Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Dragoș Petrescu, Președinte Romanian Business Leaders: Oamenii sunt cheia succesului în demersul oricărui antreprenor
04.06.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Dragoș Petrescu

Dragoș Petrescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Dragoș Petrescu, Președintele RBL (Romanian Business Leaders), pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. O să vă rog să ne spuneți cum e corect să mă adresez dumneavoastră: omul de afaceri Dragoș Petrescu, patronul de la City Gril, antreprenorul Dragoș Petrescu, Președintele RBL, membru în emisiunea Imperiul Leilor, difuzată la PRO TV.

Dragoș Petrescu: Antreprenorul Dragoș Petrescu.

Alina Matei: Care a fost și este visul dumneavoastră?

Dragoș Petrescu: Visul meu a fost să trăiesc pe propriile picioare și visul meu a devenit acela de a promova și susține cauza antreprenoriatului în România.

Alina Matei: Aveți o experiență foarte mare în afaceri. Ați început în urmă cu foarte mulți ani, ați reușit, iar cea mai importantă caracteristică a fost constanța, supraviețuirea. Ceea ce ați făcut la început ar fi sortit eșecului acum, iar ceea ce faceți astăzi nu ar fi avut succes în perioada de pionierat. Uitându-vă în urmă, care sunt cele mai importante momente de-a lungul afacerilor dumneavoastră care au fost hotărâtoare pentru dumneavoastră?

Dragoș Petrescu: Într-adevăr, în viața unui antreprenor este foarte important să te găsești la locul și momentul potrivit cu ideea ta de afaceri. Au fost momente de răscruce, nenumărate în viața mea, pornind de la decizia de a-mi lua soarta în mâini, la nici 20 de ani împliniți, într-o piață din București vânzând la tarabă, urmând mai departe să candidez și să obțin parteneriate de tip francizi cu jucători majori de pe piața globală, Shell Corporation și McDonald’s și nu în ultimul rând, evident, decizia de a porni un brand propriu de restaurante City Grill, în 2004, în urmă cu 17 ani.

Alina Matei: Am fost și am mâncat în toate restaurantele dumneavoastră. Sunt diferite toate. De exemplu, Trattoria Buongiorno nu se aseamănă cu Pescăruș. Practic, în orice restaurant deținut de dumneavoastră aș intra, nu aș schimba sau modifica ceva. Câtă muncă este, însă, în spate… De ce nu ați mers pe restaurante franciză, toate la fel, același fel de mâncare, aceeași vază la fiecare masă? 🙂

Dragoș Petrescu: Ați sesizat corect, strategia multi-brand are avantajele și dezavantajele ei. Avantajul principal urmărit de noi a fost cel de dezvoltare la nivel local în ecosistemul din Capitală, abordând mai multe segmente, de la casual dining și pănă la restaurante entertainment. Strategia restaurantelor monobrand are avantajele scalării naționale și internaționale. Noi am decis adoptarea primei strategii, datorită capacității de absorbție semnificativ diferită a pieței din București, în raport cu orașele mai mari din provincie, nemaivorbind de zonele naționale mai puțin dezvoltate sau cu un turism sezonier.

Alina Matei: Cum lucrați cu oamenii, cum îi motivați, ce fel de patron sunteți?

Dragoș Petrescu: Oamenii sunt cheia succesului în demersul oricărui antreprenor și modul în care îți construiești echipa ar trebui să aibă la baza un set de valori care să-i sprijine mai degrabă pe caracter decât pe expertiză. Setul de valori în baza cărora am crescut sunt: dorința de muncă, onestitatea, respectul reciproc, curiozitatea, dorința de a te educa, loialitatea.

Alina Matei: Pandemia a lovit HORECA precum oamenii de pe Titanic. Cum ați apreciat criza la început și cum v-ați pregătit să îi faceți față?

Dragoș Petrescu: Întâi a fost o perioadă de șoc, ce a durat câteva zile, apoi am strâns rândurile și am identificat o strategie de conservare. Am pus pe primul plan comunicarea cu toți Stakeholderii, pornind de la cei 1500 de angajați și încheind cu furnizorii de materii prime și servicii. Apoi a urmat strategia de păstrare a locurilor de muncă, care a avut ca și componentă inclusiv identificarea potențialilor parteneri din Piața Forței de Muncă și detașarea surplusului de personal temporar către aceștia.

Alina Matei: Ce vă propuneți ca Președinte al Romanian Business Leaders?

Dragoș Petrescu: Ca Președinte al Romanian Business Leaders am o responsabilitate majoră față de membrii Organizației și mai ales față de spiritul acesteia inițiat de fondatori acum 10 ani.

Alina Matei: Prezența într-o emisiune la PRO TV v-a asigurat o expunere mai mare? De ce ați acceptat, dacă e vorba de dat bani? 🙂

Dragoș Petrescu: Am acceptat să particip la emisiune datorită principalului obiectiv, și anume, acela de a accesa un canal de comunicare și promovare a valorilor Antreprenoriatului. Investițiile făcute sunt mai degrabă de timp și energie în comparație cu banii efectiv investiți care sunt pe plan secundar.

Alina Matei: Dacă Elon Musk v-ar trimite un e-mail și v-ar ruga să îi trimiteți un BP privind o rețea de restaurante pentru Cosmos/Marte, la ce v-ați gândi?

Dragoș Petrescu: HaHaHaHaa… Îl admir pe Elon Musk și m-aș bucura să-mi scrie un e-mail. Cred că viitorul omenirii se regăsește în spațiul cosmic și va veni vremea săvurării unei mămăliguțe cu ou, brânză și smântână și pe planeta Marte.

Alina Matei: Dumneavoastră unde mâncați și ce mâncare preferată aveți?

Dragoș Petrescu: Mănânc în diverse restaurante, atât din lanțul City Grill, cât și din exterior. Îmi place diversitatea și am un număr mare de preferințe culinare, printre care: storceagul de sturion, ciolanul de porc la cuptor sau papanașii cu smântână și dulceață de casă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Dragoș Petrescu: Acum, la câteva zile de la relaxarea restricțiilor, sentimentul pe care-l încerc este unul de încredere în România și în capacitatea noastră de a genera plusvaloare. Antreprenorii, liber-profesioniștii sunt motoare importante de creștere și dezvoltare a oricărei economii și cred că România, în comparație cu alte state europene, este astăzi într-o fereastră de oportunitate.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Dragoș Petrescu: Vă mulțumesc și eu!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti