« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Proceduri de infringement pentru Germania ref. încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului UE
10.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 8 iunie 2021, Comisia Europeană a decis să trimită Germaniei o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului Uniunii, în special a principiilor autonomiei, supremației, eficienței și aplicării uniforme a dreptului Uniunii, precum și a competenței Curții Europene de Justiție în temeiul articolului 267 TFUE, potrivit unui comunicat.

La 5 mai 2020, Curtea Constituțională Federală Germană a pronunțat hotărârea privind Programul de Achiziționare a Sectorului Public (PSPP) al Băncii Centrale Europene (ECB), declarând-o ca fiind „ultra vires”, depășind competențele sale.

În aceeași hotărâre, Curtea Constituțională germană a declarat de asemenea că hotărârea Curții de Justiție (denumită în continuare „Heinrich Weiss și alții”) este „ultra vires” – fără a sesiza Curtea de Justiție cu privire la această chestiune.

În consecință, Curtea germană a privat o hotărâre a Curții Europene de Justiție de efectul său juridic în Germania, încălcând principiul preeminenței Dreptului UE. Acesta este motivul pentru a începe această procedură de încălcare a dreptului comunitar.

Prin ordonanţa din 29 aprilie 2021, Curtea Constituţională a Germaniei a respins două solicitări care vizau executarea hotărârii din 5 mai 2020. Cu toate acestea, ordonanţa Curţii Constituţionale a Germaniei din 29 aprilie 2021 nu anulează încălcările principiului preeminenţei dreptului UE.

Comisia consideră că hotărârea Curții Constituționale germane constituie un precedent serios, atât pentru practica viitoare a Curții Constituționale germane, cât și pentru curțile și tribunalele supreme și constituționale din alte state membre.

Germania are termen două luni pentru a răspunde preocupărilor ridicate de Comisie.

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD