« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

TUE. T-302/19 și T-303/19. Politică externă și de securitate comună. Măsuri restrictive luate cu privire la situația din Ucraina. Înghețare de fonduri. Liste de persoane, entități și organisme cărora li se aplică măsurile. Menținerea numelor reclamanților pe liste. Obligațiile Consiliului. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului
11.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prin hotărârile din 9 iunie 2021, Tribunalul a admis acțiunile formulate de reclamanții Viktor Fedorovych Yanukovych, fostul președinte al Ucrainei și, respectiv, Oleksandr Viktorovych Yanukovych, om de afaceri ucrainean și fiu al fostului președinte și a anulat decizia PESC a Consiliului 2019/354 din 4 martie 2019, care a modificat decizia 2014/119/PESC privind măsurile restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme cu privire la situația din Ucraina, precum și Regulamentul de execuție (UE) 2019/352 al Consiliului din 4 martie 2019 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr 208/2014 privind măsurile restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme cu privire la situația din Ucraina, în măsura menținerii numelor celor doi reclamanți pe lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică aceste măsuri restrictive.

Pentru a decide astfel, Tribunalul a reținut, în esență, următoarele:

Pentru a decide menținerea numelor reclamanților pe liste, Consiliul s-a bazat pe circumstanța că aceștia fac obiectul unor proceduri penale declanșate de autoritățile ucrainene pentru infracțiuni constând în deturnare de fonduri sau de avuturi publice sau de complicitate la o astfel de deturnare.

Jurisprudența constantă potrivit căreia, în cazul adoptării unei măsuri de înghețare de fonduri, precum cea adoptată împotriva reclamanților din prezenta cauză, aparține Consiliului sau judecătorului Uniunii să verifice nu temeinicia anchetelor din Ucraina cu privire la persoanele vizate de măsurile restrictive, ci numai pe cea a deciziei de înghețare de fonduri cu privire la documentul sau documentele pe care aceasta se întemeiază, nu trebuie interpretată în sensul în care Consiliul nu este ținut să verifice dacă decizia statului terț pe care înțelege să-și bazeze respectivele măsuri restrictive a fost luată cu respectarea dreptului la apărare și dreptului la o protecție jurisdicțională efectivă.

Argumentul Consiliului, avansat în timpul ședinței, potrivit căruia nu-i incumbă să pună în discuție deciziile jurisdicțiilor ucrainene, care beneficiază de o prezumție de legalitate în virtutea acordurilor de cooperare și de asistență în domeniul justiției existente între Uniune și Ucraina a fost respins de Tribunal.

Astfel, dacă este adevărat că Consiliul are dreptul să se bazeze pe deciziile în justiție ca probe ale existentei unei proceduri penale referitoare la alegațiile privind deturnarea de fonduri publice în contra reclamanților, nu același lucru se poate spune despre probele privitoare la buna desfășurare a acestei proceduri penale, inclusiv în ceea ce privește respectarea dreptului la apărare și a dreptului la o protecție jurisdicțională efectivă. Astfel, pentru a se asigura că menținerea înscrierii numelor reclamanților pe liste are loc pe o bază factuală suficient de solidă, Consiliul trebuie să verifice nu numai dacă există proceduri penale în curs privitoare la reclamanți pentru fapte calificabile ca deturnare de fonduri publice, dar, în egală măsură, dacă respectivele drepturi ale reclamanților au fost respectate.

Or, în cele două cauze de față, analizând piesele dosarului, nu se poate reține că Consiliul, înainte de adoptarea actelor atacate, s-ar fi asigurat că autoritățile judiciare ucrainene ar fi respectat drepturile la apărare și la o protecție jurisdicțională efectivă ale reclamanților în cadrul procedurilor penale pe care s-a întemeiat. Prin urmare, decizând să mențină numele reclamanților pe liste, Consiliul a săvârșit o eroare de apreciere.

Hotărârea pronunțată miercuri, 9 iunie 2021, cu referința T‑302/19 – Yanukovych v Council, ECLI:EU:T:2021:333, poate fi consultată pe site-ul Curia integral în limba de procedură, engleză aici și în limba franceză aici.

Hotărârea pronunțată miercuri, 9 iunie 2021, cu referința ECLI:EU:T:2021:334 – Yanukovych v Council, ECLI:EU:T:2021:334, poate fi consultată pe site-ul Curia integral în limba de procedură, engleză aici și în limba franceză aici.

* Traducere și rezumat de Andreea Livădariu

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, INTERNAȚIONAL, JURISPRUDENȚĂ, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD