« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Practicianul în insolvență nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecată
14.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că prin Legea nr. 85/2014 nu s-a modificat statutul practicianului în insolvență, acela de participant la procedură, față de Legea nr. 85/2006, filozofia rolului practicianului în insolvență este în mare parte aceeași în cele două acte normative, cu anumite nuanțări, sublinieri și detalieri făcute prin noul act administrativ. Practicianul în insolvență nu formulează demersuri judiciare în nume propriu și nu recuperează creanțe sau bunuri pentru sine, ci pentru a le aduce în patrimoniul debitoarei al cărui reprezentant este, și, prin urmare, acesta nu poate fi obligat să plătească cheltuielile de judecată ocazionate de derularea unui litigiu câștigat de partea adversă, proces în care reprezenta interesele subiectului pasiv al procedurii reglementate de Legea nr. 85/2006, pentru că nu el este cel care ,,a căzut în pretenții”, ci partea însăși, pe care doar o reprezintă. În cazul stabilirii culpei procesuale, debitorul în numele căruia acționează practicianul în insolvență trebuie obligat la plata eventualelor cheltuieli de judecată și nicidecum practicianul în insolvență. (Decizia nr. 305 din 11 februarie 2021, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Nota J: Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței a fost abrogată de Legea nr. 85/2014 la data de 28 iunie 2014.

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD