« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Prelungirea perioadelor de colectare a declarațiilor de susținere pentru anumite inițiative cetățenești europene
15.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 210 din 14 iunie 2021 a fost publicată Decizia de punere în aplicare nr. 944/2021 privind prelungirea perioadelor de colectare a declarațiilor de susținere pentru anumite inițiative cetățenești europene în temeiul Regulamentului (UE) 2020/1042 al Parlamentului European și al Consiliului [notificată cu numărul C(2021) 3879].

Regulamentul (UE) 2020/1042 a stabilit măsuri temporare în legătură cu inițiativa cetățenească europeană pentru a aborda provocările cu care s-au confruntat organizatorii de inițiative cetățenești, administrațiile naționale și instituțiile Uniunii după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în martie 2020 că epidemia de COVID-19 a devenit o pandemie mondială. În lunile care au urmat anunțului, statele membre au adoptat măsuri restrictive pentru a combate criza din domeniul sănătății publice. Astfel, viața publică a stagnat în aproape toate statele membre. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2020/1042 a prelungit anumite termene prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/788.

Regulamentul (UE) 2020/1042 a împuternicit Comisia Europeană ca, în anumite circumstanțe, să prelungească perioadele de colectare cu alte trei luni. Condițiile pentru orice prelungire suplimentară sunt similare cu cele care au condus la prelungirea inițială după izbucnirea epidemiei de COVID-19 în martie 2020, și anume ca cel puțin un sfert dintre statele membre sau un număr de state membre care reprezintă peste 35 % din populația Uniunii să aplice măsuri ca răspuns la pandemia de COVID-19 care îngreunează într-o măsură substanțială capacitatea organizatorilor de a colecta declarații de susținere pe suport de hârtie și de a informa publicul cu privire la inițiativele lor aflate în derulare.

În urma evaluării Comisiei care indica faptul că erau îndeplinite condițiile pentru acordarea unei prelungiri în temeiul Regulamentului (UE) 2020/1042, la 17 decembrie 2020, iar apoi la 19 februarie 2021, Comisia a acordat câte o prelungire suplimentară, de câte trei luni, pentru inițiativele care erau în etapa de colectare a declarațiilor de susținere. Pentru inițiativele în cazul cărora perioada de colectare a început în perioadele de prelungire s-au acordat prelungiri proporționale.

De la 1 februarie 2021, în mai multe state membre situația cauzată de pandemia de COVID-19 nu s-a schimbat în mod semnificativ. La sfârșitul lunii aprilie 2021, pentru a opri sau a încetini răspândirea COVID-19, într-un număr important de state membre erau încă în vigoare măsuri de restricționare a liberei circulații a cetățenilor pe teritoriul lor. Șapte state membre au raportat că, la 19 aprilie, aplicau măsuri naționale de limitare a circulației persoanelor, care interzic sau restricționează în mod semnificativ libertatea cetățenilor de a circula liber pe teritoriul lor, în timp ce 12 state membre au raportat că aplicau măsuri locale de limitare a circulației persoanelor. Aceste măsuri de limitare a circulației persoanelor au fost corelate cu măsuri suplimentare cu efecte restrictive similare asupra vieții publice pe teritoriul respectivelor state membre sau cel puțin într-o parte semnificativă a teritoriului acestora, inclusiv restricții privind accesibilitatea spațiilor publice, închiderea sau deschiderea limitată a magazinelor, a restaurantelor și a barurilor, importante restricții de capacitate pentru adunările și reuniunile publice și private și impunerea unor interdicții de circulație. Măsurile respective luate împreună afectează în mod semnificativ capacitatea organizatorilor de a colecta declarații de susținere pe suport de hârtie și de a informa publicul cu privire la inițiativele lor aflate în derulare. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, este probabil ca măsurile respective sau măsurile cu efect similar să rămână în vigoare pentru o perioadă de cel puțin trei luni.

Statele membre în cauză reprezintă cel puțin un sfert din statele membre și peste 35 % din populația Uniunii Europene.

Prin urmare, în cazul în care colectarea declarațiilor de susținere pentru o inițiativă cetățenească europeană era în derulare la 1 mai 2021, perioada maximă de colectare se prelungește cu o perioadă de trei luni în ceea ce privește inițiativa respectivă.

Dacă aceasta a început între 1 mai 2021 și data 3 iunie 2021, perioada de colectare maximă se prelungește până la 1 august 2022 în ceea ce privește inițiativa respectivă.

Noile date de încheiere a perioadelor de colectare pentru următoarele inițiative sunt:
– pentru inițiativa intitulată „ALEGĂTORI FĂRĂ FRONTIERE, drepturi politice depline pentru cetățenii UE”: 11 iunie 2022;
– pentru inițiativa intitulată „Introducerea unor venituri de bază necondiționate (VBN) în întreaga UE”: 25 iunie 2022;
– pentru inițiativa intitulată „Libertà di condividere”: 1 august 2022;
– pentru inițiativa intitulată „Dreptul la tratament”: 1 august 2022;
– pentru inițiativa intitulată „Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă”: 1 august 2022;
– pentru inițiativa intitulată „Acoperișuri transformate în grădini ecologice”: 1 august 2022.

Intrare în vigoare: 14 iunie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD