« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Măsuri provizorii pentru asigurarea costurilor arbitrajului și asigurarea sumelor obiect al pretențiilor părților
08.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arbitraj, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Sofia Cozac

Sofia Cozac

Sofia Cozac, Counsel STRATULAT ALBULESCU ATTORNEYS AT LAW, a redactat materialul Măsuri provizorii pentru asigurarea costurilor arbitrajului și asigurarea sumelor obiect al pretențiilor părților, în care a arătat, printre altele, că „Arbitrajul comercial internațional presupune adeseori proceduri complexe, ce implică costuri substanțiale cu asigurarea reprezentării juridice și cu taxele arbitrale.

Măsurile provizorii pentru asigurarea costurilor arbitrajului și pentru asigurarea sumelor obiect al pretențiilor părților reprezintă proceduri speciale, la dispoziția părților în cadrul arbitrajului.

Aceste măsuri sunt utilizate atunci când una dintre părți are indicii că partea care cade în pretenții nu dispune de suficiente fonduri pentru achitarea costurilor arbitrajului, respectiv, nu ar putea achita daunele solicitate în cadrul arbitrajului. Odată admise, aceste măsuri presupun ca partea împotriva căreia sunt emise va fi obligată să indisponibilizeze o sumă de bani pentru a putea ulterior achita prejudiciul la care ar putea fi obligată, respectiv costurile arbitrale.

Deși la nivel teoretic aceste măsuri sunt prevăzute de majoritatea regulilor arbitrale internaționale, în practică, tribunalele arbitrale internaționale le dispun în urma unei analize riguroase, aplicând standarde ridicate.

În cele ce urmează vom analiza care sunt condițiile esențiale pentru admiterea unor astfel de măsuri provizorii și vom continua prin analizarea unor situații concrete în care astfel de măsuri au fost admise, respectiv respinse.

Măsuri provizorii în privința asigurării costurilor arbitrajului.

Cererea pentru asigurarea provizorie a costurilor din cadrul arbitrajului reprezintă o măsură provizorie, care permite petentului (de regulă, pârâtul) să indisponibilizeze o sumă reprezentând cheltuielile arbitrale, adică costurile avocațiale, onorariile arbitrilor, costurile cu privire la taxele arbitrale etc. Această măsură are la bază principiul recunoscut în majoritatea sistemelor de drept, care prevede că partea care cade în pretenții are obligația să achite aceste costuri părții câștigătoare.

Acest principiu se regăsește și în dreptul român cu titlu de principiu general (Art. 451 Codul de Procedură Civilă Român – ”CPC”), dar și la secțiunea dedicată arbitrajului (Art. 595 CPC).

Este important de subliniat faptul că pentru emiterea unor astfel de măsuri provizorii tribunalele arbitrale trebuie să se afle în fața unor motive întemeiate pentru a indisponibiliza, în avans, anumite sume, pe motiv de așa-zisă incapacitate a reclamantului de a achita ulterior costurile arbitrale.

Dacă măsura provizorie de asigurare a costurilor este admisă în favoarea petentului, partea în cauză va trebui să indisponibilizeze suma reprezentând cheltuielile arbitrale, de obicei estimate, fie într-un cont escrow, fie prin intermediul unei garanții bancare, până când tribunalul emite hotărârea arbitrală care acoperă aspectele legate de costurile arbitrale.

Măsuri provizorii în privința asigurării pretențiilor din cadrul arbitrajului

Cererea de asigurare a pretențiilor din cadrul arbitrajului reprezintă o măsură provizorie care permite petentului (fie reclamantul, fie pârâtul din cadrul cererii reconvenționale) să indisponibilizeze suma pe care o solicită cu titlu de prejudiciu împotriva părții adverse, anterior emiterii hotărârii arbitrale.”

:: textul integral aici.

:: English version

STRATULAT ALBULESCU ATTORNEYS AT LAW

STRATULAT ALBULESCU ATTORNEYS AT LAW

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD