Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Amendă aplicată de Consiliul Concurenței. Invocarea unei situații financiare negative
05.08.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în domeniul concurenţei, regimul sancţionator contravenţional aplicabil comportă anumite trăsături specifice (precum amenzile prevăzute în cuantumuri foarte ridicate, aplicabilitatea limitată a dreptului comun în materie contravenţională spre deosebire de aplicabilitatea normelor comunitare şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dar şi o individualizare a sancţiunii distinctă de cea a altor contravenţii). Simpla invocare a unei situaţii financiare negative sau generatoare de pierderi nu justifică o reducere a cuantumului amenzii. Reducerea amenzii pe acest considerent poate avea loc doar dacă întreprinderea dovedeşte dincolo de orice dubiu că este în stare de insolvență sau într-o situaţie financiară extrem de dificilă, care face iminentă ieşirea sa de pe piaţă.

În speță, ”în măsura în care A s-ar fi confruntat cu veritabile dificultăţi financiare, astfel de aspecte sunt circumscrise unui factor specific de adaptare a cuantumului amenzii reglementat in Instrucţiunile de individualizare a sancţiunilor ca „Posibilitate de a plăti amenda”.

Astfel, în cazul în care o intreprindere apreciază ca va fi în imposibilitate să plătească amenda fără să i se pericliteze existența, poate adresa Consiliului Concurenței o cerere de reducere a amenzii, pe care Consiliul Concurentei o analizează în conformitate cu prevederile cap. VI din Instrucţiuni.

În cauză, la Consiliul Concurentei nu a fost depusă o astfel de cerere şi chiar dacă ar fi făcut-o, aşa cum rezultă din prevederile Instrucţiunilor, simpla invocare a unei situaţii financiare negative sau generatoare de pierderi nu justifică o reducere a cuantumului amenzii. Reducerea amenzii pe acest considerent poate avea loc doar daca intreprinderea dovedeşte dincolo de orice dubiu ca este  în stare de insolventa sau  intr-o situaţie financiara extrem de dificila, care face iminenta ieşirea sa de pe piaţă.

De altfel, Consiliul Concurenței a reţinut că circumstanța atenuantă în favoarea recurentei, ce a condus la diminuarea nivelului de bază al sancţiunii cu 10%, existenta unui context economic defavorabil pentru sectorul de activitate analizat in cadrul Raportului de investigaţie.” (Decizia nr. 6513 din 2 decembrie 2020, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti