« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană recomandă punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale
15.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 210 din 14 iunie 2021 a fost publicată Recomandarea nr. 946/2021 privind un set de instrumente comun al Uniunii pentru o abordare coordonată în direcția unui cadru european al identității digitale.

La data de 3 iunie 2021, Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care a stabilit următoarele:

„1. OBIECTIVE ȘI DEFINIȚII

(1) Se recomandă ca statele membre să depună eforturi în vederea elaborării unui set de instrumente care să sprijine punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, în strânsă coordonare cu Comisia și, după caz, cu alte părți interesate din sectorul public și privat. În particular, se recomandă statelor membre să colaboreze îndeaproape pe baza unei propuneri a Comisiei pentru a identifica următoarele elemente care să facă parte din setul de instrumente:
(a) o arhitectură tehnică și un cadru de referință care să definească funcționarea cadrului european al identității digitale în conformitate cu Regulamentul e-IDAS, ținând seama de propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale;
(b) standarde și specificații tehnice comune, în conformitate cu punctul 3 alineatul (2);
(c) orientări comune și bune practici în domeniile în care alinierea practicilor ar sprijini buna funcționare a cadrului european al identității digitale, în conformitate cu punctul 3 alineatul (3) din prezenta recomandare.
(2) În sensul prezentei recomandări, se aplică definițiile prevăzute în propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale.

2. PROCESUL DE ELABORARE A UNUI SET DE INSTRUMENTE

(1) Se recomandă ca statele membre să pună în aplicare această recomandare prin intermediul grupului de experți e-IDAS. Se aplică normele generale de procedură ale grupului de experți respectiv.
(2) Organismele de standardizare, părțile interesate relevante din sectorul public și privat și experții externi vor fi consultați și asociați la proces, după caz.
(3) S-a prevăzut următorul calendar pentru punerea în aplicare a prezentei recomandări:
(a) până în septembrie 2021: ajungerea la un acord privind procesul și procedurile de lucru, lansarea unui exercițiu de colectare a datelor de la statele membre și discutarea configurației arhitecturii tehnice;
(b) până în decembrie 2021: ajungerea la un acord privind configurația arhitecturii tehnice;
(c) până în iunie 2022, identificarea arhitecturii tehnice, a standardelor și a referințelor, a orientărilor și a bunelor practici specifice pentru:
1. furnizarea și schimbul de atribute de identitate;
2. funcționalitatea și securitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală;
3. recurgerea la portofelele europene pentru identitatea digitală, inclusiv în ceea ce privește corelarea identităților;
4. guvernanță;
(d) până la 30 septembrie 2022: ajungerea la un acord între statele membre, în strânsă cooperare cu Comisia, cu privire la setul de instrumente pentru punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, inclusiv în ceea ce privește o arhitectură tehnică și un cadru de referință cuprinzătoare, standarde și referințe tehnice comune, precum și orientări și bune practici;
(e) până la 30 octombrie 2022: publicarea setului de instrumente de către Comisie.
(4) Fără a aduce atingere punctului 4 – „Revizuirea”, se recomandă ca, după publicarea setului de instrumente, statele membre și alte părți interesate să îl pună în aplicare, sub forma unor implementări cu rol de test și a unor proiecte-pilot de referință.

3. COOPERAREA LA NIVELUL UNIUNII ÎN VEDEREA ELABORĂRII UNUI SET DE INSTRUMENTE PENTRU A SPRIJINI PUNEREA ÎN APLICARE A CADRULUI EUROPEAN AL IDENTITĂȚII DIGITALE

Conținutul setului de instrumente
(1) Pentru a facilita punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, se recomandă ca statele membre să coopereze pentru a stabili un set de instrumente care să includă o arhitectură tehnică și un cadru de referință cuprinzătoare, un set de standarde și referințe tehnice comune, precum și un set de orientări și descrieri ale celor mai bune practici. Domeniul de aplicare al setului de instrumente ar trebui să acopere cel puțin toate aspectele funcționalității portofelelor europene pentru identitatea digitală și ale serviciului de încredere calificat pentru atestarea atributelor, astfel cum se propune în propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale. Conținutul ar trebui să evolueze în paralel cu rezultatele discuțiilor și ale procesului de adoptare a cadrului european al identității digitale și să reflecte rezultatele acestora.

Standarde și referințe tehnice comune
(2) Se recomandă ca statele membre să identifice standarde și referințe tehnice comune, în special în următoarele domenii: funcționalități destinate utilizatorilor portofelelor europene pentru identitatea digitală, inclusiv semnarea prin semnătură electronică calificată, interfețe și protocoale, nivelul de asigurare, transmiterea de notificări către beneficiari și verificarea autenticității acestora, atestarea electronică a atributelor, mecanisme pentru verificarea valabilității atestărilor electronice ale atributelor și ale datelor de identificare personală aferente, certificarea, publicarea unei liste de portofele europene pentru identitatea digitală, comunicarea cazurilor de încălcare a securității, verificarea identității și a atributelor de către prestatori calificați de atestări electronice ale atributelor, corelarea identităților, o listă cu atributele minime din surse autentice, cum ar fi adresele, vârsta, genul, starea civilă, componența familiei, cetățenia, calificările educaționale și profesionale, titluri și licențe, alte permise și date privind plățile, catalogul atributelor și sistemelor pentru atestarea atributelor și proceduri de verificare pentru atestările electronice calificate ale atributelor, cooperare și guvernanță.

Orientări, bune practici și cooperare
(3) Se recomandă ca statele membre să identifice orientări și bune practici, în special în următoarele domenii: modelele de afaceri și structura comisioanelor și verificarea atributelor în raport cu sursele autentice, inclusiv prin intermediari desemnați.

4. REVIZUIREA

După adoptarea propunerii legislative privind un cadru european al identității digitale, se recomandă ca statele membre să coopereze pentru a actualiza elementele care trebuie furnizate în conformitate cu prezenta recomandare pentru a ține seama de textul final al actului legislativ.”

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Cyberlaw, DATA PROTECTION, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD