca profesionist, mă definesc seriozitatea, dedicarea și implicarea, indiferent de subiectul în care mi se cere asistența. Fac tot ce ține de mine pentru ca soluția pe care o ofer să fie cât mai exhaustivă și adaptată nevoilor celui care îmi solicită consilierea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Carmen Hubert: Dacă vorbim despre implicarea personală a femeilor, prin firea lor, ele sunt în general implicate în toate activitățile pe care le fac, fie acestea profesionale sau nu, iar din punct de vedere profesional, consider că femeile sunt, în mod particular, organizate, conștiincioase și studioase.

Din perspectivă socială sau instituțională, nu cred că mai există vreo limitare în ceea ce privește implicarea femeilor în oricare dintre profesiile juridice. Poate că la nivel individual există încă unele prejudecăți, dar cred că femeile au acces liber la alegerea și exercitarea profesiilor juridice.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Carmen Hubert: ”Dansul” acesta între rolurile de profesionist și cel de soție, mamă sau iubită este unul la care pașii se învață din mers. Ideal ar fi să poți să le separi, într-o cât mai mare măsură, ca să te poți concentra pe rolul respectiv, oricare ar fi el, și să poți fi astfel cât mai eficientă.

Totuși, realitatea este că trebuie să înveți să te dedici rezonabil tuturor acestor roluri, care pot fi jucate simultan.

Cheia sau filtrele, așa cum le numiți, ar putea fi, așadar: echilibrul, măsura și crearea unor limite rezonabile.

Aceasta pentru că, fără dubiu, orice mamă jurist a primit un telefon neașteptat sau un mesaj care reclamă urgență în familie în timpul discuțiilor cu clienții sau poate în timpul ședinței de judecată sau, din cealaltă perspectivă, serviciile sau opinia profesională îți sunt solicitate în timpul dedicat vieții personale, de familie, uneori la ore nerezonabile.

Dacă tratezi aceste momente natural, cum de altfel și sunt, atât familia, cât și clienții vor înțelege că toate aceste roluri sunt jucate de aceeași persoană, care, cu cele mai bune resurse ale ei, va duce ”piesa” la bun sfârșit.

Desigur că această ”rețetă” nu a funcționat fără cusur, am învățat și încă învăț să o aplic și le mulțumesc pentru iubire și înțelegere soțului meu și fiicelor mele, după cum am apreciat atitudinea clienților care au înțeles, când a fost necesar, că o femeie avocat, este și mamă și soție, în același timp.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Carmen Hubert: Acest domeniu de activitate oferă ca premisă o gamă de alegeri profesionale variate. Poți, ca absolventă de drept, să optezi să profesezi ca jurist, ca avocat, ca notar, executor judecătoresc sau magistrat. Cunosc femei de succes în toate aceste domenii de activitate juridică. Consider, așadar, că mediul juridic este ofertant, cel puțin din perspectiva alegerilor profesionale pe care le poți face.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Carmen Hubert: Este adevărat că, cel puțin în această parte a planetei, dezvoltarea femeilor și rolul lor în societate, sunt mai pozitive ca oricând în istorie.

Totuși, chiar dacă la nivel reglementar lucrurile sunt consolidate, anumite prejudecăți încă subzistă pe plan social și nu cred că, în mod real, există vreo femeie, care să nu se fi izbit mai mult sau mai puțin de ele.

Este, deci, loc de mai bine, este loc pentru educarea în continuare a generațiilor ce vin, în acest sens, pentru că doar valorile educației sănătoase, consolidează raporturile sociale echilibrate.

Bărbatul și femeia se completează, inclusiv pe plan profesional și aceasta nu înseamnă egalitate în sens matematic, granița acestei clamate egalități cu pierderea identității naturale feminine fiind foarte fină. Eu militez pentru parteneriat între sexe și respect reciproc, pentru dreptul la liberă alegere și liber acces indiferent de zona în care dorești să te dezvolți.

Ca profesionist în acest domeniu, aportul femeilor este deosebit de important, pe de o parte, pentru că au o bună înțelegere a regulilor care guvernează raporturile sociale, grație specializării profesionale, iar pe de altă parte, pentru că, exercitându-și profesia, pot contribui efectiv la aplicarea corectă a normelor și la conștientizarea importanței respectării lor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Carmen Hubert: Mama mea a fost sursa inițială de inspirație. Ea este o femeie luptătoare, de la care am învățat că dacă îți dorești cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi și resursele necesare ca să îți atingi visul. De-a lungul timpului, am învățat și m-am inspirat de la foarte multe femei pe care le-am întâlnit, pentru că poți culege lucuri bune din toate interacțiunile tale.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Carmen Hubert: Pe plan personal a fost o perioadă cu mari provocări, deși consideram că sunt o persoană echilibrată. Aș păstra din perioada aceasta timpul de introspecție și apropierea de familie, dar aș alunga toate anxietățile, temerile constante pentru sănătatea celor apropiați și a mea, frustrarea pe care ți-o provoacă limitările de drepturi, deși, fiind structural o persoană care se conformează regulilor, nu am avut probleme în a le respecta.

Pe plan profesional, a fost o perioada provocatoare și interesantă, pentru că toți clienții noștri se confruntau, pe lângă problemele legale curente, cu noutatea acestei situații din perspectiva numeroaselor reglementări care au fost adoptate, cu impactul pe care acestea îl aveau asupra activității lor.

Or, să asiști clientul să aplice pentru prima dată o reglementare, să emiți opinii legale cu privire la aceasta, în condițiile în care nu se putea vorbi despre jurisprudență sau doctrină relevante, să aplici instituții ”Cenușăreasă” ale Codului civil, cum ar fi, spre exemplu, clauzele de forță majoră din contracte, să te adaptezi unui nou tip de comunicare, adesea exclusiv de la distanță, acesta a fost un test profesional prin care mi-a făcut reală plăcere să trec.

Consecințele pe termen lung ale pandemiei însă s-au reflectat și în specificul serviciilor juridice, care pe de o parte au fost private de comunicarea directă, fizică, cu clienții, iar pe de altă parte, fiind grefate pe nevoia socio-economică, au vizat multe proiecte de restructurări economice și de personal, care, deși sunt complexe din punct de vedere al profesionistului, lasă un gust amar.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Carmen Hubert: Este o lună în care toate femeile sunt sărbătorite, deci le urez tuturor să se bucure de feminitatea lor, în primul rând, să fie sănătoase și să trăim în armonie și pace!

Doamnelor din comunitatea juridică, le transmit că prezența femeilor în acest mediu este valoroasă și echilibrează perspectivele de abordare în interpretarea și aplicarea legii.

Totodată, deși acesta este proiectul ”WOMEN IN LAW”, fidelă fiind crezului meu în parteneriat și pentru că am lucrat și lucrez preponderent alături de bărbați, le mulțumesc și acestora pentru sprijin și colegialitate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Carmen Hubert: Vă mulțumesc și eu! Mi-a făcut plăcere să răspund întrebărilor dumneavoastră.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice