Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Afaceri transfrontaliere Dreptul Uniunii Europene Legal Days

Mesajul MAE de Ziua Europei

9 mai 2024 | JURIDICE.ro

Joi, 9 mai 2024, Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua Europei, la 74 de ani de la momentul fondator al procesului de construcție europeană. La 9 mai 1950, într-un continent încă marcat de cicatricile războiului între națiunile sale, Declarația Schuman a lansat un proiect fără precedent bazat pe un ideal de pace, solidaritate, cooperare și unitate europeană.

Astăzi, când trăim din nou cu realitatea unui brutal război de agresiune care se desfășoară în vecinătatea Uniunii, trebuie să ne reamintim de valoarea acestui reper fundamental al istoriei noastre comune europene. Realizările parcursului nostru comun confirmă că viziunea construcției europene lansată atunci a fost şi rămâne cea corectă. Celebrăm la 9 mai solidaritatea și diversitatea care definesc comunitatea europeană, dar și angajamentul nostru față de valorile fundamentale ale democrației și drepturilor omului, respectul pentru opțiunea popoarelor noastre de a trăi în libertate şi de a-şi construi un viitor împreună.

Tocmai de aceea, sărbătoarea de astăzi, care are loc cu o lună înaintea apropiatelor alegeri europene, este o oportunitate de a reflecta nu doar asupra realizărilor noastre, ci şi asupra drumului de urmat. Sărbătoarea de azi nu este doar despre celebrare. Este și despre acțiune.

România este astăzi un stat membru cu o puternică viziune pro-europeană, acționând pentru promovarea intereselor naționale, în deplină consonanță cu obiectivele dezvoltării pe mai departe a proiectului european şi având convingerea că doar împreună ne putem construi viitorul. Cetățenii noștri se bucură nemijlocit de beneficiile acestui proiect şi își doresc ca acest proiect să meargă mai departe, către partenerii noștri europeni care au ales, la rândul lor, pentru cetățenii lor, calea integrării europene, democrația şi libertatea.

In viziunea noastră, continuarea extinderii Uniunii este în acest moment mai mult decât o necesitate geopolitică. Este cel mai bun instrument al Uniunii pentru asigurarea prosperității și păcii în Europa, așa cum am putut vedea până în prezent. La 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere, început cu 10 noi state membre, în 2004, şi desăvârșit la 1 ianuarie 2007, prin aderarea României și Bulgariei. Astăzi, beneficiile sunt resimțite de către toate statele membre. Suntem mai puternici împreună, mai bine pregătiți să răspundem provocărilor și să fructificăm oportunitățile acțiunii noastre coordonate.

România rămâne profund atașată obiectivului de avansare a proiectului european prin extindere și credem că este esențial să transformăm următorii pași ai acestui proces într-un succes. O Uniune mai mare este astăzi, ca și ieri, cel mai bun instrument pentru a proteja interesele și prosperitatea europeană, pentru a susține principiile statului de drept și a apăra cetățenii UE de amenințările externe.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

In condiții dificile, Uniunea a știut să se angajeze pe drumul avansării extinderii.  Liderii europeni au luat în decembrie anul trecut decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, state partenere care au făcut progrese semnificative și care sunt ferm angajate să își urmeze destinul european. România le susține nemijlocit, pornind de la experiența sa de aderare, pentru a continua acest parcurs și pentru a desăvârși progresele lor în plan intern.

În același timp, trebuie să avansăm proiectul european prin aprofundarea gradului de integrare în domenii cheie: consolidarea securității și apărării europene, consolidarea Pieței Unice și a competitivității, în paralel cu promovarea în continuare a coeziunii și convergenței în interiorul Uniunii, precum și realizarea dublei tranziții verzi și digitale de o manieră justă și echitabilă. Am sărbătorit recent 30 de ani de Piață Unică, care a adus prosperitate statelor membre și celor din Spațiul Economic European.

Europa se află într-un an crucial pentru viitorul său. În fața provocărilor actuale, trebuie să continuăm să venim cu răspunsuri împreună, în strânsă coordonare și solidaritate. Astăzi trebuie să ne amintim că puterea noastră ca cetățeni rezidă în capacitatea noastră de a participa la construcția Europei în care trăim. Alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie reprezintă, din acest punct de vedere, o oportunitate majoră pentru această implicare activă a cetățenilor în exercițiul democratic european. Trebuie să rămânem uniți în aspirația către o Europă mai bună, mai puternică, mai democratică și mai prosperă pentru toți cetățenii săi.

Să fim activi, să fim informați și să fim implicați! Europa este a noastră, a tuturor!

La mulți ani, Europa!

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri