« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Ziua executorului judecătoresc
10.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua executorului judecătoresc este marcată, anual, la data de 10 mai.

Conform art. 5 din Statut din 2010 al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti şi al profesiei de executor judecatoresc, data de 10 mai este declarată Ziua executorului judecătoresc, Consiliul Uniunii urmând a hotărî locul şi modalităţile de desfăşurare a solemnităţilor legate de acest moment festiv.

***

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de executare silită în sistem liberal în România și de la înființarea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.188/2000 privind executorii judecătorești a avut loc cel de-al XX-lea Congres anual, eveniment ce a fost organizat în data de 21.05.2021, în sistem videoconferință.

Lucrările Congresului al XX-lea au fost conduse de Președintele în exercițiu al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, domnul executor judecătoresc Marius-Iacob Morari.

La ședință au fost convocați să participe reprezentanții legali ai Camerelor Executorilor Judecătorești de pe lângă Curțile de Apel, conducerea Centrului Național de Pregătire și Perfecționare al Executorilor Judecătorești, a Comisiei Superioare de Disciplină, a Casei de Asigurări a Executorilor Judecătorești, precum și membrii Comisiei de Cenzori.

Conform domnului prof. univ. dr. Marian Nicolae, conducător științific al Centrului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești: „Executarea silită este un element esențial procesului civil și fără o executare silită eficientă, fără ca drepturile subiective civile consfințite în hotărâri judecătorești sau în alte titluri executorii, acestea nu ar putea fi considerate drepturi efective și reale, ci pur și simplu drepturi pur formale și iluzorii. Trebuie aduse și realizate efectiv și de multe ori presupun intervenția executorului judecătoresc. […] Îmi exprim bucuria și satisfacția că ordinul profesional al executorilor judecătorești a devenit un ordin respectabil, evident că este și trebuie să fie consolidat în continuare, acest lucru depinzând în primul rând de executorii înșiși dar și de stat pentru că statul este, după cum știm, cel care trebuie să asigure executarea în mod prompt și eficient a oricărui titlu executoriu.”

De asemenea, domnul Bogdan Ilea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiției a transmis următorul mesaj: „Profesia de executor judecătoresc reglementată de Legea 188/2000 este de-o importanță majoră în cadrul sistemului judiciar, fiind o profesie liberală și independentă. […] Executorii judecătorești îndeplinesc acte de autoritate publică, fiind participanți indispensabili la executarea silită, parteneri importanți ai justiției, având în vedere rolul deosebit pe care îl îndeplinesc în cadrul procesului civil, precum și consecințele activității lor. Se poate susține cu totul întemeiat că este necesar ca profesiile liberale, inclusiv profesia de executor judecătoresc, să fie așezate pe criterii de profesionalism, competență și etică profesională.[…]Ministerul Justiției în activitatea desfășurată la nivel legislativ, cu ocazia exercitării rolului său instituțional, va urmări cu maximă preocupare perfecționarea cadrului legal în materia profesiei de executor judecătoresc.”

Nu în ultimul rând, domnul Prof. univ. dr. Ioan Chelaru, Președinte, Uniunea Juriștilor din România, a susținut că profesia de executor judecătoresc „este o profesie specială în sensul în care prezintă dificultăți pe care alte profesii din zona juridică nu le au și pentru a exercita o asemenea profesie toți dintre dumneavoastră trebuie să aibă niște calități speciale. În afara unei pregătiri teoretice, în afara unei pregătiri psihologice, situațiile în care sunteți puși în procedura de executare silită de cele mai multe ori sunt inedite, și aceasta înseamnă calități speciale pe care ca persoane cei care exercită profesia de executor judecătoresc trebuie să le aibă.”

***

Executor judecătoresc Marius Iacob Morari, Președinte UNEJ, a transmis următorul mesaj:

Aşa cum obişnuim de mulți ani, în ziua de 10 Mai aniversăm Ziua executorului judecătoresc. Marcată la nivelul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătoreşti, prin menţionarea acesteia în Statutul profesiei, Ziua executorului judecătoresc a devenit din ce în ce mai cunoscută, mai ales în rândul profesiilor juridice.

Cu această ocazie, în calitate de Preşedinte al Consiliului U.N.E.J., alcătuit din reprezentanţii aleşi ai Camerelor Executorilor Judecătoreşti, felicit pe toți colegii executori judecătoreşti pentru activitatea pe care o desfăşoară în slujba justiţiei.

Mai mult, în acest an, în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19, se împlinesc 20 de ani de când executorii judecătorești îşi desfăşoară activitatea în mod independent, cu respectarea legii, în baza mandatului primit de la statul român, prin numirea în funcţie de către ministrul justiției.

Se cuvine a oferi un gând de recunoștință tuturor celor care au contribuit la edificarea şi consacrarea profesiei de executor judecătoresc, de la inițiatorii legii, membri ai parlamentului României, miniştri ai justiției, membri în organele de conducere ale Uniunii Naționale a Executorilor Judecătoreşti, ale Camerelor Executorilor Judecătoreşti, ale organelor profesiei, tuturor executorilor judecătoreşti.

Executorii judecătoreşti au dovedit că sunt demni de misiunea de a duce la îndeplinire dispoziţiile cu caracter civil din titlurile executorii, îşi manifestă hotărârea de a respecta în continuare prevederile legii şi sunt gata să țină pasul cu dezvoltarea societății, să răspundă cu încredere provocărilor acesteia, ale mediului juridic.

LA MULTI ANI, COLEGI EXECUTORI JUDECĂTOREŞTI!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie:
Secţiuni: Executori judecătorești, Legal Days, VARIA (alte surse), _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD