« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Proceduri de infringement pentru Germania ref. încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului UE
10.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 8 iunie 2021, Comisia Europeană a decis să trimită Germaniei o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului Uniunii, în special a principiilor autonomiei, supremației, eficienței și aplicării uniforme a dreptului Uniunii, precum și a competenței Curții Europene de Justiție în temeiul articolului 267 TFUE, potrivit unui comunicat.

La 5 mai 2020, Curtea Constituțională Federală Germană a pronunțat hotărârea privind Programul de Achiziționare a Sectorului Public (PSPP) al Băncii Centrale Europene (ECB), declarând-o ca fiind „ultra vires”, depășind competențele sale.

În aceeași hotărâre, Curtea Constituțională germană a declarat de asemenea că hotărârea Curții de Justiție (denumită în continuare „Heinrich Weiss și alții”) este „ultra vires” – fără a sesiza Curtea de Justiție cu privire la această chestiune.

În consecință, Curtea germană a privat o hotărâre a Curții Europene de Justiție de efectul său juridic în Germania, încălcând principiul preeminenței Dreptului UE. Acesta este motivul pentru a începe această procedură de încălcare a dreptului comunitar.

Prin ordonanţa din 29 aprilie 2021, Curtea Constituţională a Germaniei a respins două solicitări care vizau executarea hotărârii din 5 mai 2020. Cu toate acestea, ordonanţa Curţii Constituţionale a Germaniei din 29 aprilie 2021 nu anulează încălcările principiului preeminenţei dreptului UE.

Comisia consideră că hotărârea Curții Constituționale germane constituie un precedent serios, atât pentru practica viitoare a Curții Constituționale germane, cât și pentru curțile și tribunalele supreme și constituționale din alte state membre.

Germania are termen două luni pentru a răspunde preocupărilor ridicate de Comisie.

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD