Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua mondială de combatere a contrafacerii
06.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială de combatere a contrafacerii este marcată, anual, la data de 6 iunie.

Rezultatele sondajului din 2022 la nivelul UE (IP Youth Scoreboard) privind percepțiile despre proprietate intelectuală în rândul tinerilor europeni sunt publicate.

Sondajul, realizat de Observatorul European, își propune să arunce în lumină cele mai recente tendințe în utilizarea surselor online legale și ilegale în rândul europenilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, precum și percepțiile și comportamentele acestora față de bunurile contrafăcute.

Rezultatele sunt prezentate astăzi ca parte a campaniei paneuropene de conștientizare pentru Ziua Mondială de Luptă împotriva Contrafacerii.

Achiziționarea de produse false

Reflectând contextul post-pandemie, noul sondaj a confirmat că 37% dintre tineri au cumpărat intenționat unul sau mai multe produse false în ultimele 12 luni, o creștere semnificativă față de rezultatele anterioare.

Produsele contrafăcute pe care tinerii le cumpără cel mai frecvent în mod intenționat sunt hainele și accesoriile (17 %), urmate de încălțăminte (14 %), dispozitive electronice (13 %) și produse de igienă, cosmetice, îngrijire personală și parfumuri (12 %).

Pirateria online

Pirateria intenționată rămâne stabilă, 21 % dintre consumatorii tineri (unul din cinci) recunoscând că au accesat intenționat conținut piratat în ultimele 12 luni.

Totuși, accesul din surse legale câștigă teren în rândul generațiilor tinere: 60 % au susținut că nu au folosit, redat, descărcat sau transmis în flux conținut din surse ilegale în ultimul an, față de 50 % în 2019 și 40 % în 2016, confirmând astfel tendința.

Drivere cheie

Prețul și disponibilitatea continuă să fie principalele motive pentru cumpărarea de produse false și accesarea intenționată a conținutului piratat. Cu toate acestea, influențele sociale, cum ar fi comportamentul familiei, al prietenilor sau al cunoștințelor, câștigă teren semnificativ.

Ce îi face pe tineri să gândească de două ori?

Atât pentru produse, cât și pentru conținutul digital, tinerii au menționat riscurile personale de fraudă cibernetică și amenințări cibernetice ca factori importanți care le-ar reduce comportamentele. De asemenea, o mai bună înțelegere a impactului negativ asupra mediului sau asupra societății este acum menționată mai larg de tinerii intervievați.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de combatere a contrafacerii este marcată, anual, la data de 6 iunie.

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) sărbătorește Ziua mondială de combatere a contrafacerii printr-o serie de materiale menite să atragă atenția asupra prejudiciilor economice pe care contrafacerea le aduce societăților comerciale, dar mai ales asupra consecințelor grave pe care produsele contrafăcute le pot avea asupra sănătății oamenilor.

Conform Campaniei de conștientizare 2021- Riscuri și prejudicii generate de încălcarea drepturilor de proprietatea intelectuală în Europa, pandemia de COVID-19 și creșterea în consecință a cumpărăturilor online și a consumului de conținut digital a pus într-o lumină nouă riscurile și prejudiciile generate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Europa și a determinat o analiză aprofundată a pericolelor pentru consumatori.

Astfel, 1 din 10 europeni (9 %) au declarat că au fost induși în eroare în sensul achiziționării de produse contrafăcute, cu diferențe semnificative între statele membre ale UE.

Romania (16 %) a înregistrat a doua cea mai mare proporție de consumatori înșelati, în urma Bulgariei (19 %) și înaintea Ungariei (15 %). În schimb, Suedia (2 %) și Danemarca (3 %) prezintă cele mai mici cifre din UE.

Peste 70 % dintre europeni au facut cumpărături online în 2020, potrivit Eurostat.

6,8 % din importurile UE– în valoare de 121 de miliarde de euro– sunt contrafăcute.

Produsele contrafăcute prezintă riscuri grave pentru sănătatea și siguranța cetățenilor: o analiză calitativă efectuată de EUIPO a arătat că riscurile majore sunt legate de expunerea la substanțe chimice periculoase.

În lume se comercializează produse farmaceutice contrafăcute în valoare de 4 miliarde de euro.

Încalcarea drepturilor de PI afectează nu doar consumatorii, ci generează daune considerabile și economiei UE. În economia legitimă se pierd anual vânzări în valoare de 83 miliarde de euro în 11 sectoare-cheie vulnerabile în special la contrafacere, în plus față de pierderile de taxe și de contribuții de asigurări sociale în valoare de 15 miliarde de euro și se estimează că se pierd 670 000 de locuri de muncă anual în UE în sectoarele respective, din cauza contrafacerii.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti