Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 7-11 iunie 2021
11.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție. Percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019.

În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

B.A.M., (arestat preventiv în altă cauză, comunicat nr. 336/VIII/3 din 26 aprilie 2021), la data faptei consilier superior în cadrul Serviciului Administrației Domeniului Public din Primăria municipiului Deva și administrator în fapt al SC Smart Drumcons SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
SC S.D. SRL pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, un om de afaceri, administrator în fapt a SC C.U. SRL și SC C.G.I. SRL, ar fi conceput o schemă de fraudare a fondurilor europene în cadrul proiectului „Dotarea C.G.I. SRL cu utilaje performante pentru producția de rafturi metalice”.
În acest sens, omul de afaceri, care dorea ca beneficiarul fondurilor nerambursabile să fie SC C.G.I. SRL, administrată faptic tot de acesta, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul B.A.M., ar fi interpus SC S.D. SRL ca ofertant aparent la procedura de achiziție organizată în contextul menționat mai sus.
În acest context, omul de afaceri ar fi depus la autoritatea contractantă mai multe documente false și inexacte (contractul de furnizare, Declarația privind neîncadrarea în situația conflictului de interese etc.), demers ce a avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei de 617.600 lei, debit ce a fost recuperat ulterior, în integralitate, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu omul de afaceri și cu cele două societăți comerciale administrate în fapt de către acesta, SC C.U. SRL și SC C.G. Industry SRL.

În prezența apărătorilor aleși, aceștia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv:
– omul de afaceri, pedeapsă rezultantă 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi,
– SC C.U. SRL, amendă penală în valoare de 13.500 lei și pedeapsa complementară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii definitive de condamnare
– SC C.G.I. SRL, pedeapsă rezultantă – amendă penală în valoare de 20.000 lei și pedeapsa complementară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii definitive de condamnare

Dosarul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, fermier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri (3 fapte).

Persoană fizică, reprezentant al Societății Cooperative „C.A.S.” pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Societatea Cooperativă „C.A.S.” pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus, în perioada 2010-2018, la A.P.I.A., mai multe documente cu un conținut nereal (în unele cazuri documentele au fost falsificate de reprezentantul Societății Cooperative „C.A.S.”), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
În același context, în perioada 2010-2018, unul dintre inculpații menționați ar fi omis să anunțe în termenul legal Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în legătură cu faptul că nu va exploata agricol mai multe suprafețe de teren.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 2.067.009 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
cinci administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (comisă în forma autoratului și a complicității),
SC G.C. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Unul dintre inculpați, administrator al SC G.C. SRL, ar fi dispus, în perioada 2009-2012, înregistrarea în evidența contabilă a societății pe care o conducea a unui număr de 48 de facturi fictive, în valoare totală de 23.769.384 lei. Facturile respective ar fi fost emise de mai multe societăți „fantomă” controlate de ceilalți patru oameni de afaceri.
Prin aceste demersuri, administratorul SC G.C. SRL s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 7.347.454 lei (TVA în sumă de 4.219.467 lei și impozit pe profit în sumă de 3.127.987 lei), sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, tată și fiu, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comisă în forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul tatălui său, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente nereale, inexacte și incomplete cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 372.798 lei (195.017,63 lei – APIA, 177.780 lei – AFIR), sume cu care cele două agenții s-au constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii, în concurs, a infracțiunilor de:
– participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă sub forma instigării, în formă continuată,
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2016, inculpatul ar fi determinat trei persoane să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (adeverințe, contracte de arendă) prin care se atesta faptul că acestea îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea de către persoanele respective, pe nedrept, de fonduri nerambursabile în cuantum total de 281.434 lei.
În perioada 2012-2016, inculpatul ar fi sprijinit alte trei persoane (prin punerea la dispoziție a unor documente false) să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) în cuantum total de 462.228 lei.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Teleorman.

Anterior, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cele trei persoane care au beneficiat de ajutorul inculpatului la obținerea de fonduri nerambursabile, stabilindu-se în sarcina acestora pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 ani și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus, în perioada iulie – noiembrie 2012, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false (cererea de finanțare, borderou de achiziție, declarații pe propria răspundere, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vrancea.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj. Trafic de droguri de risc şi de mare risc. Efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Reținere.

La data de 05.06.2021 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 7 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – iunie 2021, inculpații au deținut și comercializat droguri de risc și mare risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive către diverși consumatori.
La data de 05.06.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Cluj, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Bistriţa și Serviciului de Combatere a Criminalităţii Maramureş au efectuat un număr de 16 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe plicuri cu substanță pulverulentă (cocaină) și substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, comprimate ecstasy, un recipient cu seminţe, 3 cântare electronice, 2 râșnițe, un grinder, 4 săbii, o macetă, 3 cuțite, sumele de 23.950 de lei, 100 de euro şi diferite înscrisuri cu valoare probatorie.
La data de 06.06.2021, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a celor 7 inculpați, pentru o durată de 30 de zile.

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Criminalistic Sălaj din cadrul IPJ Sălaj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, Grupării Mobile de Jandarmi Cluj şi Direcţiei Regională Vamale Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Călărași. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 08.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2010, pe raza județului Călărași s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Gruparea infracțională și-a desfășurat activitatea infracțională atât pe teritoriul Spaniei, cât și pe teritoriul României. Liderii grupării se ocupau cu racolarea de persoane minore și majore, de pe teritoriul României, ce proveneau din familii dezorganizate sau lipsite de susținere materială sau familială, cu scopul de a le determina la practicarea prostituției în beneficiul lor. Aceștia recrutau tinerele prin modalitatea de inducere în eroare “loverboy” sau prin cumpărare de la alți traficanți de persoane.
După recrutare, victimele erau cazate la locuința unuia dintre liderii grupării sau la un apartament deținut de către acesta, după care erau transportate în Spania, fiind cazate într-un apartament închiriat de grupare sau direct la clubul unde erau determinate să practice prostituția.
În locațiile respective, victimele erau monitorizate strict de către membrii grupării care își însușeau în totalitate veniturile obținute din practicarea prostituției.
La data de 08.06.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași și BCCO București au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 2 autoturisme, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, bijuterii din aur (în greutate de aproximativ 250 de grame), 28.375 de euro, 22.900 de lei, 1.490 de lire sterline, 20 de telefoane mobile, 1 tableta, 1 notebook, documente și înscrisuri ce prezintă interes în cauză.
De asemenea, în vederea instituirii măsurii asigurătorii a sechestrului, au fost identificate bunuri mobile și imobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro, astfel: 9 imobile de locuit, dintre care 3 imobile, 6 terenuri, o fermă cu aproximativ 700 de animale, 3 utilaje agricole, 6 autovehicule și mai multe conturi bancare, având un sold de aproximativ 120.000 de euro.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Călărași a dispus arestarea preventivă a celor 6 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

La acțiuni au participat și ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Ialomița, precum și jandarmi din cadrul IJJ Călărași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul de Informare și Relații Publice.

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media cu privire la o plângere formulată de către un primar de sector al municipiului București, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța din data de 07.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus următoarele:
1. Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de:
constituire a unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 C.pen.;
2. Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;
3. Declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Menționăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracțiune a fost comisă și a intrat în scopul unui grup infracțional organizat.

Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracțional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competență materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competența D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale.

Totodată, precizăm faptul că, în ședința din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 11 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Trafic de migranți. Percheziții domiciliare.

La data de 10.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat un număr de 41 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Vrancea, Bacău și Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și trafic de migranți.

În cauză s-a reținut faptul că membrii grupării au efectuat transporturi de persoane şi mărfuri cu destinația principală Marea Britanie, ocazie cu care au transportat şi țigarete atât din categoria celor cu timbru, achiziționate de pe teritoriul României, cât şi țigarete introduse în mod ilegal în România din Ucraina.
Totodată, o parte dintre membrii grupării preluau migranți de pe teritoriul Belgiei sau Franței şi îi transportau în mod fraudulos în Marea Britanie, în schimbul unor sume de bani.
În urma perchezițiilor au fost ridicate 113.160 de țigarete, 14 telefoane mobile, 151.510 lei, 4.380 euro, 10.300 lire, 3.650 de coroane daneze, 500 de coroane cehești, 40 de lire scoțiene, precum și bijuterii.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Galați, Bacău, Suceava și Cluj-Napoca, S.C.C.O Brăila, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Vrancea, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Vrancea și Suceava și ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Constituirea unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Proxenetism. Reținere.

La data de 09.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori și proxenetism.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu jumătatea lunii ianuarie 2021, inculpații au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, urmărind obținerea de foloase materiale din practicarea prostituției, pe raza județului Suceava, de către mai multe persoane vătămate.
În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate și ridicate 3 autoturisme, 10 telefoane mobile, cartele SIM, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a celor 6 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

La activități au participat polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, luptătorii Serviciilor pentru Acțiuni Speciale Suceava și Maramureș precum și jandarmi din cadrul IJJ Suceava și Bacău.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța Trafic de droguri de risc. Deținere de droguri în vederea consumului propriu, fără drept. Reținere.

La data de 10.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și deținere de droguri în vederea consumului propriu, fără drept.

În cauză s-a reținut faptul că inculpații au deținut și comercializat droguri de risc către consumatori de pe raza județului Constanța.
La data de 10.06.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați, în timp ce comercializa o cantitate de cannabis.
Ulterior, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, droguri de risc, substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 1 cântar electronic de precizie, 1 grinder, 4 telefoane, 1 laptop, 5.200 de lei, 2.550 de euro, precum și alte bunuri cu valoare probatorie.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 10.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpații au comercializat droguri de risc pe raza municipiului Oradea.
La data de 10.06.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a celor 4 inculpați, urmată de o percheziție domiciliară, în urma cărora au fost ridicate 40 de grame cocaină și aproximativ 500 de grame de cannabis.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Biroul Teritorial Gorj. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 10.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, doi dintre inculpați au achiziționat la intervale regulate de timp importante cantități de cannabis, de la un alt inculpat aflat pe raza municipiului Timișoara.
După transportarea drogurilor în municipiul Târgu Jiu, cei doi inculpați le porționau și ambalau, iar ulterior le comercializau în schimbul sumei de 70 lei/gram, către consumatori de pe raza județului Gorj.
La data de 09.06.2021, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Gorj și B.C.C.O. Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Timișoara, a unui număr de 3 inculpați în momentul în care efectuau operațiuni cu droguri de risc, ocazie în care au fost ridicate cantitățile de 1.505,87 grame cannabis și 7,60 grame cocaină, precum și două pistoale tip airsoft.
Ulterior, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Gorj și B.C.C.O. Timișoara, au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Gorj și Timiș, ocazie în care au fost ridicate alte 1.223,36 grame cannabis, două cântare electronice de precizie, 16 comprimate de analgezice opioide, precum și sumele de 21.900 lei și 500 Euro.
La data de 10.06.2021, Tribunalul Gorj a dispus arestarea preventivă a celor 4 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Gorj și al jandarmilor din cadrul I.J.J. „Tudor Vladimirescu” Gorj și B.S.I.J. Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți Efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 10.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020 și până în prezent, inculpații au efectuat, fără drept, operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în modalitățile punerii în vânzare, tratării şi ambalării acestora.
Substanțele cu efect psihoactiv erau comandate de către unul dintre inculpați din mediul online, iar după ce erau amestecate cu alte produse toxice erau puse în vânzare către consumatori, cu sume cuprinse între 10 și 100 lei, în funcție de cantitate.
O parte din substanțele psihoactive erau puse în vânzare către consumatori, prin intermediul celuilalt inculpat.
La data de 10.06.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 230 de grame fragmente vegetale verde-olive cu miros chimic-înțepător, 150 de grame de substanță pulverulentă, grindere, precum și sumele de 33.400 de lei și 220 de euro.
În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Craiova și S.C.C.O. Gorj şi a jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Înșelăciune. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului B.B.L., pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune prev. de art.244 al.1 și 2 din C.pen.

În urma administrării materialului probator, în sarcina inculpatului s-a reținut faptul că, în perioada mai 2014 – prezent ar fi indus și menținut în eroare Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA cu ocazia încheierii contractului individual de muncă și ulterior prin modificarea succesivă a acestuia prin acte adiționale (din 2014 până în 2021), prin depunerea la dosarul de angajare a unei diplome de licență emisă de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, document de studii obținut fraudulos.

Precizăm că diploma de licență susmenționată a fost desființată de Judecătoria Sectorului 4 București la data de 16.03.2016, prin sentința penală nr. 727 dispusă în dosarul nr. 15771/4/2015.

Actele adiționale încheiate au produs efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu sumele reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcțiilor deținute fără drept.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.037.057 lei, reprezentând prejudiciul suferit.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a două bunuri imobile deținute în coproprietate de către inculpat.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Sectorului 1 București, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

2. PICCJ – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. Evaziune fiscală. Spălare de bani. Vătămare corporală. Fals intelectual. Exercitarea fără drept a unei profesii. Percheziții domiciliare.

În cursul zilei de 10 iunie 2021, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea a 45 de percheziții domiciliare în București și în alte 24 de județe, la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, vătămare corporală, fals intelectual și exercitarea fără drept a unei profesii.

Infracțiunile cercetate au fost săvârșite de către reprezentanții unei clinici de înfrumusețare ce funcționează în municipiul București, cu ocazia efectuării procedurilor de înfrumusețare – invazive sau noninvazive -, atât la sediul acesteia, cât și în alte locații partenere de pe teritoriul țării de către angajați/colaboratori, fără a le evidenția în sistem contabil și fără a îndeplini condițiile esențiale pentru exercitarea unei astfel de profesii.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a IGPR.

Sursa: www.mpublic.ro

3. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Ucidere din culpă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor persoane juridice S.C. V.E.P. S.R.L. (fostă S.C. D.T.P. S.R.L.) și S.C. F.T. S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 C. pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen.

În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. D.T.P. S.R.L. (actuală S.C. V.E.P. S.R.L.), la punctul de lucru situat în com. Brazi, jud. Prahova, cu ocazia reparațiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producție, secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spațiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. F.T. S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgență, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013.

Conform materialului probator administrat, accidentul de muncă s-ar fi produs ca urmare a unui șir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcțiune a conductei cu defecțiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condițiilor din teren și a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

Inculpata persoană juridică S.C. V.E.P. S.R.L. (fostă S.C. D.T.P. S.R.L.), în realizarea obiectului de activitate, precum și în numele și interesul său, prin încălcarea legislației primare și secundare, precum și a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârșind următoarele acțiuni şi inacţiuni:

– a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

– nu a oprit conducta cu defecţiuni;

– a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.

Inculpata persoană juridică S.C. F.T. S.R.L., în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

– a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea, neautorizată ISCIR.;

– a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

Toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti