Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Fiscalitate Monitorul Oficial al României Noutăți legislative Proiecte legislative

Completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal

2 mai 2024 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 410 din 30 aprilie 2024 a fost publicată Hotărârea nr. 451/2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

Intrare în vigoare: 30 aprilie 2024

***

Guvernul României, în cadrul ședinței din 30 aprilie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

Actul normativ detaliază aplicarea unor prevederi ale Codului Fiscal, cele mai importante sunt referitoare la:
– În domeniul TVA, sunt corelări cu dispozițiile Codului fiscal și cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.
– În domeniul accizelor, modificările vizează documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile în vederea corelării cu modificările legislative referitoare la transmiterea facturii în sistemul RO e-factura.

***

Vineri, 26 aprilie 2024, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

Schimbări preconizate

Titlul VII “Taxa pe valoarea adăugată

Se propune abrogarea prevederilor pct. 69 alin. (7) din Normele metodologice referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaţilor săi, având în vedere dispozițiile art. 299 din Codul fiscal, potrivit cărora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului. Dispozițiile actuale ale pct. 69 alin. (7) din norme care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariaților în anumite condiții nu mai pot fi menținute în contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale”

1. Se impune modificarea prevederilor de la pct. 7 din Normele metodologice referitoare la documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile în vederea corelării cu modificările legislative referitoare la transmiterea facturii în sistemul RO e-factura.

2. În contextul în care la nivelul Uniunii Europene și implicit la nivel național a devenit o prioritate reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru protecția sănătății populației și a mediului înconjurător fiind stabilite limite tot mai mari ale conținutului de biocomponente în combustibilii fosili este necesară luarea unor măsuri pentru a veni în sprijinul producătorilor de carburanți în scopul respectării condițiilor de introducere pe piață a carburanților. Prin urmare, va fi permisă producerea bioetanolului și în antrepozitele fiscale de producție produse energetice. Astfel, se propune instituirea unor prevederi specifice producției de bioetanol în cadrul antrepozitelor de producție de produse energetice, cu respectarea condițiilor aferente fiecărei grupe de produse.

3. Prin proiectul de act normativ se propune abrogarea alineatelor (7) – (14) de la pct. 6 din Normele metodologice, având în vedere că aceste prevederi au fost preluate în Codul fiscal și modificate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.

4. Se propune efectuarea unor corecții de ordin tehnic având în vedere Regulamentul Delegat (UE) 2024/296 al Comisiei din 9 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2022/1636 în ceea ce privește mesajele referitoare la produsele accizabile exportate în regim suspensiv de accize.

5. Având în vedere că distrugerea marcajelor neutilizate și a celor deteriorate se realizează cu aprobarea autorității vamale teritoriale și sub supraveghere vamală, se impune corectarea trimiterii la autoritatea fiscală.

6. Prin proiectul de act normativ se propune modificarea si completarea Normelor metodologice având în vedere modificările aduse Codul fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2024, în ceea ce privește regimul de marcare cu timbre fiscale a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, respectiv:

– stabilirea situațiilor în care produselor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal nu intră sub incidența sistemului de marcare;

– introducerea unor precizări privind regulile generale de marcare, responsabilitatea marcării, proceduri de marcare și eliberarea timbrelor în cazul comercializării produselor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, precum și procedura de restituire a accizelor pentru aceste produse;

– modificarea anexei nr. 41 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, astfel încât modelul notei de comandă pentru marcaje (timbre/banderole) să fie utilizat de toți operatorii economici care au drept de marcare potrivit Codului fiscal.

7. Având în vedere modificările și completările prevederilor privind marcarea produselor energetice din Codul fiscal, aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2024, se impune modificarea anexei nr. 44 de la Titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, în sensul menționării în cuprinsul acesteia a noului euromarcator ca substanță utilizată pentru marcare, respectiv marcatorul ACCUTRACE^™ PLUS, denumit științific Butoxibenzen (număr de înregistrare CAS 1126-79-0).

Alte informații

În domeniul accizelor, neadoptarea măsurilor privind marcarea produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, poate avea consecințe negative în industria tutunului, în sensul ca ar putea genera blocaje cu privire la comercializarea produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership