Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a executorului judecătoresc
09.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Executori judecătorești, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a executorului judecătoresc este marcată, în acest an, la data de 9 iunie.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a transmis următorul comunicat de presă:

Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești (UIHJ) este o organizație internațională non-guvernamentală, creată în anul 1952. Cu cei 100 de membri răspândiți pe 4 continente, UIHJ reprezință profesia de executor judecătoresc (ofițeri judiciari, agenți de executare) din 96 de țări.

UIHJ va celebra pe data de 09 iunie 2022, a 15 a Zi Mondială a Executorului Judecătoresc. Această zi reprezintă pentru profesia de executor judecătoresc o întânire importantă cu persoane fizice, companii, administrații publice, profesii juridice, magistrați. Temă aleasă pentru această zi este: ”Executorul judecătoresc, factor de stabilitate într-o lume în schimbare”.

După doi ani de pandemie fără precedent, care a zguduit ordinea mondială, inflația, o consecință directă a acestei pandemii, înregistrează o revenire puternică în țări care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen de peste 20 de ani. Lumea înfruntă astăzi un conflict armat între Federația Rusă, cea mai mare țară și vecinul ei, Ucraina, cu ai săi 44 de milioane de locuitori. Relatată zilnic de mass media, această invazie a provocat drame umane inacceptabile, distrugeri, amenințări si constituie o sursă de numeroase semne de întrebare și insecuritate pentru toată lumea, legate de posibilitatea apariției unui conflict mondial sau a folosirii unor arme al căror nume se ezită a fi folosit.

În același timp, lumea pe care o știm este transformată în fața ochilor noștri, zilnic, de efectul puternic al dematerializării, care generează întrebări legitime legate de rolul nostru în acest spațiu digital.

Această schimbare globală de paradigmă pe care o trăim, ne amintește faptul că justiția imparțială este singura apărare împotriva abuzurilor cu care se poate confrunta umanitatea. În centrul sistemului judiciar, executorul judecătoresc a fost recunoscut ca un factor esential al statului de drept de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Hornsby v. Greece, March 19, 1997, Req. 18357/91). Responsabil cu punerea în executare a hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii, el este o element important în agrenajul sistemului judiciar al fiecărui stat.

În multe țări, executorul judecătoresc exercită și alte atribuții, cum ar fi cele menționate în Ghidul de executare adoptat la 17 Decembrie 2009 de Comisia europeană pentru Eficiența Justiției (a Consiliului Europei): recuperarea creanțelor, vânzarea voluntară prin licitație publică a bunurilor mobile sau imobile, urmărirea bunurilor, înregistrarea și prezentarea probelor, serviciul de aprod al instanței, oferirea de consiliere juridică, administrarea procedurilor de insolvență, îndeplinirea unor sarcini la solicitarea instanțelor, reprezentarea părților în instanță, redactarea unor acte sub semnătură privată și a unor documente, activități didactice.

La finalul actului de justiție, executorul judecătoresc restabilește echilibrul între părți, căutând soluții adecvate.

Datorită aptitudinilor, profesionalismului și experienței sale, cunoașterii dificultăților cu care se confruntă cetățenii, executorul judecătoresc va continua să exercite activitățile sale cu determinare, dar și aplecare spre aplanarea disputelor. Executorul judecătoresc este un factor de stabilitate într-o lume în schimbare. Vă învităm să descoperiți această minunată profesie juridică pe parcursul celei de-a 15 a Zi mondială a executorului judecătoresc.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a executorului judecătoresc este marcată, în acest an, la data de 10 iunie.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a transmis următorul comunicat de presă:

Ziua de 10 iunie 2021 este celebrată de către Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești (UIHJ), pentru al 14 -lea an ca „Ziua executorului judecătoresc la nivel mondial”.

Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești este o organizație internațională, non-guvernamentală, creată în anul 1952. Ea reprezintă executorii judecătorești din 93 de țări din întreaga lume.

Această zi reprezintă pentru profesia de executor judecătoresc o întâlnire importantă cu justițiabilii, cu persoanele fizice sau juridice, autoritățile și instituțiile publice, profesioniștii în domeniul juridic, judecători…

Tema aniversării din acest an este „Executorul judecătoresc, gardian și protector al drepturilor utilizatorilor de internet”.

Pe lângă avantajele oferite de comunicarea la distanță prin intermediul internetului, tehnologia modernă prezintă și riscuri, putând sta la baza abuzurilor, unele dintre ele ireparabile, mai ales în rândul populației tinere. Atacurile la persoană, hărțuirea online, „fake news” reprezintă noile flageluri care trebuie identificate și contracarate cu tot arsenalul legal aflat la dispoziția societății.

Victima agresiunii online sau a mesajelor vătămătoare, text sau audio, primite pe telefon sau pe computer se poate adresa unui executor judecătoresc.

Apărător calificat, neutru și independent, apropiat judecătorilor și justițiabililor, executorul judecătoresc va ajuta victima prin constatarea stărilor de fapt în strânsă legătură cu internetul, în special cu rețelele sociale, transcrierea mesajelor vătămătoare într-un document putând sta la baza formulării unei plângeri penale sau a inițierii unei proceduri judiciare pentru identificarea, oprirea acțiunilor ilegale și sancționarea vinovatului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti