« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Koen Lenaerts, Președintele CJUE: Anul 2020 va rămâne, atât în Europa, cât și în restul lumii, o pagină neagră în istoria secolului XXI din cauza pandemiei
15.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Jud. prof. univ. dr. Koen Lenaerts, Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, a scris în prefața Raportului CJUE pe anul 2020: ”Anul 2020 va rămâne, atât în Europa, cât și în restul lumii, o pagină neagră în istoria secolului XXI din cauza pandemiei legate de Covid19. Această pandemie, care continuă să afecteze dur populația, în special persoanele cele mai fragile, a busculat profund reperele noastre zilnice. A bulversat modurile noastre de viață privată și socială, dar și mediul și obiceiurile noastre de lucru.

Soluțiile și măsurile variate puse în aplicare în cursul acestei crize vor trebui să ne anime reflecțiile cu privire la viitoarea organizare a muncii noastre. Instrumente tehnice precum telemunca sau videoconferința au fost utilizate la o scară nemaivăzută până acum. Va fi necesar să continuăm să profităm de ele, chiar și după revenirea unor zile mai bune.

Criza sanitară a avut în mod inevitabil impact asupra statisticilor anului care a trecut. Numărul de cauze introduse la cele două instanțe (1 582) este inferior cifrei record din anul precedent (1 905), dar apropiat de cifrele anilor 2018 (1 683) și 2017 (1 656). În ceea ce privește în special Curtea de Justiție, acest recul se datorează mai întâi reducerii în primele luni ale pandemiei a activității instanțelor naționale și, prin urmare, a numărului de trimiteri preliminare (556, față de 641 în anul 2019), dar este imputabilă și diminuării semnificative a numărului de recursuri împotriva deciziilor Tribunalului (131, față de 266 în anul 2019). Numărul cauzelor soluționate de Curte și de Tribunal în anul 2020 este de asemenea în scădere (1 540, față de 1 739 în anul 2019), o diminuare care se explică în principal prin amânarea a numeroase ședințe, dictată de situația sanitară și de limitările deplasărilor transfrontaliere care au marcat anul trecut. Diminuarea este totuși mai puțin pronunțată la Curtea de Justiție, care a soluționat în anul 2020 792 de cauze, un număr inferior cifrei-record din anul 2019 (865), dar superior celui din anii 2018 (760) și 2017 (699). Pe de altă parte, durata medie a soluționării cauzelor de către cele două instanțe a rămas foarte apropiată de cea din anii precedenți, ceea ce constituie un important motiv de mulțumire.

Așadar, eforturile depuse la toate nivelurile instituției pentru surmontarea evenimentelor imprevizibile ale acestei crize sanitare istorice și-au produs roadele în foarte mare măsură. Este important să se continue pe această cale, examinând cauzele cât mai repede posibil și asigurând totodată calitatea deciziilor judiciare. Astfel, Curtea de Justiție și Tribunalul sunt expuse atenției în creștere a lumii juridice și a mass-mediei ca urmare, printre altele, a importanței și a sensibilității cauzelor examinate. Ne gândim în special la cele care privesc libertățile fundamentale și principiile înseși ale statului de drept”

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: CJUE, Covid 19 Legal React, JURISPRUDENȚĂ | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD