« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Despre arbitri. Numirea și desemnarea arbitrilor sub diferite reguli de arbitraj
09.06.2021 | Alina COBUZ-BĂGNARU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Cobuz-Băgnaru

Alina Cobuz-Băgnaru

Într-o definiție simplă arbitrul este un judecător ales de către părți în baza unei clauze compromisorii, cu un mandat temporar, existent pe durata litigiului dedus judecății. Mandatul arbitrului se finalizează la momentul emiterii unei sentințe arbitrale.[1]

Tribunalul Arbitral are o existență efemeră, identică cu durata soluționării litigiului, indiferent de forma în care este organizat arbitrajul, ad-hoc sau instituționalizat.

Alegerea Tribunalului Arbitral este una complexă și depinde de multe aspecte între care menționăm: problema juridică în dispută; tipul situației de fapt care stă la baza litigiului; naționalitatea părților și a avocaților lor; cultura juridică; experiența și personalitatea celorlalți arbitrii.

Practic răspunderea arbitrilor derivă din: convenția arbitrală încheiată între părți, legea care guvernează arbitrajul precum și din regulile instituției care organizează arbitrajul, la care se adaugă diferitele standarde profesionale ale arbitrilor.

În conformitate cu Regulile ICC – disputele sunt soluționate de un singur arbitru sau de un complet format din trei arbitrii. În cazul în care părțile nu au convenit asupra numărului de arbitrii, Curtea numește un singur arbitru, cu excepția cazului în care disputa este de natură să justifice numirea a trei arbitrii. În acest caz, solicitantul trebuie să numească un arbitru într-o perioadă de 15 zile de la primirea notificării deciziei Curții, iar pârătul va desemna un arbitru într-o perioadă de 15 zile de la primirea notificării nominalizării făcută de reclamant. În cazul în care o parte nu reușește să nominalizeze un arbitru, numirea se va face de către Curte.[2]

În arbitrajele ICSID procedura de constituire a tribunalului arbitral este reglementată de capitolul IV, secțiunea 2 din Convenția ICSID.[3]

În scopul constituirii în mod valabil a Tribunalului Arbitral, Convenția ICSID trebuie să prevadă modalitatea de numire a arbitrilor cât și numărul acestora, care trebuie să fie întotdeauna impar.

În situația în care Tribunalul Arbitral nu se constituie în termen de 90 de zile[4] (de la înregistrarea cererii arbitrale), oricare dintre părți poate recurge la procedura prevăzută de Regula nr. 4 care îi permite să solicite Președintelui Consiliului Administrativ al ICSID numirea arbitrilor care nu au fost numiți, inclusiv desemnarea Președintelui Tribunalului Arbitral.

În ICSID, Tribunalul Arbitral se consideră a fi constituit în mod oficial, la data la care Secretarul General notifică părților acceptarea mandatelor de către arbitrii.

Regula la LCIA[5] este ca, Tribunalul Arbitral să fie constituit dintr-un arbitru unic, excepție făcând situațiile în care părțile au convenit în scris, sau când particularitățile disputei reclamă un complet format din trei, ori chiar mai mulți arbitrii.

Un element de noutate în cadrul Regulilor de Arbitraj LCIA îl constituie procedura numirii în regim de urgență a unui arbitru unic provizoriu[6], până la constituirea Tribunalului Arbitral.

Regulile UNCITRAL impun un număr impar de membrii[7], iar în privința naționalității arbitrilor conform Regulilor UNCITRAL aceștia pot să aibă orice naționalitate, inclusiv cea a statelor din care provin părțile.

Noțiunea de arbitru de urgență este menționată în Anexa nr. II din Codexul Arbitral și are rolul de a se pronunța asupra măsurilor provizorii sau asigurătorii solicitate de către una dintre părți. Este important de știut ca un arbitru de urgență nu va putea fi membru al unui Tribunal Arbitral ce se va constitui în legătura cu disputa, în afara cazului în care părțile convin altfel. Atribuțiile arbitrului de urgență încetează la momentul constituirii tribunalului arbitral iar încheierea va fi obligatorie pentru părți odată ce a fost pronunțată.

În concluzie, constituirea Tribunalului Arbitral reprezintă o etapă care trebuie tratată cu maximă seriozitate și diligență de către părțile aflate în litigiu.


[1] Alegerea directă a arbitrilor de către părți este considerată a fi metoda preferată de constituire a Tribunalului Arbitral, maximizând controlul acestora asupra cursului procesului arbitral.
[2] Curtea are libertatea de a alege orice persoană pe care o consideră adecvată pentru a acționa ca arbitru.
[3] ICSID – Centrul Internțional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile este o instituție internațională de arbitraj înființată în 1966 pentru soluționarea litigiilor și concilierea juridică între investitorii internaționali și state.
[4] Poate fi și un alt termen convenit între părți.
[5] LCIA – London Court of International Arbitration – În 1981 numele Curții s-a modificat devenind LCIA, reflectând astfel natura activității sale, predominant internațională.
[6] Din punct de vedere formal, cererea de numire a unui astfel de arbitru trebuie să conțină: motivele pe care se întemeiază, enunțarea motivelor solicitate în regim de urgență, dovada achitării taxei speciale aferente unei astfel de cereri.
[7] Numărul de arbitrii în Regulile UNCITRAL se regăsesc în Capitolul III – art. 10-15.


Av. dr. Alina Cobuz-Băgnaru
Partener Fondator SCPA COBUZ & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Arbitraj, Articole, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD