Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Recomandarea (UE) privind politica economică a zonei euro

23 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C din 23 aprilie 2024 a fost publicată Recomandarea (UE) a Consiliului din 12 aprilie 2024 privind politica economică a zonei euro.

Consiliul Uniunii Europene recomandă statelor membre din zona euro să ia măsuri, în mod individual, inclusiv prin punerea în aplicare a planurilor lor naționale de redresare și reziliență, și în mod colectiv în cadrul Eurogrupului, pentru perioada 2024-2025, astfel încât:

1. Să adopte politici bugetare coordonate și prudente pentru a menține datoria la niveluri prudente sau pentru a înscrie ratele datoriei pe o traiectorie descendentă plauzibilă. Deși politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea predominantă, să ajungă la o orientare fiscal-bugetară generală restrictivă în zona euro, în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări ale Consiliului, și, astfel, să consolideze sustenabilitatea finanțelor publice și să evite alimentarea presiunilor inflaționiste. Să elimine cât mai curând posibil în 2024 măsurile de sprijin de urgență în domeniul energiei și să utilizeze economiile aferente pentru reducerea deficitelor. Să elaboreze strategii bugetare pentru a obține o poziție bugetară prudentă pe termen mediu și pentru a consolida sustenabilitatea datoriei, după caz, printr-o consolidare determinată, diferențiată, treptată și realistă, combinată cu reforme și investiții publice de înaltă calitate, în special pentru a asigura o creștere durabilă mai accentuată și pentru a stimula reziliența zonei euro în fata provocărilor viitoare. Acolo unde este necesar, să includă în astfel de strategii măsuri menite să sporească și mai mult eficiența și calitatea cheltuielilor publice și să îmbunătățească sustenabilitatea și caracterul adecvat al sistemelor de pensii, de sănătate și de îngrijire pe termen lung.

2. Să mențină investițiile publice la un nivel ridicat pentru a sprijini tranziția verde și pe cea digitală, pentru a consolida productivitatea și competitivitatea și pentru a stimula reziliența economică și socială. Să asigure punerea în aplicare efectivă, rapidă și neîntreruptă a planurilor naționale de redresare și reziliență, inclusiv a capitolelor privind REPowerEU. Să utilizeze pe deplin programele politicii de coeziune și să se asigure că evaluarea programelor politicii de coeziune la jumătatea perioadei ține seama, printre altele, de noile provocări și recomandări evidențiate în cadrul semestrului european și de progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, fără a reduce nivelul lor general de ambiție.

3. În conformitate cu practicile naționale și respectând rolul partenerilor sociali, să sprijine evoluțiile salariale care atenuează scăderea puterii de cumpărare, în special în cazul persoanelor cu venituri mici, ținând seama în mod corespunzător de riscurile pentru inflație și de dinamica competitivității și evitând discrepanțele de durată în cadrul zonei euro. Să promoveze perfecționarea și recalificarea, inclusiv în perspectiva tranziției verzi și a celei digitale. Să pună în aplicare politici active în domeniul pieței muncii pentru a aborda deficitele de forță de muncă și de competențe și pentru a spori productivitatea și creșterea economică. Să promoveze condiții de muncă mai bune pentru a atrage și a păstra lucrătorii în vederea remedierii deficitului de forță de muncă. Să ia măsuri pentru a facilita migrația legală controlată a lucrătorilor resortisanți din țări terțe cu ocupații în profesiile care se confruntă cu o penurie a forței de muncă, în deplină complementaritate cu valorificarea talentelor din Uniune. Să protejeze și să consolideze sisteme adecvate și sustenabile de protecție socială și incluziune. Să asigure implicarea efectivă a partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor și să consolideze dialogul social.

4. Să elimine obstacolele din calea investițiilor pentru a reduce decalajul predominant din domeniul investițiilor în tranziția verde și în cea digitală. Să îmbunătățească accesul la finanțare, în special pentru întreprinderile inovatoare și pentru întreprinderile mici și mijlocii, prin înregistrarea de noi progrese în aprofundarea și consolidarea uniunii piețelor de capital. Să garanteze că sprijinul public pentru sectoarele strategice relevante este direcționat, fără denaturări ale condițiilor de concurență echitabile pe piața internă și în vederea consolidării competitivității zonei euro și a autonomiei strategice deschise a Uniunii. Să continue să consolideze rolul monedei euro pe plan internațional și să înregistreze noi progrese în activitatea dedicată monedei euro digitale.

5. Să păstreze stabilitatea macrofinanciară, să mențină canalele de credit pentru economie și să evite riscul de fragmentare financiară. Să monitorizeze riscurile legate de înăsprirea condițiilor financiare, în special riscurile care sunt legate de calitatea activelor și de eventualele corecții ale prețurilor activelor, inclusiv pe piețele imobiliare. Să monitorizeze evoluțiile în sectorul bancar și în domeniul intermedierii financiare nebancare pentru a preveni acumularea de riscuri sistemice și efectele negative de propagare asupra economiei. Să finalizeze uniunea bancară depunând în continuare eforturi cu privire la toate elementele rămase nerezolvate.

6. Măsurile suplimentare pentru aprofundarea uniunii economice și monetare (UEM) ar trebui să țină seama de învățămintele desprinse din conceperea și punerea în aplicare a răspunsului cuprinzător al Uniunii în materie de politică economică la criza provocată de pandemia de COVID-19. Progresele în ceea ce privește aprofundarea UEM ar trebui să fie continuate, cu respectarea deplină a pieței interne a Uniunii și într-un mod deschis și transparent față de statele membre care nu fac parte din zona euro.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Materii  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri