Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Suplimentarea împrumutului acordat de Banca Mondială pentru reforma sectorului sanitar
14.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 11 iunie 2021, Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, și Tatiana Proskuryakova, directorul de Țară pentru România al Băncii Mondiale, au semnat Acordul de împrumut aferent finanțării adiționale, în valoare de 150 mil. EUR, destinată susținerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității şi eficienţei sistemului sanitar, potrivit unui comunicat.

Această finanțare completează împrumutul inițial în valoare de 250 mil. EUR acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.

Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătății, iar data limită de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024.

Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 și este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).

Alexandru Nazare: „Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă și a evidențiat necesitatea creșterii capacității sistemului pentru a răspunde rapid și eficient la noile provocări și a asigurării rezilienței acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple și complexe. În calitatea de ministru al Finanțelor, voi acționa asumat în această direcție și voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistența financiară semnată astăzi, alături de sprijinul și expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar reprezintă un pas înainte în acțiunile întreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetățenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investițiile deja demarate în cadrul proiectului inițial, această finanțare adițională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor două centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu» și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș.

Tatiana Proskuryakova: „Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetățenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. Speranța de viață sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite și complicațiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societății. Prin aprobarea acestei finanțări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate și pentru a investi mai mult și mai eficient în soluționarea provocărilor critice din acest sector vital.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti