Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Cerințele de executare a lucrărilor sub tensiune în instalații electrice


15.06.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 596 din 15 iunie 2021 a fost publicată Norma tehnică privind stabilirea cerințelor pentru executarea lucrărilor sub tensiune în instalații electrice.

Prezenta normă stabilește cerințele pentru executarea lucrărilor sub tensiune, în instalații electrice de joasă/medie/înaltă tensiune, pentru producerea, transportul, distribuția și utilizarea energiei electrice.

Astfel, cu caracter general, actul menționează că operatorii economici care execută lucrări sub tensiune trebuie, în primul rând:
– să fie atestați ANRE pentru tipul de instalații în care vor aplica tehnologiile;
– să aibă electricieni autorizați;
– să dețină tehnologii pentru executarea lucrărilor testate și certificate pentru specificul instalațiilor;
– să dețină documentația aferentă tehnologiilor de mai sus și capacitatea de organizare a executării lucrărilor;
– pentru tehnologiile utilizate la executarea lucrărilor, să formeze și să autorizeze electricienii care aplică/utilizează aceste tehnologii.

În privința metodelor de lucru, norma deosebește:
– metoda de lucru în contact (atingere);
– metoda de lucru la potențial;
– metoda de lucru la distanță.

Selecția electricienilor în vederea formării profesionale se face din cadrul electricienilor autorizați pentru lucrări în instalații electrice, procedura fiind prevăzută la art. 21-26 din prezenta normă.

În ceea ce privește condițiile atmosferice, lucrările la joasă/ medie/ înaltă tensiune sunt interzise în caz de:
– precipitații atmosferice (plouă, ninge, cade grindină, în caz de burniță, chiciură sau umiditate de peste 80%);
– ceața densă (umiditate atmosferică mai mare de 80% sau reducerea vizibilității în mod periculos pentru securitatea la locul de muncă, șeful de lucrare nu poate distinge clar elementele din instalație asupra cărora trebuie să acționeze operatorii săi);
– vizibilitate redusă;
– descărcări atmosferice;
– vânt puternic (viteză în zona de lucru mai mare de 9,5 m/s).

Lista dotărilor minimale corespunzătoare fiecărui tip de atestat ANRE acordat operatorilor economici care execută instalații electrice este prevăzută în anexa la prezenta normă.

Intrare în vigoare: 15 septembrie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro