Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Comemorare a Avocatului Traian Popovici, Primarul Cernăuțiului, care a salvat 20.000 de evrei de la Holocaust
09.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 4 iunie 2021, la Biserica din satul Colacu, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava, unde se află și mormântul acestuia, a fost oficiată o slujbă de parastas pentru Avocatul Dr. Traian Popovici, fostul Primar al Cernăuțiului, la 75 de ani de la plecarea sa la cele veșnice, în 4 iunie 1946 – a relatat ziarul Basilica.

La comemorare au participat Col. (r.) Dan Prisăcaru de la Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Col. Romeo-Aurelian Popovici, Comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Părintele Constantin Cătălin Cârloanță, Preot militar la colegiu, Tudor Zdrob, Primarul comunei Fundu Moldovei, cadre didactice și credincioși.

Potrivit Wikipedia, Traian Popovici s-a născut la 17 octombrie 1892 în satul Rușii-Mănăstioara.

A studiat la Gimnaziul superior din Suceava (1903-1911).

În 1914, când a început Primul Război Mondial, a trecut în România și s-a înrolat voluntar în Armata Română, luptând până la sfârșitul războiului.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Cernăuți în anul 1919, obținând ulterior titlul științific de Doctor în Drept.

După război, Traian Popovici s-a stabilit pentru scurt timp la Chișinău, unde a fost secretar la organizația „Casa Noastră”, care se ocupa cu împroprietărirea țăranilor.

A fost prefect al județului Câmpulung (1926-1927).

În perioada interbelică a lucrat ca Avocat în Baroul Cernăuți, fiind avocatul familiei elevului de liceu David Falik, de origine evreiască, asasinat de un student legionar.

După ocuparea Bucovinei de Nord, în iunie 1940, Traian Popovici s-a refugiat în București, unde a profesat în continuare avocatura.

În iulie 1941, Ion Antonescu i-a cerut să devină Primarul municipiului Cernăuți, dar Popovici a refuzat inițial, deoarece nu dorea să servească un guvern fascist. S-a răzgândit datorită sfaturilor primite de la prieteni.

Când s-a anunțat decizia deportării tuturor evreilor din Cernăuți, asemenea lui Oscar Schindler, Primarul a încercat să-i convingă pe Guvernatorul Bucovinei și pe alți decidenți că producția de război a Cernăuților ar fi grav afectată de absența evreilor din oraș.

Fără să-i pese de consecințe, Traian Popovici a reușit să obțină direct de la Antonescu omiterea de la deportare a 20.000 din cei 50.000 de evrei din oraș, emițând autorizații de ședere pentru aceștia.

Pentru câteva sute, Primarul a creat o nouă categorie de exceptați, depășindu-și prerogativele, ceea ce avea să-i aducă ulterior o anchetă și pierderea funcției după numai zece luni de exercitare a acesteia.

„În ce mă privește, dacă m-am învrednicit de această tărie de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voința mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om, nu e meritul meu”, a scris Traian Popovici în memoriile sale, intitulate „Spovedania„. „E meritul tuturor generațiilor de popi din care mă trag și cari m-au învățat ce e iubirea de oameni, e meritul tuturor profesorilor de la liceul din Suceava, cari m-au crescut în lumina frumoaselor virtuți…”

În 1969, Traian Popovici a fost primul român recunoscut ca Drept între Popoare de Statul Israel, primind post-mortem cetățenie israeliană și un copac în grădina Memorialului Yad Vashem, municipalitatea din Tel Aviv dedicându-i un monument.

La Yad Vashem sunt înscrise numele a 53 de români care au primit titlul de Drept între Popoare. Printre aceștia se numără și Regina Mamă Elena a României, care a trimis ajutoare deportaților din Transnistria și a obținut repatrierea a mii dintre ei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv a mii de orfani evrei.

Din 2002, o stradă din Sectorul 3 al Bucureștiului poartă numele lui Traian Popovici.

Totodată, în memoria sa au fost amplasate plăci memoriale în București și Cernăuți și i-au fost ridicate busturi în localitățile Colacu și Fundu Moldovei.

Un film documentar intitulat „Autorizație pentru viață” și dedicat personalității providențiale a lui Traian Popovici a fost realizat de Iurie Levcic.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti