« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ANAF. Prorogarea unor termene privind soluţionarea contestaţiilor împotriva titlurilor de creanţă | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
18.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 606 din 17 iunie 2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 51/2021 privind prorogarea termenelor prevăzute la art. II pct. 9 și art. III din Legea nr. 295/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Prin Legea nr. 295/2020, ANAF, DGAMC și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice au preluat activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale.

În plus față de atribuțiile intrinseci ale ANAF, structurii de soluționare îi revin și următoarele atribuții:
– soluționarea contestațiilor formulate împotriva actelor care până la această modificare legislativă erau soluționate de organele fiscale emitente;
– reexaminarea deciziei de soluționare în condițiile prevăzute de lege,

Însă preluarea activității de soluționare a contestațiilor nu a putut fi realizată în absența aprobării modificărilor și completărilor actelor normative de organizare și funcționare a Ministerului Finanțelor și ANAF, întrucât aceasta este desfășurată prin structuri organizate atât la nivelul aparatul propriu al ANAF, cât și la nivelul direcțiilor generale regionale și DGAMC.

Preluarea acestei activități reprezintă un proces laborios și de durată, presupunând atât elaborarea unei legislații secundare /terțiare, cât și efectuarea unor operațiuni administrative și organizatorice complexe.

Prin urmare, prezenta OUG a prorogat termenele acordate de Legea nr. 295/2020, noua dată-limită pentru îndeplinirea acestor atribuții fiind 1 octombrie 2021.

Intrare în vigoare: 17 iunie 2021

***

Miercuri, 9 iunie 2021, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG privind prorogarea unor termene din Legea nr. 295/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

 
Secţiuni: Fiscalitate, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD