« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Ziua Eroilor
10.06.2021 | Ioana TRIPON

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ioana Tripon

Ioana Tripon

(Introducere metaforică)

Ne-am pierdut în pădure… Vrem să ieşim, dar nu mai ştim drumul. Şi luăm orice cărăruie de bună, încercăm pe ici, încercăm pe dincolo, şi tot în pădure suntem, vedem că ne-am învârtit în cerc, copacul ăsta l-am mai văzut, tufişul asta iar. Bine că e vară şi cald afară, dar ce ne-am face dacă ar fi frig, ploaie, noapte, dacă ne-ar da târcoale nişte vietăţi ce să răsufle misterios în preajmă, care să fâlfâie din aripi aici aproape, şi noi tot pierduţi departe de casă…

(cuprins realist, cu o intrigă şi desfăşurarea acţiunii tragice)

Casă. Familie. Patrie. Eroii neamului. Neam. Strămoşi. Cultul eroilor. Cimitir. Parastas.

Le-am cam uitat. Am şi uitat că am avut, cândva, o casă, o patrie, nişte eroi. Am uitat că am avut tradiţii. Am uitat de eroi. Am uitat de rădăcini, cu capul în nori după fluturi.

Ne-am populat mintea cu tot felul de cuvinte noi şi inexistente până cu trei minute înainte de a fi „virale”; cu melodii lipsite de melodie (dex.: „sonoritate plăcută; armonie, muzicalitate”); cu necesităţi lipsite de necesitate (dex.: „ceea ce este de absolută trebuinţă”); cu teorii lipsite de fundament.

Avem locuinţă, dar nu mai avem simţământul lui „acasă”. Ne-am înconjurat cu bunuri calpe, fără substanţă, fără durabiliate.

Am pierdut sensul durabilităţii. Nu numai moda se schimbă, şi garderoba (obligatoriu nouă de sezon). Fluxul ideilor ne copleşeşte. Reglementările abundă. În orice domeniu, răsar noi şi noi reglementări, coduri de bune practici, ghiduri, comunicări, sesiuni, întâlniri, comitete şi comiţii. Recomandări (obligatorii!). Nimic nu mai e fix şi durabil, nu mai are temeinicie.

Pentru că nu mai are rădăcini. Lipseşte filosofia din spatele fandoselilor de modernitate. Lipseşte întemeierea în principii. Lipseşte IDEEA.

Ne copleşesc sărbătorile de pe wikipedia: ziua mondială a salutului, a vederii şi a animaţiei, ziua mondială a vasectomiei şi a osteoporozei, ziua mondială a spălatului pe mâini şi a mersului pe jos (bine că nu invers!); ziua şefului şi ziua modei; ziua stângacilor, a elefanţilor şi a pisicilor; ziua moaşelor şi a prosopului(!) ş.a.m.d.

Sărbători pe alese. Sărbători pentru toate gusturile. Fiecare se poate închina, zilnic, la zeul zilei, fie el în formă de pisică, prosop sau desene animate.

Nu zic că nu e o problemă. Este! Dar, o şi mai mare problemă este aceea că, furaţi de caleidoscopul acestor imagini vivante, de distracţia de a găsi ce mai e anecdotic în cursul zile, uităm esenţialul.

(punct culminant şi deznodământ)

Am uitat de noi. Ne-am uitat identitatea. Suntem prea preocupaţi de cum să fim, şi am uitat că suntem. Prea mult ne negăm. Prea mult ne denigrăm: „ca la noi, la nimeni”; „românica”; prea ne avântăm în modele zilei, care se schimbă rapid de parcă nici nu ar mai fi fost. Prea vrem să ieşim din noi, să fim „ca afară”, să fim „afară”.

Să ne uităm şi în ograda noastră. La ce avem bun şi durabil, atât de bun şi de durabil, încât nici nu se mai vede. Cu ochii pe zorzoane, nu mai vedem mobila bună şi de calitate din casă.

Am uitat de rădăcini şi de strămoşi. Nu mai vedem că avem o ţară, că avem o limbă, că avem un neam. Ne cam ruşinăm de ele, şi atunci când ne aducem aminte că le avem.

Sărbătoare nu mai avem. Avem zile mondiale. Nu mai avem nimic sfânt. Avem divertisment şi concedii.

Şi uite cum Ziua Eroilor, serbată de Înălţarea Domnului, trece nebăgată în seamă, târându-se în praful zilei de iunie, cinstită de câteva femei în etate la biserică, în zgomotul sirenei de poliţie care trebuie să treacă prin traficul indiferent din urbe.

A rămas pierdută în dispoziţiile art. 39 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, îngrămădită undeva în adâncurile insondabile ale unui „icon” de pe „desktop”.

Şi nu ar fi bai, dacă nu ar fi aproape să fi murit degeaba. Eroii neamului nu sunt bărbații și femeile „care au murit în timp ce serveau în forțele armate”, cum îi defineşte în zeflemea wikipedia, ci sunt pomeniţi, în această zi, „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

Atâta doar că noi le-am luat de-a gata, aceste valori, şi suntem oricând dispuşi să le cedăm de gratis, nici nu ni se pare că dăm ceva, bine că am scăpat de ele. Ca femeile care îşi dădeau pe nimic straiele populare autentice ce mai apoi se vindeau cu sume importante de anticari. Ca aborigenii ce schimbau pe nimicuri aurul. Ca tinerii ce îşi dau degeaba energia şi avântul tinereţii unor scopuri pe care nu le înţeleg şi care le neagă chiar lor drepturile şi libertăţile.

Cam asta ar fi: să nu fi murit degeaba!

Judecător Ioana Tripon, Curtea de Apel Cluj

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: Legal Days, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD