« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua mondială de combatere a contrafacerii
06.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de combatere a contrafacerii este marcată, anual, la data de 6 iunie.

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) sărbătorește Ziua mondială de combatere a contrafacerii printr-o serie de materiale menite să atragă atenția asupra prejudiciilor economice pe care contrafacerea le aduce societăților comerciale, dar mai ales asupra consecințelor grave pe care produsele contrafăcute le pot avea asupra sănătății oamenilor.

Conform Campaniei de conștientizare 2021- Riscuri și prejudicii generate de încălcarea drepturilor de proprietatea intelectuală în Europa, pandemia de COVID-19 și creșterea în consecință a cumpărăturilor online și a consumului de conținut digital a pus într-o lumină nouă riscurile și prejudiciile generate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Europa și a determinat o analiză aprofundată a pericolelor pentru consumatori.

Astfel, 1 din 10 europeni (9 %) au declarat că au fost induși în eroare în sensul achiziționării de produse contrafăcute, cu diferențe semnificative între statele membre ale UE.

Romania (16 %) a înregistrat a doua cea mai mare proporție de consumatori înșelati, în urma Bulgariei (19 %) și înaintea Ungariei (15 %). În schimb, Suedia (2 %) și Danemarca (3 %) prezintă cele mai mici cifre din UE.

Peste 70 % dintre europeni au facut cumpărături online în 2020, potrivit Eurostat.

6,8 % din importurile UE– în valoare de 121 de miliarde de euro– sunt contrafăcute.

Produsele contrafăcute prezintă riscuri grave pentru sănătatea și siguranța cetățenilor: o analiză calitativă efectuată de EUIPO a arătat că riscurile majore sunt legate de expunerea la substanțe chimice periculoase.

În lume se comercializează produse farmaceutice contrafăcute în valoare de 4 miliarde de euro.

Încalcarea drepturilor de PI afectează nu doar consumatorii, ci generează daune considerabile și economiei UE. În economia legitimă se pierd anual vânzări în valoare de 83 miliarde de euro în 11 sectoare-cheie vulnerabile în special la contrafacere, în plus față de pierderile de taxe și de contribuții de asigurări sociale în valoare de 15 miliarde de euro și se estimează că se pierd 670 000 de locuri de muncă anual în UE în sectoarele respective, din cauza contrafacerii.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD