« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 

Cerințele de executare a lucrărilor sub tensiune în instalații electrice
15.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 596 din 15 iunie 2021 a fost publicată Norma tehnică privind stabilirea cerințelor pentru executarea lucrărilor sub tensiune în instalații electrice.

Prezenta normă stabilește cerințele pentru executarea lucrărilor sub tensiune, în instalații electrice de joasă/medie/înaltă tensiune, pentru producerea, transportul, distribuția și utilizarea energiei electrice.

Astfel, cu caracter general, actul menționează că operatorii economici care execută lucrări sub tensiune trebuie, în primul rând:
– să fie atestați ANRE pentru tipul de instalații în care vor aplica tehnologiile;
– să aibă electricieni autorizați;
– să dețină tehnologii pentru executarea lucrărilor testate și certificate pentru specificul instalațiilor;
– să dețină documentația aferentă tehnologiilor de mai sus și capacitatea de organizare a executării lucrărilor;
– pentru tehnologiile utilizate la executarea lucrărilor, să formeze și să autorizeze electricienii care aplică/utilizează aceste tehnologii.

În privința metodelor de lucru, norma deosebește:
– metoda de lucru în contact (atingere);
– metoda de lucru la potențial;
– metoda de lucru la distanță.

Selecția electricienilor în vederea formării profesionale se face din cadrul electricienilor autorizați pentru lucrări în instalații electrice, procedura fiind prevăzută la art. 21-26 din prezenta normă.

În ceea ce privește condițiile atmosferice, lucrările la joasă/ medie/ înaltă tensiune sunt interzise în caz de:
– precipitații atmosferice (plouă, ninge, cade grindină, în caz de burniță, chiciură sau umiditate de peste 80%);
– ceața densă (umiditate atmosferică mai mare de 80% sau reducerea vizibilității în mod periculos pentru securitatea la locul de muncă, șeful de lucrare nu poate distinge clar elementele din instalație asupra cărora trebuie să acționeze operatorii săi);
– vizibilitate redusă;
– descărcări atmosferice;
– vânt puternic (viteză în zona de lucru mai mare de 9,5 m/s).

Lista dotărilor minimale corespunzătoare fiecărui tip de atestat ANRE acordat operatorilor economici care execută instalații electrice este prevăzută în anexa la prezenta normă.

Intrare în vigoare: 15 septembrie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Energie, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD