Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 31 mai – 4 iunie 2021
04.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Obținere ilegală de fonduri. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 114/VIII/3 din 11 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați (trei sub control judiciar – un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia), pentru o fraudare masivă a subvențiilor acordate crescătorilor de animale, în valoare pe aproximativ 1 milion euro.

În sarcina celor cinci inculpați s-au reținut infracțiunile de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat și complicitate),
– obținere ilegală de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate),
– infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals (autorat și instigare), comise în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2016 – 2019, unul dintre inculpați, om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic, sprijinit de două angajate, inculpate și ele în prezenta cauză, au constituit un grup infracțional organizat care ar fi avut ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.
Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acestora. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.
În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă membrii grupului, beneficiind și de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.
Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor.
Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei.
A.P.I.A. și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au constituit părți civile în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de patru dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție. Percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada iunie – noiembrie 2020.
În cursul zilei de 2 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate pe raza județului Botoșani, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Dare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 434/VIII/3 din 10 mai 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

La data de 09 mai 2021, inculpatul față de care se desfășurau cercetări într-un dosar penal de furt (privind sustragerea unei sume de 100.000 euro dintr-o locuință de pe raza municipiului Arad) a fost depistat și oprit în trafic de către un echipaj de poliție în cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva.
În acest context, inculpatul ar fi oferit agenților de poliție suma de 8.900 euro (din cei 12.000 euro promiși inițial) pentru a-l lăsa să plece și pentru a nu efectua nici o verificare cu privire la depistarea acestuia.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 8.900 euro ridicată de la inculpat, în vederea confiscării acesteia.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Luare de mită. Abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. Fals intelectual. Uz de fals. Favorizare a făptuitorului. Reținere.

În cauza mediatizată prin comunicatul 496/VIII/3 din data de 2 iunie 2021, Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2, respectiv 3 iunie 2021, a 11 inculpați (un ofițer de poliție, nouă agenți de poliție și o persoană fizică) după cum urmează:

I.F.E., la data faptelor, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Botoșani– Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit (trei fapte),
– fals intelectual
– uz de fals, în formă continuată
– favorizare a făptuitorului,

A.V., B.I., B.G., F.R.N., G.C.D., G.I.P., L.D.C., R.C.C., C.S.I., toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie 2021, față de șase inculpați, toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, după cum urmează: P.V., R.M., B.Ș., P.N.O., R.L., G.S., pentru infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, inculpatul I.F.E., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, reținut în prezenta cauză.
Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracţional organizat. Furt calificat. Percheziții domiciliare.

La data de 03.06.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat activități, în cadrul unui european de anchetă emis de către autoritățile judiciare din Franța, Tribunalul Judiciar Rennes, într-o cauză penală vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cetățeni români, specializat în săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, pe teritoriul Franței.

În fapt s-a reţinut că, din ianuarie 2020 și până în prezent, membrii grupului infracţional, originari din județul Dolj, au săvârşit un număr de 47 de fapte de furt calificat, constând în aparate GPS și alte materiale agricole, prejudiciul creat fiind de peste 830.000 de euro.
La data de 03.06.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale şi polițiști de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare (11 pe raza județului Doj și 1 pe raza județului Mehedinți) la adresele unde locuiesc membrii grupului infracțional, în urma cărora au fost depistate și ridicate aparate GPS agricole și componente ale acestor sisteme, sume de bani, precum și bunuri deținute fără respectarea prevederilor legale (2 pistoale neletale cu muniția aferentă, 1 permis de conducere auto contrafăcut)
La data de 03.06.2021, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 5 suspecți, în cursul zilei de astăzi fiind prezentați Curţii de Apel Craiova, în vederea confirmării mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare franceze.
Concomitent cu aceste activități, în Franța au fost efectuate alte 3 rețineri ale unor membri ai grupului infracțional organizat, dintre care 2 cetățeni români și un cetățean francez.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, al criminaliștilor și echipelor de acțiuni speciale ale Poliției Române precum şi al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți.

La activitățile desfășurate la data de 3 iunie 2021, au participat 4 jandarmi francezi (din cadrul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante și Brigăzii de Cercetări din Fontenay le Comte).
Acţiunea comună a fost efectuată cu sprijinul EUROJUST.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Pornografie infantilă. Control judiciar. Reținere.

La data de 03.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, patru bărbați, au creat o rețea în mediul on-line, în care au atras și alte persoane, în vederea efectuării de schimburi de materiale pornografice cu minori.
La data de 03.06.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe telefoane și laptopuri.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul reținut a fost prezentat Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba, BCCO Ploiești, BCCO Bacău și SCCO Neamț.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Trafic de minori. Reținere.

La data de 03.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna iulie 2020, inculpatul a racolat o persoană vătămată minoră pe care a determinat-o la practicarea prostituției, iar sumele de bani rezultate din aceasta activitate au fost însușite în totalitate de către inculpat.
Victima a fost exploatată sexual, în diferite locații închiriate în regim hotelier, pe raza județelor Prahova și Buzău, prin intermediul unor anunțuri postate în mediul online de către inculpat.
Totodată, inculpatul a recurs la monitorizarea permanentă a victimei, fapt care i-a indus acesteia o stare de temere constantă, iar, în momentul în care victima nu a mai dorit să continue activitățile, inculpatul a avut un comportament violent.
La data de 03.06.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Prahova, în urma căreia au fost puse în aplicare un mandat de aducere.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul de Informare și Relații Publice: Tribunalul Botoșani. Pornografie infantilă. Corupere sexuală a minorilor. Viol. Șantaj. Condamnare.

Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin sentința din data de 29.04.2021, Tribunalul Botoșani a dispus condamnarea unui inculpat la 18 (optsprezece) ani şi 4 (patru) luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă în formă continuată, corupere sexuală a minorilor, viol și șantaj, la care se adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b şi n Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a comunica pe o durată cuprinsă între 3 și 5 ani şi de a se apropia de părțile civile.

În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, instanța a dispus ca, după rămânerea definitivă a hotărârii, să se procedeze la prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Totodată, instanța a obligat inculpatul să plătească părților civile, cu titlu de despăgubiri, suma de 34.000 de euro.
Inculpatul a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală prin rechizitoriul din data de 28.04.2020, în care s-a reținut faptul că, în perioada 2016 – 2019, prin intermediul unei rețele de socializare, inculpatul a determinat un număr de 6 persoane vătămate minore să producă și să-i trimită fotografii și filmări cu caracter pornografic pe care acesta le-a stocat pe diverse dispozitive informatice.
În momentul în care victimele au refuzat să mai trimită inculpatului materialele solicitate, acesta le-a amenințat cu distribuirea materialelor pornografice anterior transmise, către membrii familiei acestora, prietenilor sau în mediul on-line.
Totodată, prin amenințare, inculpatul a constrâns două dintre victime să întrețină relații sexuale cu acesta, în urma cărora inculpatul a produs noi materiale pornografice.

Decizia Tribunalului Botoșani nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Infracțiuni privind regimul deșeurilor periculoase. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SC G.I.W. SRL, precum și a doi inculpați persoane fizice, pentru săvârșirea de către fiecare a două  infracţiuni de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, prevăzute de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, precum și a infracțiunii de poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase, prevăzută de art. 98 alin. 2 lit. a din OUG 195/2005, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Cod Penal privind concursul de infracțiuni.

În fapt, în urma cercetărilor efectuate a rezultat că, inculpata persoană juridică SC G.I.W. SRL, în perioada 14.12.2012 – 12.03.2019, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, respectiv reziduuri petroliere  în interiorul incintei, respectiv a spațiului închiriat de la UM Plopeni, precum în afara perimetrului împrejmuit cu gard, în pădure, încălcând astfel prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor. Totodată, în aceeași perioadă, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, în spațiul neautorizat, o mare cantitate de deșeuri periculoase conținând deșeuri anorganice cu conținut de substanțe periculoase, respectiv soluție uzată de electrolit, încălcând astfel prevederile din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Cantitatea mare de substanțe periculoase de tipul hidrocarburi depozitate direct pe sol, în afara spațiului special amenajat, au provocat poluarea solului şi a apei subterane,  poluare care prin efectele negative provocate poate avea ca urmare decesul ori vătămarea gravă a persoanelor, sunt toxice atât pentru om cât și pentru mediu, având și potențial cancerigen. Au intervenit astfel şi depășiri alarmante a valorilor de Crom și Hidrocarburi din petrol, ce depășesc și de 104 ori valorile de intervenție maxim stabilite de normele în vigoare, toate acestea reprezentând un prejudiciu semnificativ adus mediului.

Inculpații persoane fizice, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt, ar fi dispus şi acceptat depozitarea acestor cantități mari de deșeuri periculoase, acțiuni având consecințele precizate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti