Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Jurisprudență Jurisprudență Curți de Apel Note de studiu Procedură penală RNSJ SELECTED

Curtea de Apel Constanța. Trafic de droguri de mare risc. Achitare. Incertitudinea probatoriului

13 mai 2024 | Renata DUMITRAȘ
Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Curtea de Apel Constanța a respins ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, a menținut soluția de achitare a inculpatului pentru infracțiunea de trafic de droguri de mare risc prevăzută de art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 și a stabilit că din interpretarea probatoriului administrat rezultă doar certitudinea privind consumul de droguri, activitatea de comercializare a acestor substanțe reprezentând doar o prezumție a organelor de cercetare penală.

Cu privire la situația de fapt, în cuprinsul rechizitoriului s-a reținut că la data de 30.01.2018 inculpatul a deținut în locuința sa următoarele substanțe și obiecte care au fost identificate cu ocazia efectuării percheziției domiciliare: cantitatea de 11,88 grame amfetamină, un cântar pe care s-a pus în evidență amfetamină, două bancnote de 1 leu pe care s-au pus în evidență amfetamină şi cocaină, numeroase pliculeţe autosigilante.

Parchetul a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârșirea infracţiunilor de deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 și de trafic de droguri de mare risc, prevăzută de art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, apreciind că drogurile erau destinate deopotrivă consumului propriu și punerii în vânzare.

Formulându-și apărarea în cursul judecății desfășurate conform procedurii de drept comun, inculpatul a declarat că în perioada de referință obișnuia să consume droguri, pe care le cumpăra de la o persoană neidentificată de sex feminin. Neavând asupra sa îndeajuns de mulți bani care să-i permită achiziționarea unei cantități mai mari de droguri, cu ocazia ultimei întâlniri avute în acest sens, inculpatul a sustras de la persoana respectivă punga în care ţinea drogurile comercializate, pe care o avea ascunsă în spatele unor tomberoane. Acea pungă a fost identificată și ridicată cu ocazia efectuării percheziției domiciliare la locuința inculpatului.

Instanța de fond a dispus încetarea procesului penal pentru săvârșirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Referitor la comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc a apreciat că în baza probatoriului administrat nu-și poate forma convingerea că inculpatul este autorul faptei reţinute de unitatea de parchet, motiv pentru care se impune achitarea sa în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) NCPP.

În apelul formulat împotriva sentinței Tribunalului Constanța, Parchetul a susținut că declarația inculpatului nu se coroborează cu nicio altă probă administrată în cauză și la percheziția domiciliară efectuată in cauză s-au găsit un număr mare de pliculețe autosigilante. De asemenea, Parchetul a insistat și asupra faptului că inculpatul a mai fost condamnat anterior pentru fapte de același gen, solicitând, în principal, condamnarea sa pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc și aplicarea pedepsei privative de libertate orientate spre maximul special prevăzut de textul incriminator. În subsidiar, a solicitat instanței schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de trafic de droguri de mare risc şi cea de deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, în infracţiunea de furt şi cea de deţinere fără drept de droguri de mare risc şi constatarea intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru aceste fapte.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Curtea de Apel Constanța a respins apelul apelul nefondat și a constatat legalitatea şi temeinicia sentinței primei instanțe.

În acord cu motivarea din cuprinsul sentinței atacate de Parchet, a hotărât că probele administrate nu oferă elemente de certitudine cu privire la activitatea inculpatului de comercializare a unor droguri de mare risc, nefiind înlăturată prezumția de nevinovăție. Astfel, instanța a stabilit că, deși la domiciliul inculpatului s-au descoperit 11,88 grame de pulbere care conținea amfetamină, pliculețe autosigilante, bancnote rulate pe care au fost evidențiate urme de droguri şi un cântar, nu se poate concluziona automat că inculpatul și comercializa asemenea substanțe.

Referitor la schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de trafic de droguri de mare risc în infracțiunea de furt, Curtea a decis că nu este posibil a se realiza direct în fața instanței de apel întrucât urmărirea penală și trimiterea în judecată a inculpatului nu au vizat în niciun moment infracțiunea de furt. (Decizia nr. 428/2024 din 24 aprilie 2024, pronunțată de Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie a Curții de Apel Constanța)

Av. Renata DumitrașSĂVESCU & ASOCIAȚII

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership