« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Siguranța jurnaliștilor este prioritară pentru Consiliul Europei
11.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 11 iunie 2021, Miniștrii europeni responsabili pentru mass-media și societatea informațională au convenit să întreprindă o serie de acțiuni prioritare pentru a face față celor mai presante provocări din calea libertății de exprimare, inclusiv declinul siguranței jurnaliștilor și impactul inteligenței artificiale (AI) și al digitalizării masive în mass-media și în mediile de informare asupra libertății de exprimare.

În cadrul conferinței Consiliului Europei din 10-11 iunie 2021, miniștrii au adoptat o declarație finală și patru rezoluții referitoare la domeniile în care Consiliul Europei își va concentra eforturile de protejare a libertății de exprimare în următorii ani: tehnologiile digitale, siguranța jurnaliștilor, schimbarea mediei și a mediului informațional, precum și impactul pandemiei COVID-19 asupra libertății de exprimare.

Reamintind faptul că violențele împotriva jurnaliștilor și altor actori din presă constituie un atac asupra democrației, miniștrii au promis să facă din această problemă o prioritate politică și și-au exprimat îngrijorarea profundă față de impunitatea generală a acestor atacuri.

Aceștia au invitat Consiliul Europei să pregătească orientări pentru elaborarea planurilor naționale de acțiune privind siguranța jurnaliștilor și a altor actori din domeniul mass-media care urmează să fie implementate de statele membre și să desfășoare o campanie amplă la nivel european de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor, pe lângă alte măsuri.

Miniștrii s-au angajat să stabilească dialogul cu toți actorii implicați în elaborarea, dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale și a instrumentelor AI pentru crearea, moderarea și distribuția conținutului online pentru dezvoltarea reglementării – inclusiv prin standarde obligatorii din punct de vedere juridic, dacă este cazul – pentru a garanta respectarea libertății de exprimare.

Totodată, aceștia au promis să creeze condițiile de reglementare necesare pentru a asigura utilizarea proceselor automatizate de creare și difuzare a știrilor. Aceștia au cerut, de asemenea, tuturor actorilor să acorde o mai mare atenție grupurilor marginalizate, excluse din punct de vedere structural de la primirea știrilor, care riscă să primească o ofertă de informare mai puțin diversificată.

Miniștrii au invitat Consiliul Europei să elaboreze orientări cu privire la impactul tehnologiilor digitale asupra libertății de exprimare la nivelul comunicațiilor dintre persoane, în cadrul sălilor de știri și al spațiilor de comunicare publică. Alte acțiuni care urmează să fie întreprinse sunt elaborarea – în cooperare cu profesioniștii din domeniul mass-media – de coduri etice pentru actorii din domeniul mass-media, inclusiv platforme online, pentru a promova utilizarea transparentă și responsabilă a instrumentelor AI în redacția ziarelor, pentru a proteja de pericolele exploatării datelor cu caracter personal și pentru a asigura expunerea la o diversitate de conținut și surse media.

În contextul digitalizării mass-mediei și a mediului informațional, miniștrii au recunoscut importanța crucială a informării plurale, fiabile și de încredere, fără un control inutil din partea statului sau a sectorului privat pentru orice societate democratică. Aceștia au promis să soluționeze dezinformarea tot mai mare prin sprijinirea unui peisaj independent al presei.

Printre altele, miniștrii au invitat Consiliul Europei să revizuiască standardele privind responsabilitatea conținutului online, având în vedere evoluția rolului principalilor actori din mediul mass-media, inclusiv a motoarelor de căutare și a platformelor de socializare. În lumina schimbărilor din tehnicile de campanie, aceștia au cerut elaborarea unor orientări cu privire la campaniile electorale de comunicare și prezentarea campaniilor electorale de către presă.

În rezoluția privind impactul pandemiei COVID-19, miniștrii au exprimat angajamentul statelor membre de a elimina toate obstacolele din calea libertății de exprimare în vremuri de criză și de a asigura accesul la informațiile și documentele oficiale în conformitate cu Convenția Tromsø privind accesul la documentele oficiale. Aceștia au subliniat necesitatea de a se asigura că actualele legi și politici nu sunt utilizate în mod greșit pentru a reduce la tăcere vocile critice pentru promovarea unei dezbateri publice libere asupra tuturor chestiunilor de interes public.

Organizată în comun de Consiliul Europei și guvernul cipriot, conferința ministerială a reunit peste 40 de miniștri și secretari de stat și 350 de participanți din guvernele naționale, organizațiile internaționale, societatea civilă, presă și academie.

:: Pagina conferinței

Cuvinte cheie:
Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, INTERNAȚIONAL, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD